Alytaus rajone - naujas afrikinio kiaulių maro atvejis

Alytaus rajone, Alovės seniūnijoje, Plikionių miške, sumedžiotam šernui nustatytas afrikinis kiaulių maras

Rasti laukiniai gyvūnai neturi būti judinami, kol jų neapžiūrės veterinarijos specialistai.<br>V.Balkūno nuotr.
Rasti laukiniai gyvūnai neturi būti judinami, kol jų neapžiūrės veterinarijos specialistai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2014, 6:50 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 2:42 AM

Iš viso tai jau septintas AKM atvejis mūsų šalyje, užfiksuotas šernų populiacijoje.

Alytaus rajone šiemet tai jau antrasis atvejis, kai AKM nustatomas laukiniams gyvūnams. Pirmasis užsikrėtęs šernas buvo rastas sausio mėnesį Daugų seniūnijoje.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai AKM užkratą patvirtino, ištyrę šerno mėginius.

Kadangi gyvūnas sumedžiotas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytoje užkrėstoje teritorijoje, papildomos stebėsenos priemonės ar ribojimo zonos aplinkinėje teritorijoje nebus nustatomos.

„Daugiau kaip po pusės metų tame pačiame rajone pasikartojusi liga rodo, kaip sudėtinga prognozuoti viruso plitimą. Mokslininkų ir mūsų, veterinarų, patirtis rodo, kad gamtoje pavyksta aptikti tik apie 10 procentų užsikrėtusių laukinių gyvūnų, kas labai apsunkina kovą su šia liga.

Tiek Lietuvos, tiek ir visos Europos laukia ilgas kelias stengiantis nugalėti AKM, nes liga net ir po ilgo laiko gali netikėtai atsinaujinti tose pačiose vietovėse“, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Apie užfiksuotą naują AKM atvejį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių ir kaimyninių šalių atsakingas veterinarijos tarnybas.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat primena, kad radus nugaišusį laukinį gyvūną ar pradėjus gaišti laikomoms kiaulėms, būtina nedelsiant informuoti teritorinius šios tarnybos padalinius.

Rasti laukiniai gyvūnai neturi būti judinami, kol jų neapžiūrės veterinarijos specialistai ir nepaims mėginių tyrimams dėl už krečiamųjų ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.