Apie alergenus turės įspėti ir aludariai, ir restoranų vadovai

Nuo gruodžio vidurio maisto produktų etiketės atrodys kiek kitaip, nei įprasta: jose turės būti išskirti alergenai. Vieniems verslininkams tai kainuos nedaug, o kitiems teks atseikėti ir pusę milijono litų, rašo „Lietuvos rytas“.

Prekybininkai turės pasirūpinti, kad informacija apie alergenus būtų ryški.<br>V.Balkūno nuotr.
Prekybininkai turės pasirūpinti, kad informacija apie alergenus būtų ryški.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

Oct 9, 2014, 8:09 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 1:30 AM

Nuo gruodžio vidurio ant kiekvienos maisto pakuotės rasime informaciją apie alergenus. Įrašai turės būti aiškūs, gerai matomi ir neištrinami.

Ši tvarka privaloma tiek gamintojams, tiek prekybininkams, tiek viešojo maitinimo įstaigoms ir importuotojams į ES.

Kainuos pusę milijono

Prekybos tinklo „Maxima“ darbuotojai dar tik aiškinasi, ką ir kaip turės atlikti, mat dar tiksliai nežinoma, kokių išteklių reikės pokyčiams, tačiau aišku, kad be investicijų neišsivers.

Pirminiais skaičiavimais, tai atsieis per 500 tūkst. litų.

„Mūsų veiklą reglamentuojančių įstatymų pokyčiai visuomet suteikia papildomų rūpesčių ir darbų, kuriuos privalome atlikti. Šis atvejis – ne išimtis.

Turime patikrinti ir papildyti prekių etiketes, kurių iš tiesų yra labai daug.

Nelygu parduotuvės dydis, išlaidos gali siekti ir kelias dešimtis tūkstančių.

Tai atima laiko, reikia daugiau darbuotojų, kurie atliktų šį darbą, ir papildomų sąnaudų. Mums teks pasirūpinti nauja įranga, informacinių sistemų programavimo darbais, paruošti naujas ženklinimo etiketes ir kita“, – „Lietuvos rytui“ vardijo „Maximos“ Procesų ir kokybės valdymo departamento direktorė Deimantė Mitkuvienė.

Nors prekybos tinklas turės ne tik įsigyti naują įrangą, bet ir išmokyti darbuotojus užtikrinti kontrolės sistemos tinkle veikimą, tikimasi iki gruodžio 13 dienos spėti tam pasiruošti.

Beveik nekainuos

Visai kitokia padėtis gamykloje „Vilkmergės alus“.

Šiems aludariams ES numatytas etikečių ženklinimo pakeitimas beveik nieko nekainuos.

Aluje galimas alergenas – glitimo turintys javai – kviečiai, miežiai, rugiai.

Kaip sakė „Vilkmergės alaus“ direktorius Ramūnas Blazarėnas, reikalavimas nurodyti alergenus galiojo ir anksčiau, o pagal naująsias taisykles jie etiketėse turi būti aiškiai nurodyti – išskiriami šriftu, spalva ar kitaip.

„Vilkmergės alus“ alergenus etiketėse pabrauks.

„Tikiu, kad tai gali padėti alergiškiems žmonėms labiau atkreipti dėmesį į galimai jų sveikatai pavojingus komponentus ir būti atidesniems renkantis maisto produktus, išvengti alerginės reakcijos.

Antra, reikalavimas nurodant ingredientus pabrėžti alergenus jau taikomas ES. Jį įteisinus lietuviškasis reglamentas bus suvienodintas su kitų ES šalių narių“, – naująją tvarką vertino R.Blazarėnas.

Iš interneto perkels ant pakuočių

Greitojo maisto restoranų tinklas „Hesburger“ jau kurį laiką visus alergenus, kurių yra gaminamuose produktuose, skelbė tiek įmonės suomiškajame, tiek Baltijos šalių tinklalapiuose. Ta pati informacija dabar atsiras ant pakuočių.

„Puiki galimybė sukurti naujas etiketes, – teigiamai naujoves vertino „Hesburger“ plėtros direktorė Ieva Salmela. – Naujieji teisės aktai padidina produkcijos saugumą.“

„Hesburger“ tinklui ši procedūra kainuos apie 50 tūkst. eurų (172,64 tūkst. litų).

Lanksčiau nei parduotuvėms

Kaip nurodymas informuoti apie alergenus atsispindės restoranų ir kitų maitinimo paslaugas teikiančių įstaigų valgiaraščiuose, dar neaišku.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vykdomoji direktorė Eglė Dilkienė „Lietuvos rytui“ sakė, jog gali būti, kad alergenai bus pažymėti prie patiekalų, kuriuose jų gali būti. Tačiau įmanomas ir kitoks sprendimas – klientui pareikalavus, personalas turės suteikti informaciją, ar patiekale yra alergenų ir kokie jie.

„Tam didelių investicijų nereikės. Arba valgiaraštyje bus įrašas, skelbiantis, kad alergiški lankytojai turėtų kreiptis į padavėją, arba restoranas konkrečiai parašys, kokiame patiekale kokių alergenų yra“, – sakė E.Dilkienė.

Numatytos ir nemenkos baudos

Jei maisto produkto sudedamųjų dalių sąraše nėra tikslios informacijos apie alergenus, tai laikoma pažeidimu, keliančiu ar galinčiu kelti riziką žmonių sveikatai.

Būtent todėl, nustačius maisto produkto ženklinimo reikalavimų pažeidimų ir įvertinus jų mastą, ar produktas buvo išplatintas rinkoje, ar pakenkta sveikatai, gali būti taikoma ne tik Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta bauda ar įspėjimas, bet ir daug didesnės Produktų saugos įstatyme numatytos sankcijos. Numatyta iki 80 tūkst. litų galinti siekti bauda.

Baudos dydis pagal Administracinių teisių pažeidimų kodeksą, nelygu pažeidimo pobūdis, siekia nuo 50 litų iki 2 tūkstančių litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.