Atgimsiančioje Vokiečių gatvėje nori įsiamžinti garsūs lietuviai

Didelės permainos atėjo ir iki vienos pagrindinių Vilniaus arterijų – Vokiečių gatvės. Iki kito rudens ji turėtų būti iš esmės rekonstruota, o nauju šaligatviu drieksis Žvaigždžių takas, kuriame bus įamžinti Lietuvos scenos ir ekrano šviesulių vardai.

Vilniečių ir turistų pamėgta Vokiečių gatvė remonto turėtų sulaukti jau kitų metų pavasarį. Iki rudens Žvaigždžių take atsiras ir pirmosios pavardės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniečių ir turistų pamėgta Vokiečių gatvė remonto turėtų sulaukti jau kitų metų pavasarį. Iki rudens Žvaigždžių take atsiras ir pirmosios pavardės.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 11, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:44 PM

Estrados scenos veteranas, viešosios įstaigos „Atsiduok Vilniui“ vadovas, dainininkas Tomas Augulis jau regi sostinės Vokiečių gatvę, panašią į alėją Holivude (JAV) – ten ant šaligatvio puikuojasi įspausti žymiausių amerikiečių aktorių vardai, rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Vilniečiai sumanė įrengti lietuvišką Žvaigždžių alėjos variantą Vilniuje.

Idėja kilo ir ją ėmė plėtoti T.Augulis kartu su dainininku Andriumi Mamontovu.

Kol kas Vilniuje yra tik sporto įžymybių šlovės alėja V.Gerulaičio gatvėje prie „Siemens“ arenos. Dabar atėjo laikas įamžinti ir estrados, pramogų, kino ir televizijos pažibų nuopelnus.

Mintį paskatino daina

Viskas prasidėjo šių metų vasarį, kai scenos veteranai T.Augulis, A.Mamontovas, Kostas Smoriginas, Džordana Butkutė, Arina, Povilas Meškėla, Neda Malūnavičiūtė ir Česlovas Gabalis sudainavo dainą „Atsiduok Vilniui“ ir įrašė jos vaizdo klipą.

„Nusprendėme, kad reikia įamžinti estrados, popscenos ir televizijos pažibų atminimą. Įrašyti jų vardus viešoje, gerai matomoje vietoje.

Iš pradžių galvojome apie Vilniaus Gedimino prospektą.

Bet nuėję į savivaldybę sužinojome, kad planuojamas kapitalinis Vokiečių gatvės remontas. Pamanėme, jog ši gatvė ir vilniečių, ir turistų yra viena mėgstamiausių.

Tad įžymybių alėją įrengsime čia“, – pasakojo T.Augulis.

Nuspręsta įamžinti po Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais lietuviškai estradai, kinui, pramogų scenai nusipelniusius asmenis.

„Kandidatai neturėtų būti jaunesni nei 45 metų.

Bus pagerbti laiko išbandymus ištvėrę, Lietuvą ir svetur garsinę vardai.

Ne tokie, kurie sublizga per muzikinius televizijos projektus, o po metų ar kelerių jų niekas netgi neprisimena“, – aiškino vienas idėjos sumanytojų T.Augulis.

Alėją kurs palengva

Jau aišku, kad Vokiečių gatvėje puikuosis Vytauto Kernagio, Donato Banionio, Stasio Povilaičio, Juozo Budraičio ir nemažai kitų dainomis ar puikia aktorine vaidyba Lietuvoje ir už jos ribų išgarsėjusių žmonių vardai.

Tačiau kieno vardas pradės šlovės paradą ant šaligatvio, dar nenuspręsta.

„Kol kas tik nutarėme, kad pradėsime nuo į amžinybę išėjusių įžymybių. Iš 10–15 žmonių sudaryta taryba spręs, kuris vertas būti įamžintas“, – teigė T.Augulis.

Šlovės takas iš plytelių, kurių dizaino eskizus nupiešė dailininkė Dalia Pilkauskienė, drieksis nuo Rotušės iki Salomėjos Nėries gimnazijos.

Alėja bus kuriama pamažu, per metus bus paklojama po dvi tris plyteles su garsiais vardais.

Pirminiais apskaičiavimais, iš betono, keramikos ir metalo pagamintos vienos plytelės kaina – 10 tūkstančių litų.

Šlovės tako sumanytojai stengsis neapsunkinti skolų slegiamo sostinės biudžeto. Įkurtas paramos fondas „Atsiduok Vilniui“, į kurį jau renkamos lėšos Šlovės takui įrengti.

Valdžia pažadais nesižarsto

T.Augulis mėgaujasi giedra viltimi, kad Vokiečių gatvė bus pradėta iš esmės tvarkyti jau kitų metų pavasarį, baigta 2015-ųjų rudenį.

Tada ir atsiras pirmosios meniškos plytelės su garsenybių vardais.

Tačiau „Sostinė“ tokio optimistinio patvirtinimo iš savivaldybės dar nesulaukė.

Į daug kartų siųstus klausimus Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamentas pagaliau šykščiai atsakė: „Vokiečių gatvė bus pertvarkoma iš esmės. Kokie bus konkretūs darbai, dar nenumatyta.“

Turi kelis pasiūlymus

Valdininkai nėra linkę kalbėti ir apie konkrečius darbų terminus.

„Esame gavę kelis projektinius pasiūlymus. Kai bus atrinktas tinkamiausias, tuomet paaiškės, kokie darbai bus atliekami.

Pasiūlymų yra įvairių. Ir infrastruktūrą atnaujinti, ir keisti eismą, ir šaligatvių dangą atnaujinti“, – kalbėjo Vilniaus savivaldybės Miesto plėtros departamento Miestovaizdžio skyriaus Miesto estetikos poskyrio vedėja Beatričė Raguotienė.

Planuojama keisti morališkai pasenusius, iš sovietų laikų paveldėtus šviestuvus, šaligatvių dangą, atnaujinti kanalizacijos sistemą, nužymėti patogesnį dviračių taką.

Patinka istorijos ženklai

Vokiečių gatvėje esančio Šiuolaikinio meno centro ekskursijų kuratorės Renatos Dubinskaitės nuomone, Vokiečių gatvė nėra taip smarkai apšiurusi, kad jai reikėtų remonto.

„Ši gatvė – didelės traukos vieta, vakarais pilna žmonių.

Čia daug lauko kavinių šiltuoju metų laiku, daug suoliukų.

Taip, bendras gatvės įvaizdis gal ir nelabai pasikeitęs nuo sovietmečio, bet nepritariu nuomonei, kad viską, kas mena sovietų laikus, reikia naikinti. Juk tie dešimtmečiai – mūsų miesto istorijos dalis.

Bet jeigu sakote, kad bus įkurta Šlovės alėja, tai jau gerai, pritrauks daugiau turistų“, – kalbėjo R.Dubinskaitė.

Vilniaus gatvės remontą teko pavėlinti

Šių metų pradžioje buvo paskelbta, kad rugpjūtį prasidės kapitalinis sostinės veido jau nebepuošiančios Vilniaus gatvės remontas. Spalis greitai įpusės, o remontas dar neprasidėjo.

Miesto plėtros departamentas paaiškino, kad remonto pradžia nusikėlė dėl būtinybės taisyti projektą. Vilniaus gatvės remonto darbus planuojama pradėti kitų metų pavasarį. Tokiu atveju būtų apribotas automobilių ir pėsčiųjų eismas dviejose susijungiančiose gatvėse – Vilniaus ir Vokiečių.

Vilniaus gatvėje numatyta atnaujinti buitinių nuotekų išvadus, lietaus nuotekų, elektros tinklus, perkloti vandentiekio vamzdžius, įrengti naujus gatvių apšvietimo tinklus.

Savivaldybė taip pat pasiryžusi sutvarkyti privažiavimus prie gatvės, atnaujinti automobilių statymo vietas, sutvarkyti ir atnaujinti šviestuvus. Dar viena naujovė Vilniaus gatvėje – hidrauliniai eismo ribojimo įrenginiai. Jais įvairių renginių metu bus patogiau riboti eismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.