Gedimas „Achemoje“ pašalintas, nukentėjo žmogus

Pirmadienį laikinai buvo stabdytas AB „Achema“ azoto rūgšties agregatas. Stabdymo priežastis – prakiuro azoto rūgšties vamzdis. Nors buvo baiminamasi, kad virš miesto gali nusidriekti „lapės uodega“ ir padidėti azoto oksidų išmetimas į aplinką, gedimą pavyko greitai pašalinti. 11 val. 20 min. bendrovė pranešė, kad gedimas sutvarkytas.

Buvo baiminamasi, kad virš Jonavos gali nusidriekti "lapės uodega" ir padidėti azoto oksidų išmetimas į aplinką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Buvo baiminamasi, kad virš Jonavos gali nusidriekti "lapės uodega" ir padidėti azoto oksidų išmetimas į aplinką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė („Jonavos žinios“), BNS

Oct 13, 2014, 10:57 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 2:20 PM

Išsiliejus azoto rūgščiai, nukentėjo įmonės darbuotojas. Pasak įmonės vadovo, rūgštis užtiško vienam darbuotojui ant rūbų - jis išvežtas į ligoninę. Ramūnas Miliauskas sako, kad visa rūgštis surinkta, gedimas gamybai įtakos neturėjo.

„Vienam operatoriui, kai jis laistė vandeniu tą rūgštį, kad ją surinktų, ant drabužių užtiško ta rūgštis, daugiausiai kliuvo ant nugaros. Dabar jis pas medikus išvežtas. Pagal mūsų avarijos likvidavimo planą suteikta pagalba iš karto - pakištas buvo po dušu.

Kol kas rezultatų nežinome. Tačiau nudegimas neturėtų būti sunkus, nes pagal vaizdą taip neatrodė“, - BNS sakė įmonės generalinis direktorius R.Miliauskas.

Pasak jo, gedimą likvidavo gamyklos priešgaisrinė tarnyba ir medikai: „Mes turime savo priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą ir medikus. Medikai ir išvežė į ligoninę“.

„Viename iš devynių agregatų atsirado pralaida - lašėjo azoto rūgštis. 

Agregatas buvo avariniu būdu stabdomas, azoto rūgštis išsiliejo ant betono, bet buvo surinkta ir į gruntinius vandenis nepateko. Buvo šiek tiek dūmų, nes dalis rūgšties išsisklaidė gamyklos teritorijoje“, - aiškino R.Miliauskas.

Pasak jo, gamybai gedimas įtakos neturi, o vamzdį, iš kurio lašėjo rūgštis, ketinama sutvarkyti dar pirmadienį.

„Užvirinsime ir vakarop agregatas vėl pradės veikti. Gamybai tai įtakos neturėjo“, - sakė R.Miliauskas.

"Lapės uodega"

Vadinamoji „lapės uogeda“ – azoto oksidai – yra raudonai rudos spalvos ir nemalonaus kvapo dujos.

„Azoto oksidų įtaka sveikatai, žmogaus organizmui pasireiškia kvėpavimo takų gleivinės dirginimu, o didelės koncentracijos sukelia gleivinės paburkimą ir edemą. Toksiškai veikia plaučius, dirgina akių gleivinę.

Žmogus gali jausti silpnumą, pykinimą, pulsavimą smilkiniuose, ūžimą ausyse. Taip pat gali atsirasti mieguistumas, sąmonės netekimas.

Karštuoju metų laiku Jonavos gyventojai stengiasi būti daugiau gamtoje, o namie atverti langus. Tačiau pamatę vadinamą „lapės uodegą“ mes patartume užsidaryti langus ir kuo mažiau būti lauke“, – sako specialistai.

Žalos aplinkai nepadaryta

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jonavos rajono agentūros vadovas BNS teigė, kad didesnės žalos aplinkai nepadaryta.

„Šiuo metu esu „Achemoje“ ir kaip tik su Visuomenės sveikatos centru nagrinėjame priežastis. Kažkokių rimtų padarinių nebuvo.

 Apsinuodijimų tikrai nėra, rūgštis išsiliejusi garuoja, garavimo metu kažkiek išsiskyrė, bet vėjo kryptis buvo nuo Jonavos miesto link laukų, tad apsinuodijimų nėra. O kitką paskaičiuosime - kiek išsiliejo, kokia situacija“, - sakė agentūros vadovas Kęstutis Celiešius.

Pasak jo, gruntiniai vandenys neužteršti.

1989 metais tuometinėje „Azoto“ gamykloje, suirus amoniako saugyklai, tūkstančiai tonų šio pavojingo skysčio išsiliejo į įmonės teritoriją ir uždegė amofoso trąšų sandėlį. Per avariją žuvo septyni ir nukentėjo tūkstančiai žmonių Jonavos, Kėdainių, Ukmergės bei Širvintų rajonuose. Šios avarijos padariniai buvo lokalizuoti per kelias dienas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.