Vilniaus vicemeras: „Mes bankrutuojame“

Vilnius atsidūrė ant bankroto

Finansų ministerija svarsto galimybę dar didinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, tenkančią Vilniui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Finansų ministerija svarsto galimybę dar didinti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį, tenkančią Vilniui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2014, 1:00 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 6:13 AM

„Mes totaliai... bankrotas ir slapstytis nebeįmanoma“, - Seimo Biudžeto ir finansų komitete trečiadienį teigė Romas Adomavičius.

Jis siūlo valstybei didinti savo skolą ir padengti įsiskolinimą Vilniui: „Gal valstybė galėtų šiek tiek padidinti savo skolą ir tomis lėšomis bent pusę to padengtų, ką yra skolinga savivaldybei“.

Finansų viceministras Edmundas Žilevičius pranešė, kad sprendžiant Vilniaus skolų problemą, gali tekti vėl didinti GPM dalį, tenkančią savivaldybei.

„Vėl reikės ko gero svarstyti dėl GPM dalies didinimo. Vienas procentas kainuoja 12 mln. litų“, - sakė E.Žilevičius.

Jis taip pat pranešė, kad iki 48 proc. padidinus GPM dalį, 2015 metais Vilnius gaus dar 145 mln. litų skoloms dengti: „Per dvejus metus jau 250 mln. (2014 metais - 105 mln. litų - BNS)“.

Viceministras neabejojo, kad Vilnius įvykdys šio mokesčio planą, nes per pastaruosius trejus metus savivaldybė iš jo gavo 26 mln. viršplaninių pajamų.

Vilniaus savivaldybės administracijos vadovas Valdas Klimantavičius informavo, kad bankai sostinei nebeskolina.

„Vilniaus miestą kamuoja dvi problemos: likvidumo - nesugebam subalansuoti pajamų ir išlaidų - ir antra - per mažas gyventojų pajamų mokestis savivaldybei“, - teigė V.Klimantavičius. Pasak jo, nuo 2007 metų sostinės einamosios sąskaitos išaugo nuo 327 mln. litų iki 1,6 mlrd. litų.

Viena priežasčių, klampinančių Vilnių į skolas, jis nurodė transporto lengvatas, kurioms kasmet skiriama maždaug 80 mln. litų.

Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Bronius Bradauskas siūlo parengti pataisas dėl kitokios GPM mokėjimo į savivaldybių biudžetus tvarkos, nes dabartinė labiausiai netenkina Vilniaus. Dabar mokestis mokamas pagal gyvenamąją, o ne darbo vietą.

„Ši situacija palanki rajonams, bet ne visiškai palanki Vilniaus miestui. Galima situaciją pakeisti, bet tada galbūt bus problema rajonams, o Vilniaus miestui būtų geriau“, - teigė E.Žilevičius.

„Ar sudėtinga padaryti, kad mokesčiai mokami ten, kur dirbi... Juk ir infrastruktūra naudojamasi... Gal per pusę?“ - samprotavo B.Bradauskas.

Vilniaus miesto savivaldybės duomenimis, pernai sostinė kitiems rajonams pervedė 326 mln. litų GPM, nes Vilniuje o Vilnius iš kitų savivaldybių gavo tik 26 mln. litų.

Vilniaus miestui skiriama GPM dalis nuo šių metų padidinta 6 procentiniais punktais - iki 48 proc.

Vilniaus savivaldybės duomenimis, pajamų dalis, tenkanti vienam miesto gyventojui, užpernai siekė 1865 litus, Kauno - 2045, Rygos - 3029, o Talino - 3270 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.