Afrikinis kiaulių maras neslopsta

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino afrikinio kiaulių maro diagnozę šernui, sumedžiotam Kupiškio rajone, Šimonių seniūnijos miške. Šerno mėginys buvo atrinktas vykdant nacionalinę afrikinio kiaulių maro stebėsenos ir kontrolės programą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-31 14:20, atnaujinta 2018-01-23 22:24

Šimonių seniūnija yra laikoma užkrėsta teritorija ir patenka į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos nustatytą buferinę zoną, todėl papildomos stebėsenos ar ribojimo priemonės šioje teritorijoje nebus taikomos.

Apie užfiksuotą naują afrikinio kiaulių maro atvejį Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo Europos Komisiją, Europos Sąjungos valstybių narių ir kaimyninių šalių atsakingas veterinarijos tarnybas.

Šiais metais tai jau 13 afrikinio kiaulių maro atvejis, nustatytas laukinėje faunoje. Dėl šios pavojingos užkrečiamosios ligos sunaikinti 29 užsikrėtę šernai. Lietuvoje nuo šių metų sausio mėnesio patvirtinta 13 maro židinių laukinėje faunoje ir 6 židiniai naminėse kiaulėse.

„Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatytose apsaugos ir priežiūros zonose vykdo naminių ir laukinių gyvūnų stebėseną, tačiau vis nauji maro atvejai rodo, kaip sudėtinga kovoti su šiuo virusu, nuspėti jo plitimo mastus. Mūsų šalies kiaulių augintojai turi būti itin budrūs, stebėti ir tikrinti kiaules, griežtai laikytis biosaugos priemonių ūkiuose, vengti laukinių gyvūnų kontakto su naminiais“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Artūras Šimkus.

Pasak A.Šimkaus, afrikinio kiaulių maro situacija sudėtinga ir kaimyninėse valstybėse, nes nuolat gaunami pranešimai apie nustatomus vis naujus židinius Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje. Latvijoje nuo šių metų birželio mėnesio iki dabar nustatyti 106 afrikinio kiaulių maro židiniai laukinėje faunoje ir 32 – naminėse kiaulėse, Lenkijoje iki šiol patvirtinta 19 židinių laukinėje faunoje ir 2 – naminėse kiaulėse. Estijoje – nuo rugsėjo mėnesio užfiksuota 19 židinių tik laukinėje faunoje, naminėms kiaulėms šis virusas nenustatytas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.