Sugalvojo, kaip karvėms vietoj šiaudų pakloti čiužinius

Dažniausiai žmonės bijo pokyčių. Tačiau jie juk gali stumtelėti link dar didesnės sėkmės. Tuo nesuabejojo ir Šakių rajone besidarbuojanti Lukšių žemės ūkio bendrovė, ir fermose karvėms vietoj šiaudų paklojo čiužinius. Tad galvijai jau daugiau kaip mėnuo guli ant „modernaus kraiko“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 8, 2014, 11:05 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:17 PM

Portalas pienoukis.lt pasmalsavo, ar pokyčiai pasiteisino.

- Kaip į čiužinius sureagavo karvės? - portalas paklausė Lukšių bendrovės direktoriaus pavaduotojo Kastyčio Krištolaičio.

- Labai gerai. Aš ir pats buvau labai nustebęs. Pirmą dieną visos karvės stovėjo sukėlusios priekines kojas ant čiužinių, o užpakalines - ant tako, bet gilyn nėjo. Galbūt iš pradžių išsigando guoliavietės paaukštėjimo. O antrą dieną visos vietos ant "kariko" jau buvo užimtos. Ir taip - iki šiol.

- Karvės pamėgo čiužiniu. O darbuotojai? Ar jie mažiau laiko sugaišta, valydami gardus?

- Paklojus čiužinius, darbo gerokai sumažėjo, nei prižiūrint šiaudų guoliavietes. Šiek tiek dar tenka jas nuvalyti su skreperiu, paberti pjuvenų. Tačiau naudojant šiaudų kraiką, tenka suktis be sustojimo: paruošti šiaudus, suvežti iš laukų, sandėliuoti, atvežti į tvartą, kreikti. Fiziškai tai labai sunkus darbas. Juoba kad rugiapjūtė irgi ne visada būna ideali, nėra lengva pasiruošti tiek daug šiaudų, kiek reikia guoliavietėms.

Be to, paklojus čiužinius, susikaupia mažai mėšlo.

- Ar ketinate toliau diegti naujovę?

- Manau, statant naują fermą, rinkčiausi čiužinius. Sumažėtų fizinio darbo, būtų praktiškiau.

xxx

Konsultantas Mindaugas Eidukaitis

"Čiužinius "Erri – Comfort" sukūrė danas, daugybę metus dirbantis veterinarijos gydytoju. Jam svarbiausia - gyvulio sveikata ir jo guolio patogumas.

Karvė sveria apie 700 – 750 kg, todėl reikia jos svorį atitinkančio sunkaus ir minkšto čiužinio. Jis sveria apie 130 kilogramų, - ant jo gyvuliui patogu ir minkšta gulėti.

Toks čiužinys - lyg maišas, kuris pripildytų iš utilizuotų padangų pagamintų gumos granulių. Granulės pralaidžios skysčiui – čiužinys visada sausas.

Taip pat jis turi termoizoliacinių savybių, todėl žiemą kaupia šilumą, o vasarą puikiai vėdinasi".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.