Prašo tirti, kodėl maistas Lietuvoje brangesnis nei Vokietijoje

Seimo narys Kęstutis Masiulis kreipėsi į ūkio ministrą Evaldą Gustą, prašydamas ištirti, kodėl maisto produktų kainos Lietuvos parduotuvėse yra aukštesnės nei Vokietijoje bei Baltarusijoje.

Baltarusijos naujienų tarnyba skelbia, kad Lietuvoje agurkai kainuoja keturis kartus brangiau nei Vokietijoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Baltarusijos naujienų tarnyba skelbia, kad Lietuvoje agurkai kainuoja keturis kartus brangiau nei Vokietijoje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-01-05 09:51, atnaujinta 2018-01-17 00:59

Pasak jo, praėjusią savaitę Baltarusijos naujienų tarnyba naviny.by paskelbė informaciją, kad Lietuvoje prekybos centre „Rimi“ daugumos maisto produktų kainos yra aukštesnės nei panašių produktų prekybos centruose „Aldi“ Vokietijoje ir „Evroopt“ Baltarusijoje.

„Galbūt baltarusiai specialiai klaidina vartotojus, tačiau Vokietijoje gyvenantys ar ten dažnai besilankantys tautiečiai patvirtina, kad tikrai kainos prekybos centruose mažesnės nei Lietuvoje. Įvedus eurą atsirado puiki proga valstybinėms institucijoms panagrinėti situaciją rinkoje, ar tarp prekybininkų ir tiekėjų nėra draudžiamų susitarimų ir piktnaudžiavimų, o kainos neaukštinamos dirbtinai“, – sako Seimo narys.

Pasak baltarusių tarnybos, Lietuvoje brangiau nei Vokietijoje kainuoja bananai, juoda duona, citrinos, dešra, sviestas, bulvės, makaronai, aliejus. Triskart brangesni nei Vokietijoje – apelsinai ar miltai, o agurkai - net keturiskart.

„Lietuvos ūkininkai išaugina daugiau produkcijos negu jos suvalgoma šalyje, todėl didelę dalį eksportuoja į tą pačią Vokietiją. Tuo tarpu supirkimo kainos iš ūkininkų Lietuvoje mažesnės nei Vakaruose. Štai 39 savaitę kviečiai Lietuvoje buvo superkami už 479,6 Lt už toną, Vokietijoje – už 514,7 Lt už toną; rugiai Lietuvoje – 406,5 Lt už toną, Vokietijoje – 503,8 Lt už toną; rapsai Lietuvoje – 980,9 Lt už toną, Vokietijoje – 1003,7 Lt už toną. Kaip gali iš lietuviškų kviečių iškepta duona Vokietijoje būti pigesnė nei pas mus? O kur dar krizė Rusijoje, dėl kurios kainos mūsų šalyje turėjo sumažėti“, – klausia K.Masiulis.

Lietuvoje prekybos politiką formuoja ir įgyvendina Ūkio ministerija, konkurencinę aplinką stebi Konkurencijos taryba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.