Kremliaus nurodymas rusams: „Nebevažiuokite į Lietuvą“

Vienos Sankt Peterburgo turizmo bendrovės atstovė prasitarė, kad Rusijoje sudarytas sąrašas valstybių, į kurias nurodyta negabenti klientų. Pirmoji – Lietuva.

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė ("Lietuvos rytas")

Jan 10, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:24 PM

Nukritęs rublio kursas ir paaštrėjusi politinė padėtis gerokai sumažino rusų gretas Birštono kurorte.

Vietos verslininkai tikėjosi daug naudos iš stačiatikių švenčių, bet tenka susitaikyti su tuo, kas yra.

Nebeįperka bulvių?

Sanatorijos „Tulpė“ direktorė Liucija Patinskienė teigė, jog klientų iš Rusijos nuo praėjusių metų pavasario Birštone sumažėjo apie 40 procentų.

Prieš pat Naujuosius metus išankstinius užsakymus „Tulpėje“ atšaukė 10–12 proc. rusų.

Kai kurie buvę nuolatiniai „Tulpės“ klientai sanatorijos darbuotojoms atskleidė, kodėl atsisakė planuotų kelionių.

„Kaip aš galiu atvažiuoti, jei pas mus dabar bulvių kilogramas kainuoja neregėtus pinigus?“ – sanatorijos direktorei guodėsi viena Sankt Peterburgo gyventoja.

Kremlius diktuoja sąlygas

L.Patinskienei akibrokštu tapo vieno teisininko iš Maskvos laiškas. „Išsilavinęs advokatas, pas mus atvažiuodavęs daug metų, puikiai pažįstantis Lietuvą, atšaukė savo užsakymą ir pareiškė nevažiuosiąs į šalį, kurioje rusai vadinami teroristais“, – sakė sanatorijos direktorė.

Paaštrėjusi politinė situacija nuo kelionių į Lietuvą atbaidė ne tik pavienius nuolatinius klientus iš Rusijos.

„Tulpės“ direktorei viena turizmo bendrovės atstovė iš Sankt Peterburgo prisipažino, jog į Maskvą buvo sukviesti įvairių turizmo agentūrų vadovai.

Jiems buvo nurodyta, į kurias valstybes nebevežti turistų. Lietuva tame sąraše įrašyta pirmuoju numeriu.

Nebešvaisto pinigų

Netoli Birštono įsikūrusi sveikatinimo įstaiga „Karališkoji rezidencija“ sulaukė daug svečių iš Rusijos – metų pradžioje jie sudarė net 99 proc. klientų.

„Atšauktų užsakymų prieš Naujuosius metus buvo nedaug. Rusams būtų nenaudinga atgauti tuos pačius rublius“, – teigė „Karališkosios rezidencijos“ vykdantysis direktorius Rimantas Šimkevičius.

Tačiau šįmet rusai daug taupesni negu ankstesniais metais. Kai kurie jų papildomai neišleido nė lito – naudojosi tik tomis paslaugomis ir procedūromis, kurias buvo užsisakę iš anksto.

„Net kava mūsų bare jiems per brangi. Per didelės ir ekskursijų kainos, todėl norėdami pasižvalgyti po kitus miestus jie vyko tarpmiestiniais autobusais.

Anksčiau rusai procedūras užsisakinėdavo neklausdami kainų. Dabar ką nors pasiūlai ir iš karto sulauki klausimo, kiek tai kainuoja“, – pasakojo R.Šimkevičius.

„Karališkosios rezidencijos“ direktorius R.Šimkevičius teigė, jog anksčiau vienas klientas iš Rusijos per parą išleisdavo vidutiniškai 100 litų (28,96 euro), o pastaruoju metu – tik 60 (17,37 euro).

Vietą užims baltarusiai?

Poilsį ir sveikatinimo procedūras Birštone per šventinę stačiatikių Kalėdų savaitę Rusijos piliečiai buvo užsisakę iš anksto – pernai spalį bei lapkritį, kai kainos jiems dar buvo įkandamos, rublio kursas nebuvo tiek nukritęs.

Šventinė savaitė baigiasi sausio 13-ąją, kai rusai sutinka Naujuosius metus pagal senąjį kalendorių.

„Kol kas neturime naujų užsakymų nuo sausio 15-osios, nors kainas sumažinome per pusę. Matyt, iš tiesų Rusijoje dabar nelengva“, – svarstė R.Šimkevičius.

Jis pasidžiaugė, jog poilsiu Birštone vis labiau domisi latviai ir baltarusiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.