Eksporto traukinys – be Rusijos, bet vis tiek važiuoja

Pienininkai – nekalbūs. Nuo žurnalistų jie suka akis į šoną. Nes ir čia, Vokietijoje, Berlyne vykstančioje parodoje „Žalioji savaitė“ juos stebi ūkininkų atstovai. Tad viešumoje už juos tenka pakalbėti valdžios žmonėms.

Vokiečiams lietuviško kietojo sūrio skonis -pažįstamas. Juo Vokietijoje jau prekiaujama, bet negausiai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Vokiečiams lietuviško kietojo sūrio skonis -pažįstamas. Juo Vokietijoje jau prekiaujama, bet negausiai.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, specialiai lrytas.lt iš Berlyno

2015-01-16 17:13, atnaujinta 2018-01-15 21:02

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus, sausio 16-ąją prasidėjusi tarptautinė žemės ūkio paroda „Žalioji savaitė“ - ne tik įmonių žvalgytuvės. Tai kontaktų mugė, kurioje ne tik verslininkai, bet ir valdžios žmonės ieško galimybių susėsti už bendro stalo su galimais produktų pirkėjais ir aptarti prekybos galimybių.

Embargas Lietuvos pieno ir mėsos gamintojus stumia vis gilyn į Vakarus. Pasak J.Miliaus, ne šiaip sau 2014 metais, palyginti su užpernykščiais, maisto produktų eksportas padidėjo, o kai kurių pieno produktų - net 2-3 kartus.

„Pavyzdžiui, pieno miltelių pernai eksportuota dukart daugiau, nei užpernai, sviesto – taip pat“, - patikino J.Milius.

Jo teigimu, šiuo metu maisto produktai eksportuojami daugiau nei į 150 valstybių. Vien pieno produktai gabenami į 102 valstybes, mėsos – maždaug į 50.

„Eksporto geografija plečiasi. Netrukus sulauksime ekspertų iš Irano bei Maroko. Neseniai buvo jų atvykę iš Ukrainos, - suderinome mėsos gaminių sertifikatus.

Ypač laukiame galutinio JAV žodžio. Visi būtini dokumentai mėsai į ją eksportuoti – jau suderini. Tačiau šiuo metu vyksta gyventojų apklausa, kokią įtaką tai turės Amerikos ekonomikai. Ji vyks iki vasario 17 dienos, po to bus nuspręsta, ar JAV tikrai įsileis mūsų gamintojus. Jiems tai – labai aktualu“, - kalbėjo J.Milius.

„Žaliosios savaitės“ svečių – valstybinių delegacijų ir jų susitikimų buvo „prikimštas“ visas penktadienis.

„Susitikome su Azerbaidžano atstovais – suderinome sertifikatus. Parodoje dalyvaujančios pieno perdirbimo įmonės jiems pažadėjo, kad nuvyks gegužę į parodą Azerbaidžane pristatyti savo produktų.

Juodkalnija, Gruzija, keletas kitų valstybių, - su jomis parodoje tariamasi dėl prekybos galimybių. Bendrauti vieniems su kitais – labai svarbu“, - sakė J.Milius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę