Rusija atkakliai kala pleištą tarp ES valstybių

Jei tik Europos Komisija leis Rusijai rinktis, iš kurių šalių

Anot V.Baltraitienės, su Rusija ES privalo nevykdyti jokių dvišalių susitarimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot V.Baltraitienės, su Rusija ES privalo nevykdyti jokių dvišalių susitarimų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 26, 2015, 2:50 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:24 AM

Ji tikėjosi išgirsti už sveikatą ir maistą atsakingo eurokomisaro Vytenio Povilo Andriukaičio pasiaiškinimą, kodėl EK sutiko, jog Maskva pati rinktųsi, ką atleisti nuo sankcijų. Tačiau neišgirdo.

Eurokomisaras ES ministrams neatsakė, kaip ir kodėl Rusijai buvo pasiūlyta pačiai nuspręsti, kurioms šalims panaikinti maisto produktų embargą.

V.Baltraitienės teigimu, komisaras tikino, jog pasisako už vieningus sprendimus, tačiau apie pasiūlymą Rusijai nekalbėjo.

„Komisaras Vytenis Andriukaitis aiškino, kad jokių dvišalių susitarimų nebus, pasisakė už vieningus sprendimus, bet taip ir neatsakė, kaip atsirado komisaro direktorato vadovo Ladislavo Miko laiškas Rusijos veterinarijos tarnybai.

Ir neatsakė į klausimus, ar su jo žinia šitas laiškas buvo išsiųstas, ar ne. Tai tas neaiškumas toks ir liko, jokių sprendimų nepriimta.

Ne visos valstybės dalyvavo diskusijoje, tos dalyvavo, kurioms, manom, labiausiai rūpi, kurios arčiausiai Rusijos“, - LRT radijui sakė Virginija Baltraitienė,

Pasak jos, nors buvo aiškinama, kad laišku siekta panaikinti tik draudimus dėl afrikinio kiaulių maro įvežti mėsą, akivaizdu, kad kalbama ir apie kitą produkciją, tad tai galima vertinti kaip dvišalius susitarimus.

„Buvo kalbama, kad čia tik dėl mėsos, dėl afrikinio kiaulių maro, bet iš tiesų laiške yra labai aiškiai parašyta, kad dėl pieno ir mėsos aukštos kokybės produktų, delikatesinių produktų su geografine nuoroda, kad pati Rusija, įvertinusi jų kokybę, galėtų leisti įvežti į Rusiją. Čia mes aiškiai matome, kad einama prie dvišalių susitarimų“, – tikino ministrė.

„Mes, pasienyje su Rusija esančios šalys, labiausiai esame spaudžiamos. Ir jeigu su Rusija pradėtų tartis vienos ar kitos valstybės, mes – Baltijos šalys – būtume diskriminuojamos“, – sakė Briuselyje esanti V.Baltraitienė.

Ji įsitikinusi, kad sprendimai dėl embargo atšaukimo turi galioti visoms bendrijos narėms, todėl Lietuva, Estija ir Lenkija kreipėsi į pirmininkaujančią Latviją kuo skubiau aptarti situaciją.

„Turėtų būti bendru sprendimu arba atšaukiama, arba kreipiamasi, o ne pavieniai, techniniame lygyje pradedant derybas vienos ar kitos šalies. Manau, kad tai mums labai aktualu“, – sakė ministrė.

V.Baltraitienės teigimu, su Rusija negali vesti techninio lygio dvišalės diskusijos, nes tuo Rusija paprasčiausiai pasinaudos.

„Sunku pasakyti, nes tai veterinarijos tarnybos, ne politikų reikalas, bet aš manau, kad Rusija tuo pasinaudos – sieks suskaldyti Europos Sąjungos narių vienybę.

Išklausysime informaciją ir išsakysime mūsų poziciją.

Bet negalima vykdyti jokių dvišalių susitarimų. Turėtų būti vienas sprendimas, Europos Sąjunga kiekvienai valstybei turėtų atstovauti santykiuose su Rusija, o ne kiekviena valstybė atskirai“, – tikino V.Baltraitienė.

Sausio viduryje Berlyne susitikę ES Sveikatos ir maisto saugos generalinio direktorato vadovas Ladislavas Miko‘as bei Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos tarnybos („Rosselchoznadzor“) vadovas Sergejus Dankvertas tarėsi dėl embargo atšaukimo.

Kaip rašoma L.Miko laiške S.Dankvertui, pagal Rusijos draudimo atšaukimo mechanizmą ES išduotų veterinarijos sertifikatus, o Rusija, atlikusi patikras, spręstų, kurios valstybės narės juos atitinka.

Rusijai pernai rugpjūtį paskelbus draudimą žemės ūkio ir maisto produktų importui iš Vakarų, ES ūkininkai ir eksportuotojai prarado šimtus milijonų eurų.

Tačiau dalis ES valstybių narių įspėja, jog Maskva šia nauja tvarka naudosis, kad atsilygintų ES šalims, kurios Maskvos atžvilgiu nusiteikusios draugiškai, ir nubaustų savo priešininkus.

Tačiau EK atstovas spaudai Enrico'as Brivio'as BNS teigė, kad su Rusija kalbama ne apie politinį embargą, o apie sanitarijos ir fitosanitarijos reikalavimus.

„Berlyno „Žaliojoje savaitėje“ Komisijos atstovai dalyvavo techninio pobūdžio derybose su Rusijos kolegomis dėl kiaulienos ir bulvių sanitarijos ir fitosanitarijos klausimų. Derybos vyko tik dėl šių klausimų. Jose nebuvo jokių oficialių susitarimų“, – BNS teigė E.Brivio.

Jis sakė, kad šiuo metu EK laukia Rusijos atsakymo, tačiau tikėtina, kad fitosanitarijos apribojimai kiaulienai ir bulvėms artimiausiu metu turėtų būti panaikinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.