Kiek iš tiesų kainuoja pienas?

Žemės ūkio ministerija įgėlė Konkurencijos tarybai, kuri neva nesistengia išsiaiškinti, ar pieno perdirbėjai teisėtai sumažino žaliavos supirkimo kainas.

Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Feb 18, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 9:48 PM

Kodėl pieno supirkimo kainos krinta kur kas labiau, nei pinga produktai parduotuvėse? Tuo pastaruoju metu labai ėmė rūpintis Žemės ūkio ministerija.

Litras 3,5 proc. pieno parduotuvių lentynose kainuoja apie 0,86–0,91 euro – 6–7 kartus brangiau, nei už jį gauna ūkininkai.

Tačiau gamintojai skaičiuoja kitaip. Anot jų, trečdalis pirkėjo paklotos sumos patenka į pardavėjų sąskaitas, o ūkininkai nelieka nuskriausti.

Kliuvo rinkos prievaizdams

Anot žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės, nenormalu, kad smulkiesiems ūkiams supirkėjai už kilogramą pieno šiuo metu moka tiktai 0,13–0,14 euro, stambiesiems ūkiams – 3 euro centais daugiau.

„Perdirbėjai dangstosi tuo, kad neturi kur parduoti gaminių, bet tai – ne pasiteisinimas. Rinkų yra, tik jos ne tokios pelningos kaip Rusijos“, – gamintojus prie sienos rėmė ministrė.

Jos teigimu, Konkurencijos taryba tik atsišaudo teiginiais, kad rinkos ekonomikos valstybėse prekių kainas reguliuoja rinka, o kainos pieno sektoriuje nėra išimtis.

„Bet juk tai vienintelė institucija, kurios darbas būtų bent pažiūrėti, kodėl pieno supirkimo kainas perdirbėjai taip smarkiai sumažino.

Taip, kitų prekių kainų niekas nereguliuoja, bet pienas – išskirtinė prekė, kurią bet kokiu atveju tenka parduoti.

Perdirbimo įmonės tuo naudojasi, nes žino, kad ūkininkai neturi kito pasirinkimo. Juk nepils pieno lauk“, – kalbėjo V.Baltraitienė.

Mažiau už savikainą

Apskaičiuota, kad vidutinė pieno kilogramo savikaina sukasi apie 0,2–0,23 euro.

Anot ministrės, gavę ES paramos nuo embargo nukentėję ūkininkai nė nekeltų triukšmo, jei pieną galėtų parduoti bent kiek brangiau, nei siekia jo gamybos išlaidos.

Pieno perdirbimo bendrovės visai neseniai mojavo kitokiais skaičiais.

Esą praėjusių metų gruodį vidutinė pieno supirkimo kaina Lietuvoje (0,29 euro už kilogramą) buvo vos mažesnė nei vidutinė ES (0,34 euro).

O štai 2013-ųjų gruodį už pieną Lietuvos ūkiams buvo mokama net po 0,415 euro, nors tuo metu ES superkamo pieno vidutinė kaina buvo 0,398 euro.

Tačiau tai jau praeitis. Šįmet sausį pieno supirkimo kaina nusmuko dar žemiau.

Šiuo metu brangiausiai už jo kilogramą – apie 0,2 euro – moka kooperatyvas, kuris pats jį ir perdirba.

Skaičiuojama, kad Rusijai paskelbus embargą pieno supirkimo kainos visoje ES sumažėjo maždaug 12,5 proc.

Labiausiai jos krito būtent Lietuvoje – net 32,8 proc., Estijoje – 31,9, Latvijoje – 30,6, Lenkijoje – 20,3 proc.

Atlieka tyrimą

Konkurencijos tarybos pirmininkas Šarūnas Keserauskas neseniai aiškino, kad tikrų ar tariamų konkurenciją ribojančių susitarimų medžioklė nepadeda tyrimams ir tik dar labiau trukdo rinkti informaciją.

Neva todėl taryba ir nepatvirtina politikams kylančių įtarimų, jog pieno supirkimo kainos mažėja dėl to, kad perdirbėjai galbūt tarpusavyje sutarė jas ir toliau spausti žemyn.

Šiuo metu Konkurencijos taryba atlieka 2014-ųjų gruodį pradėtą pieno rinkos tyrimą. Juo siekiama nustatyti pieno sektoriuje galimai esančias konkurencijos problemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.