LLRI vadovą Ž. Šilėną šokiravo V. Baltraitienės siūlymai

Lietuvos laisvosios rinkos instituto

Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2015, 4:50 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:45 PM

„Tai yra pageidavimų koncertas vartotojų sąskaita. Aš esu šokiruotas minčių, išdėstytų šiame įstatyme. Siūlymas Lietuvos įmonėms drausti tiekti į rinką pieno produktus, kurie pagaminti iš užsienietiško pieno – tai apie kokią mes 21 amžiaus maisto pramonę Europos Sąjungoje galime kalbėti, kai įvedami tokie apribojimai (...) Kaip galima kalbėti apie modernią maisto pramonę, turint tokį įstatymą? Aš tikiuosi, kad jis net neįveiks registravimo procedūros“, – BNS sakė Ž.Šilėnas.

Pasak jo, Virginijos Baltraitienės siūlymas drausti pirkti žaliavinį pieną užsienyje, nenupirkus viso pieno Lietuvoje, prieštarauja Europos teisei.

„Tai yra aktyvus, visiškas prieštaravimas Europos teisės normoms, visiškai grubus. Jei toks dalykas būtų įgyvendintas, reiškia, kad pieną reikėtų supirkti tokiomis kainomis, kokios pasiūlomos. Perdirbėjai ir pardavėjai nebeturės dėl ko derėtis. Apribojus konkurenciją ir uždraudus parduoti produkciją ne iš lietuviško pieno, galutinę kainą sumokėtų vartotojai. Jau nekalbant apie tai, kad Konkurencijos taryba turėtų peržiūrėti ketinimus mažinti pieno supirkimo kainą“, – BNS sakė LLRI vadovas.

Jo teigimu, siūlomos įstatymo normos yra pražūtingos tiek ekonomiškai, tiek teisiškai. Be to, Lietuvoje prekyba žemės ūkio produkcija jau yra reglamentuojama

„Nepamirškime, kad turime verslininkus, kurie gamina pieną, ir verslininkus, kurie jį perdirba. Kad abi pusės ginčijasi dėl kainų, versle yra natūralu. Dabar viena pusė – pieno gamintojai – su Žemės ūkio ministerijos pagalba sugeba pageidavimų koncertą sudėti į teisės aktų projektą. Neįsivaizduoju, kaip būtų reaguojama į įstatymo projektą, kad į Lietuvą draudžiama ateiti užsienio prekybos tinklams. Čia yra lygiai toks pats siūlomas reguliavimas“, – BNS sakė Ž.Šilėnas.

Anot jo, Lietuvoje reguliuojamos monopolijų kainos, ir nors jos reguliuojamos techniškai, atsižvelgiant į įvairias formules ir pakankamai objektyviai, tačiau vartotojai kainomis vistiek nėra patenkinti.

V.Baltraitienė jos inicijuotu įstatymo projektu dėl nesąžiningų veiksmų draudimo pieno sektoriuje siūlo ginti vietos pieno gamintojus. Jeigu įstatymas įsigaliotų, Konkurencijos taryba būtų įpareigota svarstyti kiekvieną pieno pirkimo-pardavimo sutartį, jei supirkimo kaina būtų mažinama daugiau nei 3 procentais.

Ministrė siūlo drausti pirkti pieną iš kitų valstybių, jeigu nesuperkamas visas Lietuvoje pasiūlytas žaliavinis pienas, taip pat neleisti perdirbėjams tiekti produktų į rinką, jei jie pagaminti iš užsienyje pirkto pieno.

Pasak ministrės, Lietuvoje pagrindinės 5 pieno perdirbimo grupės perdirba apie 93 proc. viso pieno, o gamintojai yra priversti sutikti su perdirbėjų primetamomis pieno pirkimo sąlygomis, todėl būtina užtikrinti jų interesų pusiausvyrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.