Kaimynams verta pasimokyti iš lietuvių, kaip gintis nuo maro

Lietuvos pasirengimas kovoti su afrikiniu kiaulių maru – pavyzdinis.

Ekspertai misijos metu Lietuvoje pavyzdine ir itin skaidria įvardijo AKM stebėsenos sistemą.<br>D.Umbraso nuotr.
Ekspertai misijos metu Lietuvoje pavyzdine ir itin skaidria įvardijo AKM stebėsenos sistemą.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2015, 2:55 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 2:51 PM

Tokią išvadą Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriui Jonui Miliui šiandien pateikė tarptautinė veterinarijos ekspertų grupė. Šiemet kovo 30 – balandžio 3 dienomis ši grupė vertino afrikinio kiaulių maro (AKM) prevencijos ir kontrolės reikalavimų įgyvendinimą Lietuvoje.

Visą savaitę Europos Sąjungos valstybių ir Rusijos ekspertai dirbo, nagrinėdami AKM kontrolės ir prevencijos priemones, taikomas užkrėstoje Lietuvos teritorijoje, į rizikos zonas įtrauktuose rajonuose ir tose vietovėse, kur ši pavojinga liga dar nepasireiškusi.

Ekspertai apsilankė keliuose šalies kiaulių ūkiuose, nagrinėjo juose taikomas biosaugos priemones, taip pat vertino AKM stebėsenos programos efektyvumą, medžiotojų būrelių veiklą, kitas kompleksines priemones, pritaikytas Lietuvoje.

„Tai jau bene 9 ekspertų misija, kuri vertino, kaip Lietuvoje kovojama su AKM ir visų šių misijų išvados geros.

Galiu pasidžiaugti, kad šios grupės ekspertai misijos uždaromajame posėdyje ne tik pateikė bendrą labai teigiamą įvertinimą, bet išskyrė bent kelias pavyzdines kontrolės bei prevencijos priemones, kurias rekomenduos taikyti ir mūsų kaimynams“, – sakė VMVT direktorius dr. Jonas Milius.

Ekspertai misijos metu Lietuvoje pavyzdine ir itin skaidria įvardijo AKM stebėsenos sistemą, kuomet atrenkamų mėginių skaičius yra paremtas rizikos vertinimu ir keičiamas, atsižvelgiant į konkrečią situaciją.

Labai palankiai įvertintos ir Lietuvos kiaulių ūkiuose taikomos darbuotojų motyvavimo priemonės. Šių ūkių darbuotojams, atsisakiusiems savo reikmėms auginti kiaules, po vieną šį gyvūną, padovanoja pats ūkis.

Teigiamai įvertinti ir griežti veterinariniai sanitariniai reikalavimai pirminio žvėrių apdorojimo aikštelių įrengimui, 30 dienų nemedžiojimo terminas, įvedamas miške, kuriame patvirtinamas AKM židinys.

Kita šios tarptautinės ekspertų grupės misija suplanuota Baltarusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.