Pasaulio parodoje – netikėti pasirodymai, matyti ir Lietuva

Žemės ūkis ir kulinarijos laimėjimai. Būtent tuo gerokai per 100 pasaulio šalių bando suvilioti Milane (Italija) vykstančios pasaulinės parodos „Expo“ lankytojus.

Du balti kubai – taip atrodo mūsų šalies paviljonas. Dalyvavimui parodoje Lietuva numatė skirti 4 mln. eurų.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Du balti kubai – taip atrodo mūsų šalies paviljonas. Dalyvavimui parodoje Lietuva numatė skirti 4 mln. eurų.<br>M.Jokūbaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

May 9, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 11:14 AM

Lenkijos karalienė ir Lietuvos kunigaikštienė Bona Sforza, kaip byloja istorijos šaltiniai, iš Italijos į mūsų kraštus atvežė pomidorus, agurkus ir gal net bulves.

Lietuvai šiais metais kaip tik atsirado proga padėkoti už tai Italijai: Milane vykstančioje pasaulinėje parodoje „Expo“ vyrauja maisto tema.

Užsukę į Lietuvos paviljoną parodos lankytojai pirmiausia paragauja juodos duonos – iškeptos ir prieš kelias savaites, ir prieš kelias dienas.

„Expo“ komplekse šiomis dienomis spygauja dešimtys tūkstančių mokinių iš Italijos mokyklų.

Būtent italai pirmiausia skuba įvertinti pasaulio šalių paviljonus.

Tad lietuviai suskubo ieškoti sąsajų. Ir rado – karalienė Bona Sforza.

Iš Valdovų rūmų atvežta karalienės šakutė – tarsi padėka garsiajai italei už indėlį į Lietuvos didikų ir kulinarijos istoriją.

Tiesa, nežinia, ar ta šakutė kada nors išvis buvo karalienės burnoje.

Skamba ragelių muzika

Daujėnuose keptos duonos trupiniai, už stiklo išrikiuoti sūriai, kumpiai ir šakočiai, tik lietuvių kalba išleistos kulinarinės knygos ir istorija apie cepelinus. Taip Lietuva pasauliui bando įrodyti, kad turi seną ir turtingą kulinarijos istoriją.

Mūsų šalies paviljone taip pat demonstruojamos „Lietuvos ryto“ fotografo Ramūno Danisevičiaus nuotraukos.

Įsispraudę tarp baltarusių ir moldavų lietuviai bando būti pastebėti. Ir neretai pavyksta: žingsniuojant pagrindine Milano parodų centro alėja neįmanoma neatkreipti dėmesio į šalia Lietuvos vėliavos striksintį ir gintarinį ragą pučiantį muzikantą.

Taip multiinstrumentalistas Saulius Petreikis vilioja lankytojus į paviljoną – du sujungtus kubus, kurie simbolizuoja sąryšį tarp praeities ir ateities.

Muzika dalį praeivių sugundo. Kai kurie jų stabteli ir nutaria užsukti į baltąjį paviljoną. Praeivius vilioja ir kitos valstybės, pavyzdžiui, baltarusiai – su „vodka shots“ ir „nice girls“, nors ant scenos – kažkoks liūdnas etnografinis ansamblis.

Sutūpę mažieji italai klausosi S.Petreikio improvizacijų. Traukia ir pavėsis, kai didžiųjų šalių paviljonuose tenka stoti į ilgą eilę laukiant, kol pateksi.

Pavyzdžiui, prie trimačių vaizdų ir kino teatrų prikimšto Tailando paviljono teko stovėti daugiau negu pusvalandį. O JAV, Kinijos, Italijos, Kuveito paviljonai tiesiog apgulti.

Rusijos erdvė – pustuštė

Tiktai prie milžiniško Rusijos paviljono, labai primenančio Vilniaus koncertų ir sporto rūmus, keistai tuščia. Šalia durų – nuobodžiaujantis apsauginis ir ilgakojė mergina, į sąsiuvinį žyminti atėjūnus.

Rusija šįmet nusprendė priminti pasauliui, kad valdo visą Dmitrijaus Mendelejevo lentelę. Todėl paviljono sienos paverstos milžiniška lentele su cheminių elementų pavadinimais. O čia pat oro balionu virš jų skrenda ir pats D.Mendelejevas.

Dar Rusija giriasi esanti gintaro šalis, į Milaną atgabenusi ne tik Palangos karolių, bet ir didelių luitų, greičiausiai iš Kaliningrado kasyklų.

Beje, Rusijos paviljono kieme, lyg tai būtų pokštas, stovi medinis Estijos paviljonas-galerija.

Kažkodėl estai nusprendė, kad juos garsina ne tik fortepijonai, bet ir rankomis surenkami motociklai. Vienas tokių kaip tik demonstruojamas.

Latviai taip ir neatvyko

Amerikiečiai į Milaną atvyko pareikšti, kad „perkrauna“ savo supratimą apie maistą, todėl norėtų pereiti nuo greitojo prie lėtojo.

Savita architektūra, dydžiu ir eilėmis pribloškė „Expo“ šeimininkės Italijos paviljonas.

Jeigu nesinori trypčioti eilėje, galima pasirinkti vieną Italijos regionų, kurių kiekvienas turi savo skyrių.

Vien Italijos vyno ambasadoje galima praleisti daug laiko.

Iš tolo architektūriniais sprendimais stulbina Omano ar Kataro paviljonai. Prisistatyti nutarė ir Vatikanas, ir daugybė egzotiškų salų.

Tik Latvijos Milane nėra. Išleidusi milijoną eurų pasirengimo darbams, savo paviljono kaimyninė šalis taip ir nepastatė. Priežastis – vidaus intrigos.

Dienos bilieto kaina nemaža – 30 eurų

Šį mėnesį Milane duris atvėrusios parodos „Expo 2015“ tema – „Pamaitinti planetą: energija gyvenimui“.

Didelė dalis futurologų yra susirūpinę dėl maisto kokybės ateityje, ypač dėl naudojamų chemikalų bei pakaitalų, taip pat maisto trūkumo. Italija visada kovojo už tai, kad maisto temai būtų teikiama pirmenybė.

Parodoje savo ekspozicijas turi per 140 valstybių ar organizacijų. Tikimasi, kad pusmetį truksiančią parodą aplankys apie 20 milijonų žmonių.

Visiems paviljonams aplankyti reikėtų bent kelių dienų. Todėl 30 eurų kainuojantį vienos dienos bilietą nusipirkę lankytojai skuba ten, kur karaliauja šiuolaikinės technologijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.