Ar socialinis verslas gali išgelbėti kaimą?

Skurdas, socialinės problemos, nedarbas – tai problemos, jau kuris laikas keliančios nerimą kaimiškose vietovėse. Čia vos trečdalis gyventojų turi darbą. Tad kas belieka darbingo amžiaus žmogui, kai jam nesuteikiama galimybė užsidirbti pragyvenimui ir šeimai išlaikyti? Neviltis dažnai priverčia geresnio gyvenimo ieškoti didmiestyje ar užsienyje, o kaimai ir toliau nyksta. Vis dėlto viltis yra – socialinio verslo plėtra kaimiškose vietovėse gali padėti joms atsigauti.

Lietuvos kaimo parlamento antrojoje sesijoje.<br>D.Ivanauskaitės nuotr.
Lietuvos kaimo parlamento antrojoje sesijoje.<br>D.Ivanauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 4:46 AM

Socialinė ir ekonominė nauda

Neseniai vykusioje Lietuvos kaimo parlamento antrojoje sesijoje socialiniam verslui skirta ypač daug dėmesio. Susirinkusiems valdžios, organizacijų ir kaimo atstovams Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto (EESRK) narė iš Švedijos, socialinio verslo ekspertė Ariane Rodert pasakojo apie socialinio verslo svarbą ir galimybes kaime. Pasak jos, socialinis verslas veikia siekdamas socialinių ir visuomeninių tikslų, o ne maksimalaus pelno savininkams. Be to, didžioji dalis pelno reinvestuojama socialiniais tikslais, užpildant neįgyvendintus vartotojų poreikius ar dėl bendro intereso. Todėl pelnas yra tik priemonė, o ne tikslas. Tuo jis ir skiriasi nuo tradicinio verslo modelio.

„Socialinis verslas susilaukė ypatingai didelio dėmesio, kai tapo įmanoma lygiagrečiai kurti socialinį ir ekonominį rezultatus: didinti socialinę sanglaudą, mažinti nelygybę ir tuo pačiu kurti verslą bei didinti gyventojų užimtumą.

Tokiu būdu socialinio verslo kūrėjai prisideda prie pažangaus, tvaraus ir integracinio augimo. Be to, jie rečiau patiria bankrotą ir, esu įsitikinusi, kad yra atsparesni krizėms, – šio verslo modelio naudą aiškina Ariane Rodert. – Socialinis verslumas dažniausiai vyksta kaimo vietovėse arčiau vartotojų. Todėl veikla orientuota į realius poreikius ir pritaikoma taip, kad geriausiai juos patenkintų. Šis metodas dar vadinamas „iš apačios į viršų“, pridedančiu vertės verslo kūrėjams kaip socialiniams novatoriams, kurie siekia užpildyti visuomenės poreikius geriausiu būdu ir tuo pačiu teikiant ekonominę naudą bendruomenei.“

Sekti sėkmės pavyzdžiais

Kokia akivaizdi verslo nauda bebūtų kaimiškoms vietovėms, susiduriame su realybe, kad Lietuvoje kaimo gyventojai vangiai kooperuojasi bendram darbui. Tuo tarpu Europoje galima atrasti ne vieną puikų pavyzdį kaip kaimo vietovėse plėtojamas socialinis verslas, kurį puikiausiai galėtume pritaikyti ir Lietuvoje.

„Mes turime dalintis praktika ir įkvėpti vieni kitus“, – teigia Ariane Rodert.

Pasak ekspertės, Švedijos ir kitų Europos šalių kaimo bendruomenės jau kuris laikas buriasi į pačias įvairiausias socialinio verslo organizacijas: sporto ar laivų klubus, pomėgių, folkloro, žemės ūkio, mokslo, jaunimo, žemės savininkų, kultūrines bei politines organizacijas. Svarbu, kad veikla būtų toje vietovėje tikrai reikalinga ir atitiktų vartotojų poreikius, tuo pačiu sukurdama darbo vietas ir tiems, kurie šiaip neturėtų galimybės įsidarbinti esamoje darbo rinkoje.

Tarkim, Suomijoje susibūrė organizacija, norinti sukurti geriausias užimtumo ir įtraukties paslaugas socialiai remtiniems gyventojams. Jie suteikė galimybę jaunimui, ilgalaikiams bedarbiams, imigrantams, žmonėms su psichine ar fizine negalia įsidarbinti organizacijos įkurtuose padaliniuose.

Nors pagrindinės veiklos pamatu tapo perdirbimas nuo buities įrenginių ar baldų iki automobilių dalių, gyventojai galėjo rasti sau darbo vietą gamindami baldus, remontuodami būstus, teikdami valymo paslaugas ar net vadovaudami organizacijos perdirbimo parduotuvėje ir kavinėje.

„Socialinio verslo plėtra tikrai nereiškia, kad juo bus pakeistas tradicinis verslas. Šios dvi sritys nekonkuruoja. Tradicinis verslas ieško pelningų projektų, greito atsipirkimo, tuo tarpu socialinio verslo dėka steigiamos gerai apmokamos darbo vietos. Aišku, būtina, kad organizacija dirbtų pelningai, tačiau taip pat svarbu, kad viskas grįžtų atgal į bendruomenę, o valdymas būtų demokratiškas. Apsidairykime aplinkui – kiek daug galimybių yra ir ne tik socialinių paslaugų srityje, galbūt jos ne pačios pelningiausios, bet juk to ir nereikia. Svarbu pradėti, kurti kartu ir pavyks“, – antrino Mindaugas Maciulevičius, EESRK narys.

Socialinio verslo užuomazgos

Šiandien galime džiaugtis ne tik užsienyje atsigaunančiais kaimais. Jau ir Lietuvoje galime aptikti socialinio verslo užuomazgų. Štai Radviliškio r. Skėmių seniūnijoje gyvena daug aktyvių žmonių savo verslumu ir noru gerinti socialinę padėtį bandančių užkrėsti ir kitus kaimų gyventojus.

„Savo seniūnijoje, šalia daugiafunkcio centro turime Vaikų dienos centrą, kur formuojami vaikų įgūdžiai, jiems padedama ruošti namų darbus, didinamas rizikos šeimų ir vaikų užimtumas, rengiami įvairiausi mokymai, kaip maistą gaminti, daržą auginti ar sodą prižiūrėti.

Pociūnėlių kaimo bendruomenė turi pasodinusi sodą, spaudžia obuolių sultis, džiovina vaistažoles, arbatžoles ir net prieskonines daržoves, – pasiekimais didžiuojasi Radviliškio r. Skėmių seniūnijos seniūnė Romualda Rimkuvienė. – Kita bendruomenė turi įkūrusi traktierių atkurtoje XIX a. pakelės perkinkimo pašto pastotėje, kur vyksta edukacinės programos: Meduolių kepimo, Javo kelio ir Svečiuose pas bitininką. Taip pat ateityje planuojama sudaryti galimybę pravažiuojantiems pakeleiviams čia pavalgyti tradicinių lietuviškų patiekalų.“

Socialinio verslo užuomazgos atsirado, kai didelis moterų nedarbas ir dėl to atsirandančios socialinės problemos paskatino Skėmių seniūniją ieškoti būdų, kaip didinti gyventojų užimtumą, sudarant galimybę dirbti ir užsidirbti, o ne gyventi iš pašalpų.

Pasak seniūnės, pašalpos sugadina žmones, jie pripranta nieko nedaryti, kol galiausiai tai tampa jų gyvenimo būdu. Visai kita situacija būtų, jei žmonės ne gautų pašalpas, o jas užsidirbtų dirbdami socialinius darbus. Taip ne tik socialinių paslaugų atsirastų daugiau, gerėtų situacija, bet ir bendrijos pačios save išsilaikytų.

Galimybės visai šalia

„Darant kažką naujo 10 procentų gyventojų būna už naujoves, 10 – prieš, o labiausiai gaila, kad visi likę yra apatiški. Bet kai gyventojai pradeda matyti rezultatą ir pasitikėjimo iš jų pusės daugiau atsiranda, ir ryžto patiems veiklos imtis“, – pasakoja R. Rimkuvienė.

Nepanaudotų nišų socialiniam verslui yra tikrai daug. Pasak seniūnės, ypač trūksta kaimuose žmonių, kurie galėtų taisyti batus ir rūbus, prižiūrėti vaikus bei teikti paslaugas senyvo amžiaus žmonėms, kurie patys nebeįstengia nudirbti darbų. Gyventojai neturintys darbų galėtų tiekti maistą senoliams į namus, vasarą pjauti žolę, šienauti, skaldyti malkas, dirbti žemę. Taip ir patys užsidirbtų, o ir darbo valandas galima pasirinkti lanksčiai pagal galimybę.

„Mes kiekvienas padejuojame dėl savo problemų, bet aišku po vieną nieko nepakeisime. Todėl labai džiaugiamės Lietuvos kaimo parlamento iniciatyva visos respublikos mastu propaguoti socialinį verslą. Pagaliau kažkas pažvelgė į kaimą ir rūpinasi mūsų problemomis. Kai susiburiame visi su bendromis problemomis, galime kažką ir nuveikti – po truputį, po mažą dalelytę pakeisim, bet vis eisime geryn“, – džiaugiasi Skėmių seniūnė.

„Pasižvalgę po Lietuvą rasime tikrai ne vieną gerą socialinio verslo pavyzdį. Nors tai – dar tik pradžia, pavieniai daigeliai, tačiau potencialas augti akivaizdus. Ypač džiugina pačių bendruomenių aktyvumas ir iniciatyva iš apačios“, – džiaugiasi Guoda Burokienė, Lietuvos kaimo bendruomenių sąjungos pirmininkė.

Lietuvos kaimo parlamentas pirmą kartą susirinko 2014 m. siekdamas sutelkti Lietuvos kaimo balsą ir apsispręsti, kur link Lietuvos kaimas turi eiti ir koks jis turi būti. Šiais metais Kaimo parlamentas darbui subūrė drauge po 3 delegatus net iš 42 šalies rajonų, kaimo organizacijų, vietos ir nacionalinės valdžios atstovus. Diskutuota tokiomis temomis kaip socialinės infrastruktūros vystymas, kaimo gyventojų bendruomenių socialinio verslumo ir socialinės įtraukties didinimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.