Dėl „Burberry“ atpažįstamo rašto – bėdos prekybininkams

Kiniški krepšiai su audeklu, panašiu į „Burberry“ prekės ženklo raštą, prekybininkams ištąsė nervus. Nors jie krepšius iš parduotuvių senokai surinko, tyrėjai išsijuosę dirba toliau. Kinai sugeba prigaminti prekių pigiai ir greitai, tačiau jiems nė motais prekių ženklų apsauga, rašo „Lietuvos rytas“.

„Burberry“ stilius yra neatsiejamas nuo šio prekinio ženklo.<br>„Reuters“ nuotr.
„Burberry“ stilius yra neatsiejamas nuo šio prekinio ženklo.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

May 14, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 10:03 PM

Ant tokio tiekėjų kablio užkibo ir „Norfos“ parduotuves valdanti bendrovė „Rivona“. Pernai gruodį ji sulaukė prekių siuntos iš Kinijos – pintų krepšių, į kuriuos buvo įkloti languoto audinio įdėklai.

Muitininkams neužkliuvo

„Patys tuos krepšius užsisakėme. Visa bėda, kad kinai mums rodė visai kitokį įdėklo audeklą nei tas, kurį gavome. Dėl tiekėjo klaidos dviejų rūšių krepšiai buvo su audiniu, kuris, pasirodo, panašus į „Burberry“ prekės ženklo raštą.

Neatkreipėme į tai dėmesio – prekės neužkliuvo muitininkams. Turime ir jų išrašytą importo leidimą. Paprastai muitininkai akylai stebi, ar importuojami gaminiai nėra kokių nors prekių ženklų falsifikatai“, – sakė „Rivonos“ vadovas Dainius Dundulis.

Krepšiai buvo išvežioti po parduotuves. Tačiau šių metų balandį ant D.Dundulio stalo atsirado Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų valdybos raštas apie pradėtą ikiteisminį tyrimą.

Susitarti nepavyko

„Kas nors blogai? Sulaukę nelabai malonios žinios, tą pačią dieną sustabdėme prekybą ir maždaug per savaitę tuos krepšius surinkome iš visų Lietuvoje esančių savo parduotuvių.

Išsikvietėme antstolį, kad jis viską fiksuotų: iš krepšių išėmėme įdėklus. Ir vienus, ir kitus tebesaugome“, – pasakojo D.Dundulis.

Tų krepšių „Rivonai“ iš Kinijos tiekėjai buvo atgabenę 2240. Iš jų per 1420 dabar guli įmonės sandėliuose.

Tačiau geros prekybininkų valios nepakako. Anot pašnekovo, „Rivona“ yra pasirengusi sunaikinti įdėklus – įvykdyti „Burberry“ atstovaujančių teisininkų reikalavimus.

Ne kartą kreipėsi į „Burberry“ atstovus, kad šiems matant galėtų tai padaryti, tačiau kvietimas liko be atsako, o teisėsaugininkai toliau aiškinasi pažeidimus.

Teisininkai dar dirba

„Tyrimas tik gaišina valstybės institucijas. Mes juk net nesiginčijome – sutikome atsikratyti tų krepšių. Bet „Burberry“ atstovaujantis advokatas taip ir neatsiėmė iš tyrėjų prašymo“, – kalbėjo D.Dundulis.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyba jau pasidalijo ir su Vilniaus apygardos prokuratūra.

Pasak prokurorės Aušros Balžekaitės, ikiteisminis tyrimas atliekamas pagal Baudžiamojo kodekso 204-ąjį straipsnį, numatantį bausmes už svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimą.

„Aiškinamės aplinkybes, reikia atlikti apklausas.

Tačiau ilgai tai tikrai neužtruks“, – sakė A.Balžekaitė.

Pasak „Burberry“ prekės ženklui atstovaujančios asociacijos SNB-REACT atstovo Lietuvoje advokato Kazimiero Saržicko, yra teisinių galimybių susitaikyti, bet tai priklauso nuo įvairių aplinkybių. Tačiau kol atliekamas ikiteisminis tyrimas, burna visiems užrišta.

„Audinio raštas – registruotas „Burberry“ prekės ženklas. Jis seniai saugomas. Tokių neteisėtų atvejų, kai jis naudojamas be savininko leidimo, yra nemažai. Lietuva – ne išimtis“, – sakė K.Saržickas.

Prekiauja ir Lietuvoje

„Burberry“ yra 1856 metais įkurtas išskirtinio britiško braižo prabangos prekių ženklas, kuris yra ir vienas labiausiai atpažįstamų ženklų pasaulyje.

Drabužių mažmeninės prekybos Baltijos šalyse įmonių grupė „Apranga“ franšizės sutartį su Didžiosios Britanijos prekybos tinklu „Burberry“ pasirašė prieš trejus metus.

Pirmosios „Burberry“ parduotuvės Rygoje (Latvijoje) ir Taline (Estijoje) buvo atidarytos 2012-ųjų pabaigoje.

Vilniuje „Burberry“ parduotuvė duris atvėrė 2014-ųjų vasarį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.