Šalia Vilniaus širdies laukia daugybė permainų

Ilgai merdėjęs Rinktinės ir A.Juozapavičiaus gatvių rajonas artimiausiu metu neatpažįstamai pasikeis.

Vietoj šio pastato iškils „Hilton“ viešbutis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vietoj šio pastato iškils „Hilton“ viešbutis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Pačiame Vilniaus centre planuojamos didelės investicijos.
Pačiame Vilniaus centre planuojamos didelės investicijos.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

May 18, 2015, 2:20 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 5:04 AM

Lyg tyčia trys dideli projektai iš mirties taško pajudėjo kone vienu metu. Tad netrukus iš miesto žemėlapio dings kelios griuvenos.

Spindės 4 žvaigždutės

Viešbučių tinklas „Hilton“ plėtrą Lietuvoje pradės nuo sostinės. Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė patvirtino, kad keturių žvaigždučių viešbutis „Hilton“ iškils Rinktinės gatvėje.

Tinklo atstovai žvalgytis Lietuvoje investuotojų pradėjo seniai, tačiau tik šių metų vasarį rimčiau sutelkė dėmesį į derybas. O dabar pasirašytas ir viešbučio franšizės ketinimų protokolas su „Vičiūnų grupe“.

Ši įmonių grupė įsigijo sklypą Rinktinės gatvėje ir netrukus imsis projekto. Viešbutyje bus ne mažiau kaip 150 kambarių.

Teko įsivelti į teismus

Atrodo, kad pagaliau įminta mįslė projekto, kurį kone prieš 10 metų parengė Amerikos lietuvio Raimundo Mieželio šeimos įmonė „RVM Investments“. Šį verslą „Vičiūnų grupės“ įmonei „Kauno saulėtekis“ Mieželiai pardavė šiemet kovą.

R.Mieželis, buvęs prezidento Valdo Adamkaus patarėjas, prieš keletą metų pasakojo, kokius vargo kelius teko numinti rengiant statybų projektą ties Rinktinės ir A.Juozapavičiaus gatvių sankryža. Sklype stovi buvęs šiluminės elektrinės pastatas.

„Dar 2005 metais kartu su Lietuvos energetikos muziejumi pradėjome derinti detalųjį planą. Tai buvo labai ilgas procesas. Savivaldybės taryba šį planą patvirtino tik 2009-aisiais.

Norėjome sutvarkyti bent vieną apleistą sostinės kampelį – pastatyti pastatą, kuriame arba įsikurtų biurai, arba būtų nuomojami apartamentai. Net pavyko pakviesti vieną Kanados ir Olandijos bendrovę, kad dirbtume kartu“, – yra pasakojęs R.Mieželis.

Jo teigimu, patvirtinus detalųjį planą netruko pabusti kai kurie to meto Kultūros paveldo departamento valdininkai, kurie rado galimų teisės aktų pažeidimų. Jiems pasirodė, kad pastatas tai teritorijai gali būti per aukštas.

Anot R.Mieželio, jo šeimos įmonei teko įsivelti į teismus. Ginčai buvo pasiekę ir Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, o jis nustatė, kad teisės aktų pažeidimų nebūta.

Arčiau Neries – butai

Netrukus nebeliks ir apleisto „Žalgirio“ stadiono. Jį iš Šiaulių banko įsigijo „Hanner“ grupės įmonė „Promola“. Bendra sandorio vertė – daugiau nei 40 mln. eurų.

Bendrovė „Hanner“, įsigijusi nekilnojamąjį turtą šioje beveik 8 hektarų teritorijoje, ribojamoje Olimpiečių, Rinktinės ir Šeimyniškių gatvių, planuoja statyti komercinės ir gyvenamosios paskirties pastatus.

„Per artimiausius 8–10 metų šioje teritorijoje planuojame sukurti naują verslo ir administravimo centrą, čia bus statomi modernūs biurų pastatai, viešbučiai, dalis patalpų bus skirta kavinėms, restoranams, prekybai ir kitokioms paslaugoms.

Tai bene geriausia vieta Vilniuje tokios paskirties ir apimties projektams. Be to, dalis teritorijos, esančios arčiau Neries, bus skiriama gyvenamajai statybai. Iš viso į šį projektą planuojama investuoti apie 200 milijonų eurų“, – teigė AB „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Šiame pardavimo etape susitarta dėl pagrindinių sandorio sąlygų ir pasirašytos jas patvirtinančios sutartys. Sandorį planuojama baigti iki šių metų pabaigos.

Teritorijoje netoli centrinės sostinės dalies esantį nekilnojamąjį turtą Šiaulių bankas perėmė iš bankrutavusio Ūkio banko 2013 metų pradžioje. Šį turtą iki sandorio valdė banko antrinės įmonės „Žalgirio“ sporto arena“, „Investicinio turto valdymas“ ir „Trade Project“.

Tiks kongresų centrui

Atgims ir Koncertų ir sporto rūmai – juose įsikurs kongresų centras. Šis projektas bus pripažintas valstybei svarbiu ekonominiu projektu.

Ministrų kabinetas nurodė įvertinti galimybes projektui gauti Europos Sąjungos paramos, be to, pritarta, kad projektas turi būti įgyvendintas kartu su Šnipiškių žydų kapinių teritorijos sutvarkymo ir įamžinimo projektu – tam bus skelbiamas tarptautinis konkursas.

Derybos dėl Sporto rūmų įsigijimo iš Ūkio banko investicinės grupės turėtų prasidėti ne anksčiau kaip gegužės viduryje.

Projekto vertė galėtų siekti 11,6 mln. eurų, rūmai būtų pertvarkyti iki 2017 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.