Pagalba ūkininkaujantiesiems „Natura 2000“ vietovėse

Asmenys, ūkininkaujantys ar turintys mišką ekologinio tinklo „Natura 2000“ vietovėse, gali pretenduoti į Europos Sąjungos (ES) ir valstybės teikiamą finansinę paramą.

Nuotrauka – „Shutterstock“.
Nuotrauka – „Shutterstock“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 29, 2015, 9:12 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 11:39 PM

Deklaruodami pasėlius pareiškėjai, bendrojoje paraiškoje gali prašyti paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Su „Natura 2000“ ir Vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“.

Paraiškos priimamos iki š.m. birželio 15 d., pavėluotai – ir iki liepos 10 d., tačiau galutinė paramos suma už kiekvieną uždelstą darbo dieną mažinama po 1 proc.

Remiamos dvi veiklos sritys

Pagal priemonę „Su „Natura 2000“ ir Vandens pagrindų direktyva susijusios išmokos“ remiamos dvi veiklos sritys – „Parama „Natura 2000“ miškuose“ ir „Parama „Natura 2000“ žemės ūkio paskirties žemėje“.

Abi veiklos sritys susijusios su biologinės įvairovės geros apsaugos būklės užtikrinimu, nustatant ir pritaikant ūkinės veiklos galimybes bei ūkininkavimo būdą taip, kad jis nekeltų pavojaus atskirų rūšių ir buveinių paplitimo arealams.

Pareiškėjams keliami reikalavimai

Kompensacinės išmokos mokamos pareiškėjams, kurių valda įregistruota žemės ūkio ir kaimo verslo registre, o deklaruojami plotai priskiriami žemės ūkio paskirčiai ir (ar) miško žemei.

Pagal veiklos sritį „Parama „Natura 2000“ žemės ūkio paskirties žemėje“ deklaruotas žemės ūkio naudmenų plotas, kurioje pagal Paukščių ar (ir) Buveinių direktyvas nustatyti žemės ūkio veiklos apribojimai, turi būti ne mažesnis kaip 0,5 ha, susidedantis iš laukų, kurių plotas ne mažesnis kaip 0,1 ha.

Pagal veiklos sritį „Parama „Natura 2000“ miškuose“ deklaruotas miško plotas, kuriame nustatyti konkrečiai vietovei taikomi papildomi privalomi apribojimai, susiję su Paukščių ir Buveinių direktyvų įgyvendinimu, turi būti ne mažesnis kaip 0,5 ha.

Draudžiama suarti pievas

Pagal veiklos sritį „Parama „Natura 2000“ žemės ūkio paskirties žemėje“ pareiškėjas privalo laikytis jo teritorijoje taikomų papildomų ūkinės veiklos apribojimų, pvz., draudžiama suarti pievas ar ganyklas, persėti jas kultūrinėmis žolėmis ir pan.

Pagal veiklos sritį „Parama „Natura 2000“ miškuose“ pareiškėjams pagal vietovę gali būti draudžiami ugdomeji miško ar brandžių medžių kirtimai, draudžiami ar ribojami sanitariniai miško kirtimai ir pan.

Išmokų dydžiai skiriasi

Parama pagal veiklos sritį „Parama „Natura 2000“ žemės ūkio paskirties žemėje“ skiriama kasmet už vieną žemės ūkio paskirties žemės hektarą: 54 Eur – už vieną ha ariamosios žemės, 70 Eur – už vieną ha natūralių ir pusiau natūralių pievų.

Parama pagal veiklos sritį „Parama „Natura 2000“ miškuose“ skiriama kasmet už vieną miško hektarą. 272 Eur už vieną ha (pirminiu, ne ilgesniu kaip 5 metų, laikotarpiu), o 200 Eur už vieną ha – pasibaigus minėtam pirminiam 5 metų laikotarpiui skiriama, kai uždrausta vykdyti pagrindinius miško kirtimus arba leidžiami nedidelio intensyvumo atrankiniai kirtimai.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos interneto svetainėje www.vstt.lt skelbiami teisės aktai, kuriuose nurodyta, kas konkrečiai draudžiama jų valdomoje teritorijoje.

Daugiau informacijos – www.nma.lt. Kviečiame prisijungti ir prie NMA „Facebook„ paskyros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.