Rusijoje uždrausti latviški ir estiški šprotai

Rusijos federalinė veterinarinės ir fitosanitarinės priežiūros tarnyba („Rosselchoznadzor“) nuo birželio 4 dienos uždraudė žuvų ir žuvų produkcijos tiekimą iš Estijos ir Latvijos , pranešė agentūrai „Interfaks“ šios tarnybos vadovas Sergejus Dankvertas.

Latviški ir estiški šprotai nepateks į Rusijos rinką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Latviški ir estiški šprotai nepateks į Rusijos rinką.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2015, 1:00 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 12:10 PM

Draudimas visuotinis – uždrausta tiekti savo produkciją į Rusiją visoms Latvijos ir Estijos žuvų apdirbimo įmonėms, kurios buvo įtrauktos į tiekėjų sąrašą gavus šių šalių veterinarijos tarnybų garantijas.

„Mūsų netenkina produkcijos saugumo užtikrinimo sistema, naudojama jose, tikrinimo sistema“, – sakė S.Dankvertas. Draudimas galios tol, kol bus sureguliuota situacija.

Šios Rusijos žinybos atstovai neseniai lankėsi devyniose žuvų, daugiausia bretlingių, apdirbimo įmonėse (penkiose Latvijos ir keturiose Estijos) ir atliko patikrinimą.

Pasak žinybos pareigūno Ivano Ponomariovo, „inspektorius labai suneramino tai, kai jie pamatė“. Dėl to negalima pripažinti, kad produkcijos saugumo kontrolės sistema yra veiksminga, taip pat ir dėl benzopireno“, – pridūrė jis (benzopirenai – vėžį sukeliantys organiniai cheminiai junginiai, patenkantys į maistą su dūmais, kai šis yra rūkomas – Red.).

Anot Latvijos žuvų perdirbėtų asociacijos vadovo Didzio Šmito, žuvų produktų tiekimo iš Latvijos į Rusiją nutraukimas gali priversti bankrutuoti kai kurias žuvų perdirbimo įmones. Latvijos žuvų perdirbimo įmonės tiekia į Rusiją maždaug pusę savo produkcijos už beveik 100 mln. eurų per metus.

Šprotų gamyba užsiima apie 20 Latvijos organizacijų, kai kurioms iš jų Rusijos rinka – viena iš svarbiausių.

Dalį konservų, kurie buvo siūlomi Rusijos rinkai, ketinama eksportuoti į Kiniją. Šviežių žuvų tiekimas į Rusiją uždraustas šiai šaliai paskelbus embargą pernai rugpjūtį, tačiau žuvų konservų tiekimas nebuvo uždraustas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.