Modernizacija Neringoje – ypatinga kaip ir pats miestas

Prasidėjus vasarai, visų akys krypsta į pajūrio kurortus, žinomus dėl savo grožio ir jaukumo. Vienas iš jų – tai Neringa, kuri yra ne tik vienas įspūdingiausių Lietuvos miestų, bet ir pats ilgiausias – net 50 km. Ne vasaros metu, kai kurorto gyvenimas grįžta į savo vėžes, čia, kaip ir daugelyje kitų šalies miestų, vyksta daugiabučių modernizacija. Tiesa, ji, kaip visas miestas, turi savo ypatybes. Apie jas sutiko papasakoti Neringos savivaldybės Butų ūkio specialistė Svetlana Markevičienė.

Neringos klimatas – stiprus vėjas ir drėgmė, į kurią gyventojams tenka atsižvelgti modernizuojant savo būstą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Neringos klimatas – stiprus vėjas ir drėgmė, į kurią gyventojams tenka atsižvelgti modernizuojant savo būstą.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-08 12:49, atnaujinta 2017-11-23 18:47

Nesvetimos „klasikinės“ problemos

Neringoje nerasime didelių – „miegamaisiais“ vadinamų rajonų. Tačiau čia, kaip visoje Lietuvoje, nemažai tarybiniais metais pastatų daugiabučių. Tiesa, juos iš „kolegų“ kituose miestuose išskiria nedidelis „ūgis“ – čia daugiausia 3–4 aukštų namų.

Modernizacija mieste, neslepia Svetlana Markevičiene, nėra labai aktyvi. Bet atnaujintų namų jau yra – maždaug 4: „Nepasakyčiau, jog senos statybos daugiabučiai atrodo prastai. Tačiau gyventojai skundžiasi, kad juose – šalta, viską perpučia vėjas.

Namai, kurie ruošėsi modernizuotis dar pirmajame etape, ilgai negalėjo rasti rangovų, kainos pakilo, todėl šiuo metu turime taisyti investicijų planus, kelti kainas. Antrojo etapo namai taip pat šiek tiek nusiminę, jog parama sumažėjo iki 35 proc. Daugeliui taip pat teks perrašinėti investicijų planus. Bet vis dėlto šiuo metu mieste aktyviai rengiamasi modernizuotis“, – sako pašnekovė.

Ji atkreipia dėmesį, jog miestui nesvetima ir didelių šildymo sąskaitų problema, tad net iškilus kliūtims gyventojai greitai rankų nenuleidžia ir toliau atkakliai ieško būdų atsinaujinti.

„Nevietiniai“ gyventojai modernizaciją palaiko

Neringos kurorte žiemą ir rudenį netrūksta tuščių butų, kurių savininkai į pajūrį pailsėti atvyksta tik vasarą.

„Tarp mūsų daugiabučių gyventojų – ne tik neringiškiai, bet ir vilniečiai, kauniečiai, gyventojai iš kitų miestų. Atrodytų, jie būna tame bute tik kelis kartus per metus, bet pasiteiravus, ar pritaria modernizacijai, dauguma pritaria.

Kaip ir nuolatiniams gyventojams, „atostogautojams“ svarbi namo išorė ir mažesnės sąskaitos. Jie yra pasiryžę į tai investuoti. Kitą vertus, ir tarp vietinių, ir tarp atvykusių butų savininkų, yra tokių, kurie modernizacijai kategoriškai priešinasi. Pastebime, jog ypač didelę įtaką daro neigiamos istorijos apie nesėkmingai atliktą atnaujinimą. Tokių istorijų prisiklausę, gyventojai tikrai ne juokais išsigąsta ir tiesiog nieko nebenori girdėti apie modernizaciją“, – pasakoja S.Markevičienė.

Ypatingas klimatas

Nuostabios vietos apsuptis turi savo kainą – tai „specifinis“ Neringos klimatas – stiprus vėjas ir drėgmė, į kurią gyventojams tenka atsižvelgti modernizuojant savo būstą: „Neringoje drėgniau negu kituose Lietuvos miestuose. Tad tam tikras poveikis namams akivaizdus ir dabar, ir niekur nedings juos modernizavus, tad jau rengdami investicijų planus, turime omeny, kad apie mūsų klimatą būtina pagalvoti ir viską daryti taip, kad atnaujintas daugiabutis jį „atlaikytų“, – pokalbio pabaigoje pastebi Neringos savivaldybės Butų ūkio specialistė.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.