Renovacijos startas Žagarėje

Šių metų Lietuvos kultūros sostinė Žagarė, taip pat garsėjanti savo kasmetiniu vyšnių festivaliu, vasarą turės dar daugiau progų švęsti – net 5 daugiabučiai mieste ruošiami modernizacijai. Kaip pastebi „Joniškio butų ūkio“ specialistas Martas Ginkus, Žagarės gyventojus Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje dalyvauti padrąsino sėkmingai atlikta viešųjų pastatų renovacija mieste.

Lietuvos kultūros sostinė Žagarė, taip pat garsėjanti savo kasmetiniu vyšnių festivaliu, vasarą turės dar daugiau progų švęsti – net 5 daugiabučiai mieste ruošiami modernizacijai.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos kultūros sostinė Žagarė, taip pat garsėjanti savo kasmetiniu vyšnių festivaliu, vasarą turės dar daugiau progų švęsti – net 5 daugiabučiai mieste ruošiami modernizacijai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 12:57 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 10:11 PM

Įkvėpimas – ir Joniškyje

Pasakodamas apie tai, kaip Žagarės gyventojai ryžosi daugiabučių atnaujinimui, Martas Ginkus atkreipia dėmesį, jog nors pačiame miestelyje dar nerenovuotas nė vienas daugiabutis, jau atnaujinti viešieji pastatai – kultūros centras ir vaikų darželis. Šių pastatų modernizacija sulaukė nemažai komplimentų iš gyventojų.

„Be to, už 26 km esančiame Joniškyje jau atnaujinta daug daugiabučių. Aišku, jog žmonės keliaudami pastebi, kaip miestas gražėja, pasikalba su gyventojais, sužinojo, jog sąskaitos už šildymą sumažėja kone perpus. Tokie dalykai palieka įspūdį“, – sako specialistas, tačiau neslepia, jog pristatant modernizacijos idėją konkretiems namams, netrūko baimių: “Pirmas klausimas iš gyventojų buvo – „Kaip ten bus su statybininkais? Ar pabėgs, ar nepabėgs?“, – šypsodamasis atsimena pašnekovas. – Stengėmės užbėgti visoms baimėms už akių ir pirmiausia papasakojame, kas gali nutikti blogiausiu atveju. Gyventojus nuramino informacija apie tai, kad viskas bus apdrausta, kokias garantijas suteiks rangovai ir t. t.“

Išsigelbėjimas nuo didelių sąskaitų

Daugiabučiams, prie kurių jau liepą turėtų iškilti pastoliai, dalyvauti Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje pasiūlė savivaldybė: „Pagal nustatytus kriterijus atrinkome ir atsinaujinti pasiūlėme neefektyviausiems daugiabučiams. Jų buvo daugiau, tačiau vienas atkrito dėl skolininkų. Iš viso pasiūlymą priėmė 5 namai“, – prisimena M.Ginkus.

Namai, kurie bus atnaujinti, nėra dideli, be to, neturi ir aštresnių problemų: „Keturi iš jų – 8 butų, ir vienas – 12. Šie namai nėra labai seni, 1970–1989 metų statybos“, – sako specialistas. Pasiteiravus, kokias problemas padės išspręsti modernizacija, M.Ginkus pabrėžia, jog nepaisant to, kad Žagarė – nedidelis miestelis, gyventojai už šildymą moka daug: „Kai kurie iš gyventojų naudoja centrinį šildymą, kiti nuo jo atsijungę ir šildosi židiniais arba krosnelėmis. Po atnaujinimo sutaupys ir vieni, ir kiti.“

Visų daugiabučių gyventojai pasirinko tinkuojamus fasadus, taip pat vamzdynų atnaujinimą: „Pristatėme investicijų planus, ir po du energiją taupančių priemonių paketus, papasakojome, kiek galima sutaupyti įgyvendinus vieną ar kitą paketą. Galiausiai iš šių dviejų gyventojai išsirinko tai, kas jiems tinka labiausiai – išėjo individualūs, optimalūs paketai. Drąsesnių, sakiusių – „mums brangesnį paketą“, nebuvo. Niekas nesiteiravo ir dėl galimybės įsidiegti atsinaujinančius energijos šaltinius“, –pastebi pašnekovas.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.