Žuvininkai raginami teikti paskutinius mokėjimo prašymus

Baigiasi Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 m. veiksmų programa. Iš jai įgyvendinti skirtų 72,2 mln. eurų valstybės ir Europos žuvininkystės fondo paramos lėšų šiuo metu jau išmokėta 60 mln. eurų. Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) ragina paramos gavėjus įsisavinti ir likusias lėšas – užbaigti projektus ir pateikti paskutinius mokėjimo prašymus. Didžioji dalis paramos gavėjų tai turi padaryti iki š. m. birželio 30 dienos.

Šilutės žuvininkystės vietos veiklos grupė lietuvišką parodoje Rygoje, 2015 m.<br>Šilutės žuvininkystės vietos veiklos grupės nuotr.
Šilutės žuvininkystės vietos veiklos grupė lietuvišką parodoje Rygoje, 2015 m.<br>Šilutės žuvininkystės vietos veiklos grupės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2015, 5:37 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 8:09 PM

Žuvininkystė – perspektyvi šalies ūkio sritis, sukurianti nemažai darbo vietų. Taip pat tai svarbus pajamų šaltinis įvairių regionų gyventojams. Finansinė parama šiam sektoriui padeda kelti žuvininkystės sektoriaus konkurencingumą, užtikrinti ekonominį, aplinkos apsaugos ir socialinį tvarumą, žuvų išteklių tausojimą ir atkūrimą. Iš viso 2007–2013 m. laikotarpiu NMA pateiktos 406 paramos paraiškos. Jų bendra suma – per 120 mln. eurų. Patvirtintiems 257 projektams įgyvendinti skirta apie 71,9 mln. eurų paramos.

„Pavyzdžiui, per minėtą laikotarpį buvo skirta parama 49 projektams pagal priemonės „Akvakultūra“ veiklos sritį „Investicijos į akvakultūros įmones“. 82 proc. jų jau įgyvendinta. Net 35 įmonės modernizavo arba pradėjo akvakultūros veiklą, taip užtikrindamos didesnį šio sektoriaus produktyvumą ir konkurencingumą, skatindamos rinkoje paklausių, vertingų rūšių žuvų auginimą. Tikimasi, kad sėkmingai bus įgyvendinti ir paskutiniai devyni projektai“, – sako NMA Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento Projektų administravimo skyriaus vedėja Genovaitė Beniulienė.

Iš viso jau įsisavinta apie 85 proc. paramos lėšų, šiemet tikimasi paramos gavėjams išmokėti 12,3 mln. eurų – paskutines paramos lėšas.

„Dauguma remiamų žuvininkystės sektoriaus projektų jau sėkmingai įgyvendinti, jiems išmokėta visa skirta parama. Apie 40 projektų dar nebaigti. Tai 10 prioritetinės krypties „Akvakultūra, žvejyba vidaus vandenyse, žuvininkystės ir akvakultūros produktų perdirbimas ir rinkodara“ projektų, 9 prioritetinės krypties „Bendro intereso priemonės“ ir 17 prioritetinės krypties „Tvari žuvininkystės regionų plėtra“ projektų“, – teigia G. Beniulienė.

Ragina teikti mokėjimo prašymus

NMA specialistė primena, kad šie metai yra paskutiniai, kada programos dalyviai gali pateikti mokėjimo prašymus ir projektų užbaigimą įrodančius dokumentus.

„Kiekvienos priemonės taisyklėse nustatytas galutinis mokėjimo prašymų pateikimo terminas. Kai kurių priemonių terminas – jau šių metų birželio 30 d., tad delsti nereikėtų, – primena G. Beniulienė. Žinoma, mokėjimo prašymą galima pateikti ir anksčiau, nelaukiant paskutinės dienos. Tada, tikėtina, ir paramos lėšos bus greičiau išmokėtos.“

Anot specialistės, po nustatyto termino mokėjimo prašymai bus priimami dar 20 dienų, mažinant galutinę paramos išmokos sumą 0,5 proc. už kiekvieną pavėluotą darbo dieną. „Pasibaigus 20 dienų laikotarpiui, mokėjimo prašymai nebebus priimami“, – pabrėžia ji.

Neįgyvendinus projekto – sankcijos

Pasak G. Beniulienės, paramos lėšos išmokamos taip, kaip numatyta taisyklėse. „Tam, kad būtų išmokėta galutinė parama, paramos gavėjas turi būti įgyvendinęs prisiimtus įsipareigojimus ir pasiekęs nustatytus rodiklius, taip pat jis turi laiku užbaigti projektą. Kitu atveju paramos gavėjas rizikuoja gauti ne visą jam skirtą paramos sumą. Neįgyvendinus projekto, pavyzdžiui, jei įvykdyta tik pusė įsipareigojimų, gali tekti grąžinti ir jau išmokėtą paramos dalį“, – sako NMA specialistė.

Už paramą plės eksportą

Šilutės žuvininkystės vietos veiklos grupė per metus parduoda apie milijoną kilogramų žuvų, o metinė grupės narių apyvarta siekia 5 mln. eurų. Grupė susideda iš devynių žvejybos įmonių, kelios iš jų užsiima ir žuvų perdirbimu.

2014 m. vietos veiklos grupė kreipėsi paramos pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2007–2013 m. veiksmų programos III krypties „Bendro intereso priemonės“ priemonę „Žuvininkystės ir akvakultūros produktų naujų rinkų plėtra ir skatinimo kampanijos“.

„Artimiausioje ateityje ketiname daugiau dirbti pagal Lietuvos kultūros paveldo tradicijas, norime daugiau lietuviškos produkcijos realizuoti užsienyje. Mums skirtą paramą panaudojome naujų rinkų paieškai – sudalyvavome keliose maisto produktų parodose Anglijoje, Latvijoje, Lenkijoje“, – sakė Egidijus Narevičius, Šilutės žuvininkystės vietos veiklos grupės direktorius.

Daugiau informacijos – www.nma.lt Kviečiame prisijungti prie NMA „Facebook„ paskyros

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.