Eurokomisaras V. Dombrovskis Lietuvai pametėjo patarimų

Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotojas Valdis Dombrovskis pabrėžia, kad nepaisant prognozuojamo ekonominio augimo ES, šis procesas neįmanomas be visų Bendrijos šalių fiskalinės drausmės.

Lietuvos premjeras A.Butkevičius (kairėje) ir EK pirmininko pavaduotojas V.Dombrovskis.<br>Vyriausybės nuotr.
Lietuvos premjeras A.Butkevičius (kairėje) ir EK pirmininko pavaduotojas V.Dombrovskis.<br>Vyriausybės nuotr.
EK pirmininko pavaduotojas V.Dombrovskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
EK pirmininko pavaduotojas V.Dombrovskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 16, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Nov 22, 2017, 5:20 AM

Remiantis naujausiomis EK prognozėmis, 2015 m. realusis bendrasis vidaus produktas (BVP) turėtų išaugti 1,8 proc. ES ir 1,5 proc. euro zonoje, 2016 m. ekonomika turėtų augti 2,1 proc. ES ir 1,9 proc. euro zonoje. Pasak V.Dombrovskio, šiuo metu didžiausią grėsmę Bendrijos ekonominiam augimui kelia neapibrėžtumas dėl Rytų Ukrainoje vykstančio konflikto, nestabilios padėties Šiaurės Afrikoje ir patiriamo konkurencinio spaudimo iš Azijos ir Šiaurės Amerikos šalių.

Kalbėdamas apie Lietuvą, EK atstovas pabrėžė, kad įsivedus eurą, Lietuvos ekonomikos augimo neįmanoma atsieti nuo ekonominės padėties visoje euro zonoje, o bendra valiuta Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje didina viso Baltijos regiono ekonominį patrauklumą. Pasak V.Dombrovskio, nors Lietuvos BVP, Komisijos vertinimu, šiemet augs 2,8 proc. Vilnius turėtų labiau koncentruotis ties šalies tarptautinio konkurencingumo didinimu, darbo santykių liberalizavimu ir mokestinės bazės išplėtimu.

„Svarbu tęsti atsakingą fiskalinę politiką, deja, šiuo metu matome tam tikrus nuokrypius nuo vidutinio laikotarpio tikslų“, – konferencijoje „Kaip užtikrinti ekonominę sėkmę po euro įvedimo“ kalbėjo V.Dombrovskis.

 EK prognozuoja, kad šiemet Lietuvos deficitas bus 0,7-0,8 punkto didesnis nei šalis yra įsipareigojusi. 

„Visos valstybės, kurios yra pasirašiusios fiskalinės drausmės susitarimą, turi pasiekti savo vidutinio laikotarpio biudžeto tikslus. Lietuvos atveju tai yra, kad struktūrinio biudžeto deficitas nebūtų didesnis nei 1 proc. bendrojo vidaus produkto. Pernai deficitas buvo 1,2 proc. ir buvo galima laikyti, kad tikslas pasiektas, tačiau, remiantis EK pavasario prognoze, šiemet deficitas išaugs iki 1,9 proc. BVP. Taigi, mūsų rekomendacijos yra išvengti šio nuokrypio“, - sakė EK pirmininko pavaduotojas. 

„Lietuva pritaria daugeliui EK siūlomų rekomendacijų. Dėl to, pavyzdžiui, nuo šių metų gegužės jau yra įgyvendinamos mokesčių administravimą gerinančios priemonės pridėtinės vertės mokesčio (PVM) surinkimo srityje, kurios dar šiemet turėtų padidinti pajamas į valstybės biudžetą bei atsverti galimą su lėtesniu ekonomikos augimu susijusią riziką valstybės biudžetui“, – pokalbyje su EK vicepirmininku pažymėjo Finansų ministras Rimantas Šadžius.

Su EK pirmininko pavaduotoju V.Dombrovskiu susitikęs premjeras Algirdas Butkevičius aptarė ekonominę Lietuvos ir ES padėtį, taip pat EK pateiktas rekomendacijas Lietuvai, kurias birželio pabaigoje svarstys Europos vadovų taryba. 

„Nepaisant Rusijos sankcijų ir gynybos biudžeto padidinimo Lietuva išlaiko ekonominio augimo tempus ir yra įsipareigojusi laikytis fiskalinės drausmės“, – sakė A.Butkevičius. 

Premjeras pabrėžė, kad aplink Lietuvą esančios šalys – Ukraina, Rusija, Baltarusija – šiuo metu susiduria su rimtais ekonominiais sunkumais, kurie gali turėti poveikį ir Lietuvos ekonomikai. 

V. Dombrovskis savo ruožtu pažymėjo, kad Lietuvos ekonomika ir toliau vystosi ir šiuo metu viršija ES vidurkį. Gegužę EK pateiktose ekonominėse prognozėse Lietuvai šiemet prognozuojamas 2,8 proc. BVP augimas, 2016 m. – 3,3 proc. Pasak A. Butkevičiaus, pirmąjį šių metų ketvirtį šalies ūkis augo 1,5 proc. 

„Tikimės, kad antrajame pusmetyje pradėsime ES finansines lėšas, kurios yra numatytos naudoti 2014-2020 m. finansinėje perspektyvoje ir tai paskatins mūsų ekonomikos augimą. Tikimės, kad ekonomika Lietuvoje turėtų pasiekti augimą nuo 2 iki 2,5 proc.“, – kalbėjo A.Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.