Gero nebesitiki: graikai iš bankomatų šluoja grynuosius

Graikijos gyventojai iš bankomatų skuba išsigryninti pinigus. Vakar, birželio 15-ąją, graikai pasiekė rekordą. Skaičiuojama, jog uždarant bankus iš sąskaitų buvo išgryninta apie 600 mln. eurų. Tai 2,5 karto daugiau nei buvo išgryninta penktadienį.

Graikai skuba tuštinti sąskaitas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Graikai skuba tuštinti sąskaitas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2015, 8:01 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 1:20 AM

Taip šalies gyventojai reagavo į aklavietėje atsidūrusias Graikijos vadovų ir šalies kreditorių derybas.

Taip, tą girdėjome jau ne sykį: Graikijai duotas laikas senka. Tačiau šįkart dar vienos galimybės nebebus. Šaliai laiko liko iki birželio 18 d. Iki tol ji turi sutarti su kreditoriais ir susikalbėti su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl paskolos grąžinimo. Priešingu atveju šalis bankrutuos. Taip susiklosčius situacijai Graikija tikriausiai būtų priversta palikti euro zoną.

Graikijai mirtinai reikia surasti 1,54 mlrd. eurų, kuriuos šalis iki birželio pabaigos turi grąžinti TVF. Tačiau ant bankroto slenksčio stovinti valstybė negali to padaryti, nes nesutaria su kitais kreditoriais, iš kurių prašo pinigų paskolai TVF grąžinti. Kreditoriai savo ruožtu neskuba tenkinti Graikijos prašymo dėl to, kad šalis atsisako vykdyti reformas.

Tuo metu euro zonos šalys jau sudėliojo ekstremalių veiksmų planą, kurio imtųsi, jei Graikija nepasinaudos paskutine galimybe susitarti ir derybos žlugs. Jeigu pasirodys būtina po ketvirtadienį vyksiančio euro zonos finansų ministrų grupės susitikimo rengti tolesnes derybas, ministrai dar kartą susitiks savaitgalį, tačiau kol kas jokia sesija nėra planuojama.

Partnerės Europoje yra suderinusios planą, kuriame numatyta ir galimybė įvesti graikų atsiskaitymų su kitomis ES šalimis kontrolę.

Tai užkirstų kelią didelėms sumoms paimti iš graikų bankų ir valiutai išgabenti į užsienį. Tam tikslui planuojama kelioms dienoms uždaryti visus finansines Graikijos įstaigas, o šioms vėl ėmus veikti – riboti šalies bankomatuose gryninamų sumų dydį. Ketinama riboti ir piniginius pervedimus šalies viduje, o už jos ribų – apskritai blokuoti.

Ši aklavietėje atsidūrusi istorija gali turėti tris pabaigas: graikai mainais į finansinę paramą imsis įgyvendinti reformas. Tiesa, iš to, kaip įvykiai klostėsi iki šiol, toks scenarijus sunkiai tikėtinas. Antrasis kelias – kreditoriai pasigailės graikų ir finansinės pagalbos programą pratęs. Trečiasis kelias – šalies bankrotas.

Naujienų agentūra ELTA, remdamasi Vokietijos laikraščiu „Bild“, pranešė, jog Graikija ketina išmoką TVF atidėti dar pusmečiui.

Tuo tarpu BNS informavo, kad Graikijos centrinis bankas trečiadienį perspėjo, jog Atėnams nesugebėjus susitarti su tarptautiniais skolintojais dėl išmokos pagal finansinės pagalbos programą, šalis bankrutuos. Ir, veikiausiai, pasitrauks ne tik iš euro zonos, bet ir Europos Sąjungos.

„Nesugebėjimas susitarti žymėtų pradžią skausmingame kelyje, kuris iš pradžių vestų į Graikijos bankrotą, o galiausiai – į šalies pasitraukimą ir euro zonos ir – visai tikėtina – iš Europos Sąjungos“, – sakoma centrinio banko pranešime.

Parengta pagal užsienio spaudą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.