Modernizacijos kaleidoskopai Alytuje

„Labiausia džiugina pasikeitęs gyventojų požiūris į modernizaciją. Nuo įprastos pozicijos, kai buvo tikimasi, kad gal kas nors ateis ir daugiabutį nemokamai suremontuos, pereita prie suvokimo, jog niekas, be pačių gyventojų, jų namu nepasirūpins. Smagu girdėti, kaip žmonės, kurie jau nebe pirmus metus gyvena modernizuotame būste, prisipažįsta: „Iki modernizacijos kambaryje temperatūra nepakildavo aukščiau 13–15 laipsnių. O dabar visada 21–22 laipsniai. Tik prieš namo pirmininką šiek tiek gėda, nes iš pradžių netikėjome modernizacija“, – pasakoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Alytaus regione Rasa Bazarauskienė.

Alytus ir jo rajonas dėl savo sparčių daugiabučių modernizacijos tempų buvo pastebėtas jau seniai.<br>V.Balkūno nuotr.
Alytus ir jo rajonas dėl savo sparčių daugiabučių modernizacijos tempų buvo pastebėtas jau seniai.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-17 09:08, atnaujinta 2017-11-22 00:28

Mažasis čempionas

Alytus ir jo rajonas dėl savo sparčių daugiabučių modernizacijos tempų buvo pastebėtas jau seniai. Nors R.Bazarauskienė pažymi, kad iš maždaug 600 mieste esančių daugiabučių namų modernizuota nelabai daug, bet skuba pasidžiaugti, jog atnaujinimas vyksta sklandžiai: „Jokių istorijų su pabėgusiais statybininkais neturėjome, didesnių problemų – nėra“, – sako specialistė ir svarsto, jog tai galbūt yra viena iš priežasčių, kodėl kasmet gyventojai vis drąsiau ryžtasi modernizuotis.

„Aišku, labai didelis postūmis buvo naujas modernizacijos modelis. Savivaldybė atrinko neefektyviausius namus, parengė jiems investicijų planus ir, kai atėjo laikas apsispręsti, gyventojams buvo daug lengviau – nebereikia investuoti savo lėšų, atlikti modernizaciją padeda specialistai. Tai, manau, buvo itin rimtas stimulas, paskatinęs taupyti šilumą ir tuo pat metu susitvarkyti namus.“

Skatina ir vaizdas pro langą

Nors Alytaus mieste namai modernizuojami pavieniui, priklausomai nuo to, kiek sunaudoja šilumos energijos, tačiau vienas šalia kito jau spėjo išsirikiuoti ir du ar trys atnaujinti namai. BETA specialistė atskleidžia, jog mieste ypatingai palankiai žiūrima ir į kvartalinės modernizacijos idėją, o ūpo atsinaujinti nenumušė nuo balandžio mėnesio iki 35 proc. sumažėjusi valstybės parama modernizacijai:

„Kai pasikeitė valstybės skiriama parama, gyventojai tik dar labiau suskubo tvirtintis investicijų planus. Per gyventojų susirinkimus dažnai tenka išgirsti: „Skubėkime, nes dabartinė tvarka galios iki 2017 m. pabaigos, o vėliau parama gali dar labiau sumažėti. Tad laukti nėra ko.“ Ir daugelis nebelaukia.

Gyventojų su protokolais ir prašymais modernizuotis sulaukiame net iš tų namų, kurių savivaldybė nėra atrinkusi pagal šilumos sunaudojimą. Bet žmonės savarankiškai organizuojasi, ieško galimybių kuo greičiau atnaujinti namus. Kartą teko girdėti vienos moteris nuoširdų pasakojimą apie tai, kodėl nori atnaujinti savo daugiabutį: „Pasižiūriu pro langą, o greta – taip gražiai sutvarkytas namas. Taip pavydu, nebegaliu“, – smagiomis įžvalgomis pasidalija pašnekovė.

Žaliosios energetikos entuziastai

Šiuo metu Alytaus mieste modernizacijos darbams jau rengiasi 17 daugiabučių. Dar maždaug 13-ai reikia priimti galutinį sprendimą dėl atsinaujinimo: „Kaip ir visoje Lietuvoje, dauguma namų mieste pastatyti prieš 40 metų, vyrauja stambiaplokščiai, vadinami „blokiniai“ namai. Bet nepasakyčiau, kad jų visų būklė – kritinė. O tų kelių namų, kurie tikrai prastai atrodo, gyventojai supranta atsinaujinimo būtinybę ir skuba organizuoti modernizaciją. Dauguma žmonių puikiai supranta, jog jeigu daugiabučių nesutvarkys dabar, dar po 5 metų pastatai pradės byrėti“, – pastebi specialistė.

Be to, Alytaus regionas gali pasigirti ir daugiabučiais, kurie nepabijojo įsidiegti atsinaujinančių energijos šaltinių: „Iš jau užbaigtų ir dar tik planuojančių tai daryti, tokių namų turime maždaug 5. Šis skaičius reiškia, jog netrukus galime tapti pirmi pagal atsinaujinančių šaltinių populiarumą. Aišku, tokios priemonės – gana brangios, tačiau rezultatai po jų įdiegimo – labai geri“, – patikina R.Bazarauskienė.

www.atnaujinkimebusta.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.