Degalinių palikimas – nafta ir žemę dusinantys sunkieji metalai

Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Alytus, Marijampolė, Utena, Telšiai ir Tauragė. Tai – miestai, kuriuose jau nustatyti patys didžiausi taršos židiniai. Lietuvos geologijos tarnyba (LGT) šiuose miestuose ištyrė net 855 naujus „taškus“, iš kurių tarša gali ir toliau smelktis į gruntą. Daugiausia jų – 282 – yra Kaune, Vilniuje jų aptikta 173. Tai buvę garažai, autoservisai, gamybos cechai, saugojimo aikštelės, degalinės. Visi šie objektai yra apleisti. Juose dažniausiai nebevyksta jokia veikla.

Buvusių degalinių palikimas – naftos produktais užterštas gruntas.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvusių degalinių palikimas – naftos produktais užterštas gruntas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 3:25 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 9:46 AM

LGT specialistai, įvertinę nustatytų potencialių taršos židinių užterštumo ir pavojingumo aplinkai lygį, išskyrė 150 valstybinėje žemėje esančių objektų, kurie kelia didžiausią grėsmę ir kuriuos pirmiausia reikia sutvarkyti. Jie ekogeologiniu požiūriu buvo preliminariai ištirti.

Dauguma tyrimų atlikta teritorijose, kuriose veikė pramonės, energetikos, transporto, paslaugų teikimo įmonės ir kuriose buvo kaupiamos bei regeneruojamos teršiančios medžiagos. Penkiasdešimt penkiuose iš 150 ištirtų židinių nustatyta grunto tarša, dažniausiai naftos produktais. Jais užterštas ir gruntinis vanduo 52 objektuose. Vienuolikoje nustatytas užterštumas sunkiaisiais metalais.

Po preliminarių tyrimų atrinkta 50 potencialių taršos židinių teritorijų, kuriose bus atlikti išsamūs ekogeologiniai tyrimai. Jais remiantis bus parengti šių teritorijų tvarkymo planai. Potencialių taršos židinių inventorizavimo rezultatai bus perduoti savivaldybėms ir jos galės teikti paraiškas ES paramai gauti šioms teritorijoms sutvarkyti. Tai leis buvusias užterštas teritorijas grąžinti naudoti ir taip sumažinti naujų teritorijų urbanizavimą.

Šiuo metu LGT potencialių taršos židinių duomenų bazėje yra sukaupta informacijos apie daugiau kaip 12 tūkst. tokių židinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.