Ūkininkams – paskata gaminti kokybiškus produktus

Valstybė ir Europos Sąjunga (ES) remia kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus gaminančius ūkininkus. Paraiškas paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ galima teikti iki š.m. gruodžio 31 d.

„Shutterstock“ nuotr.
„Shutterstock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Sabalaitė

Jun 23, 2015, 4:19 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 4:57 PM

Žemaitkiemio kaime (Ukmergės r.) įsikūręs Algirdas Misiūnas puoselėja nemenką bitininkystės ūkį. Jis pradėtas kurti daugiau nei prieš dešimtmetį nuo dviejų avilių. Šiandien bitininko žinioje – apie 150 avilių. „Viską darau pats: ir avilius, rėmelius, ir bites prižiūriu, ir produkciją realizuoju. Tiesa, padeda ir žmona“, – pasakojo jis.

Prieš kelerius metus A. Misiūnas kreipėsi ES paramos dar pagal ankstesniojo finansinio laikotarpio priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“. Paramos lėšas A.Misiūnas panaudojo stiklainiams, skirtiems medui fasuoti, įsigyti, etiketėms su prekės ženklu spausdinti. „Kai medui suteikė Kokybės ženklą, reikėjo pasigaminti naujas etiketes, be to, visas medus turi būti parduodamas tik stiklinėje taroje, todėl paramą išnaudojome būtent šioms reikmėms, – aiškino bitininkas. – Paramos lėšos atnešė ir netiesioginės naudos – Kokybės ženklas pritraukia daugiau pirkėjų, žmonės įgavo daugiau pasitikėjimo produkcija“.

„Nusipirkti medaus žmonės užsuka ir į Žemaitkiemį. Turiu didelį nuolatinių pirkėjų ratą, jie pritraukia ir naujų pirkėjų. Tie, kas perka medų pas mane, vėliau jo niekur kitur nebeperka“, – šyptelėjo bitininkas.

Parama – tik aktyviems ūkininkams

Pagal KPP priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ remiamos šios veiklos: „Kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimas ir kontrolė“, „Įsitraukimo į kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų gamybą išlaidos“ ir „Metiniai įnašai už dalyvavimą remiamoje kokybės sistemoje“.

Parama teikiama vienos iš trijų kokybės sistemų: ekologiškų produktų gamybos sistemos, ES kokybės sistemos ir nacionalinės maisto kokybės sistemos (IKP gamybos sistemos) dalyviams. Paraiškas gali teikti pirmą kartą pagal paminėtas kokybės sistemas pradedantys dirbti aktyvūs žemės ūkio subjektai.

Paramos gali kreiptis ūkininkai, turintys ne vėliau nei prieš dvejus metus išduotus pirmuosius sertifikatus arba ne vėliau nei prieš dvejus metus įregistruoti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) tvarkomame produktų, kurių pavadinimai įregistruoti Saugomų kilmės vietos nuorodų (SKVN) ir Saugomų geografinių nuorodų (SGN) arba Garantuotų tradicinių gaminių (GTG) registre, gamintojų sąraše.

Parama teikiama iki 5 metų

Parama pagal šią priemonę teikiama ne ilgiau kaip penkerius metus. Didžiausia galima viešosios paramos suma vienai žemės ūkio valdai per metus ekologiškų produktų gamybos sistemos dalyviams siekia 2998 Eur, ES pripažintų produktų gamybos sistemų dalyviams – 2776 Eur, o IKP gamybos sistemos dalyviams – 2895 Eur.

Paramos lėšomis, priklausomai nuo pasirinktos veiklos srities, gali būti finansuojamos sertifikavimo, kontrolės, tyrimų, numatytų kokybiškų žemės ūkio produktų specifikacijose, išlaidos.

Tinkamomis pripažįstamos ir kanceliarinių prekių, smulkios biuro bei kompiuterinės įrangos įsigijimo, kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų etiketės ir (ar) prekinės pakuotės dizaino sukūrimo, reklaminio stendo, reklaminių juostų, lipdukų dizaino sukūrimo ir įsigijimo bei kitos išlaidos. Taip pat kompensuojamas metinis įnašas už dalyvavimą remiamoje kokybės sistemoje.

Daugiau informacijos – www.nma.lt. Kviečiame prisijungti ir prie NMA „Facebook“ paskyros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.