„Via Baltica“ statybas laidoja nesibaigiantys reikalavimai

Prieš pusmetį Viešųjų pirkimų tarnybai (VPT) vadovauti pradėjusi Diana Vilytė pažadėjo padidinti skaidrumo reikalavimus viešuosiuose pirkimuose. Padidino taip, kad visos procedūros pradėjo strigti.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
D.Vilytė žadėjo daugiau skaidrumo, tačiau viešieji pirkimai pradėjo strigti.<br>ELTA nuotr.
D.Vilytė žadėjo daugiau skaidrumo, tačiau viešieji pirkimai pradėjo strigti.<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Eugenija Grižibauskienė („Lietuvos rytas“)

2015-06-29 14:20, atnaujinta 2017-10-28 20:38

Naujoji vadovė žadėjo, kad pirkimai turėtų vykti pagal efektyvumo kriterijų. Tačiau būtent efektyvumo – ypač vykdant Lietuvai svarbius projektus, jau reikia su žiburiu ieškoti.

Antai „Via Baltica“ projektas dėl pusmetį trukusio vilkinimo vos neatsidūrė aklavietėje. Kalti įvairūs tikrinimai ir iš VPT skriejantys raštai.

Tarnyba daugiau kaip pusmetį reikalavo pateikti vis naujų dokumentų.

Turėdama teisę nagrinėti juos mėnesį, tai ir darė, o šiam besibaigiant ir vėl reikalaudavo papildomos informacijos.

Ministrui buvo neramu

Apie „Via Baltica“ kelio ruožo rekonstravimo paslaugų pirkimą buvo paskelbta dar pernai spalį, o vokai su pasiūlymais atplėšti gruodį.

Nuo to laiko Lietuvos automobilių kelių direkcija buvo užversta VPT laiškais – reikalauta naujų paaiškinimų ir dokumentų. Tik šįmet birželio 17 dieną pagaliau buvo atplėšti vokai su siūlomomis kainomis.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius pripažino, kad dėl tokio vilkinimo jam buvo neramu. Jis teigė ne kartą kalbėjęs su VPT vadovais, prašęs nestabdyti projektų, būti lankstesniems ir operatyvesniems.

„Šio projekto jokiu būdu negalima vilkinti. Tai ne toks objektas, kuriame gali dirbti, kai šalta ar sninga“, – tvirtino ministras.

Anot jo, visa ši painiava rodo, kad net tokios svarbos projektas, atsidūręs biurokratinėse pinklėse, gali būti numarintas.

Savo kaltės neįžvelgė

Pasak VPT atstovės Vytautės Šmaižytės, dėl „Via Baltica“ projekto vyksta teismai tarp konkurse dalyvavusių tiekėjų ir užsakovų.

Jos teigimu, VPT patikrino pirkimo dokumentus ir procedūras, kurios nėra teismo proceso dalis, ir perkančiajai organizacijai jau leido tęsti pirkimo procedūras, bet galutinį sprendimą priims teismas.

Kauno projektai įstrigo

Panašiai vyksta ir su darbais, kurie turėjo būti įgyvendinti Kaune. Bendros projektų valdymo sistemos sukūrimo ir įdiegimo paslaugų pirkimo projektą įgyvendinti buvo numatyta iki rugpjūčio pabaigos.

Tačiau akivaizdu, kad dėl sunkiai paaiškinamo vilkinimo terminus reikės keisti. Kainą – irgi.

Mat VPT balandžio pabaigoje įpareigojo Kauno savivaldybės administraciją stabdyti pirkimo procedūras, kol tarnyba neįvertins perkančiosios organizacijos pateiktų dokumentų.

Dokumentai VPT buvo pateikti gegužės 5 dieną. Vertinimas turėjo pasibaigti po mėnesio, tačiau išvadų nėra iki šiol. Negauta ir jokių pranešimų, kad tarnyba nusprendė pratęsti vertinimo terminą.

„Šį pirkimą VPT Rizikos valdymo ir statistikos skyrius perdavė Kontrolės skyriui. Turėtų būti atliktas neplaninis sisteminis vertinimas, nes yra didelė bendra tikėtina pirkimo rizika“, – teigė VPT atstovė V.Šmaižytė.

Trukdo imtis darbų

Aklavietėje atsidūrė ir kiti Kauno projektai – Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) rangos darbų, mišriųjų komunalinių atliekų surinkimo Kauno rajono savivaldybės teritorijoje ir jų vežimo ir šalinimo įrenginių paslaugų pirkimas.

Visi vertinimo terminai atėjo ir praėjo, o iš VPT – nė garso.

O Kauno rajono savivaldybė buvo nusprendusi pirkti gyvenamųjų vietovių ribų nustatymo paslaugas. Tačiau VPT įpareigojo sustabdyti sutarties sudarymo procedūrą ir pateikti vertinti pirkimo dokumentus.

Gal ir nebūtų detektyvo, tačiau šiuo atveju pirkimo suma tesiekia 10 tūkst. eurų. Paprastai tarnyba imasi vertinti tik rizikingiausius, ypač didelės vertės pirkinius, todėl toks VPT dėmesys nereikšmingam projektui kelia įvairių minčių.

Kauno rajono savivaldybės administracijos Viešųjų pirkimų grupės skyriaus vedėjos Rūtos Snarskienės nuomone, bet koks kontrolės procesas, kurio metu pirkimas nukeliamas tam tikram laikotarpiui, stabdo ir projektų įgyvendinimą.

„Tarnyba iš Kauno rajono savivaldybės šiuo metu yra paprašiusi pateikti vertinti 4 pirkimų dokumentus, iš kurių du pirkimai turi strateginę – ne tik regioninę, bet ir valstybinę reikšmę“, – sakė R.Snarskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.