Absurdo teatras: Rusija siekia uždrausti ir Vakarų techniką

Rusija tęsia kryžiaus žygius prieš Vakarų produkciją. Dabar eilė atėjo technikai, naudojamai kelių tiesimui ir keleivių pervežimui. Pramonės ir prekybos ministerija parengė nutarimo projektą, kuriuo draus kelių tiesėjams, gaunantiems valstybės užsakymus, naudoti importinę techniką, rašo „Vedomosti“.

Ar užteks Rusijai tik nuosavos technikos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ar užteks Rusijai tik nuosavos technikos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ar užteks Rusijai tik nuosavos technikos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ar užteks Rusijai tik nuosavos technikos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Sep 7, 2015, 2:46 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 2:06 AM

Pateikiamas netgi sąrašas: buldozeriai, greideriai, ekskavatoriai, sunkvežimiai, autokranai ir kita spec.technika. Tas pats galioja ir keleivių pervežimui – ministerija nori uždrausti naudoti autobusus ir troleibusus, pagamintus Vakarų šalyse.

Tiesa, pirkti šią techniką iš Vakarų uždrausta dar prieš metus. Tačiau dabar siekiama uždrausti naudoti jau turimą techniką.

Beje, draudimas įsigalios ne iškart. Kompanijoms bus nustatyta kvota, kiek turi naudoti rusiškos technikos. Pavyzdžiui, iki 2021 metų 50 proc. technikos turi būti pagaminta Rusijoje ar Muitų sąjungos šalyse. Tačiau jau 2017 metais Rusijoje turės būti naudojama ne mažiau kaip 10 procentų tėvynainės technikos.

Rusijos valdžios atstovai teigia, kad tai nepažeidžia tarptautinių susitarimų. Esą valstybė gali įvesti apribojimus, jei tai susiję su valstybiniais užsakymais. Tačiau kelių tiesimas, keleivių vežimas ir kitos panašios paslaugos Rusijoje iš esmės visiškai susijusios su valstybės užsakymais.

Tačiau, panašu, kad ši idėja sulaukė kritikos ir pačioje Vyriausybė. Rusijos ekonominės plėtros ministerija jau perspėjo, kad jeigu kompanija naudoja Vakarų techniką, jai teks įsigyti rusišką, o dėl to gali brangti paslaugos, įmonėms – didėti išlaidos.

„Kelių kokybė dėl to nenukentės, o pusė technikos galės būti ir užsienietiška. – pažymėjo „Vedomosti“ kalbintas Pramonės ir prekybos ministerijos valdininkas. – Nepaisant kainų augimo ir pablogėjusių lizingo paslaugų, mes priversti pirkti Vakarų techniką“.

Tiesa, ekspertai perspėja, kad kai kuriuos darbus kelių teisime gali padaryti tik Vakarų technika. Vedomosti“ cituojamas Rusijos finansų ir investicijų kompanijos “Metropolis“ analitikas Andrejus Rožkovas sako, kad reikalavimas 2017 metais naudoti 10 proc. rusiškos technikos – pasiekiamas rezultatas. Tačiau 50 proc. – jau kritinė riba. „Teks paprasčiausiai atsisakyti pirkti užsieninę spec. techniką“, – pažymi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.