Kaip surūdijęs barstytuvas Švenčionyse tapo auksinis

Ant bankroto slenksčio atsidūrę Švenčionių komunalininkai griebėsi už galvos – savivaldybės įmonę į bedugnę tempia įbruktas surūdijęs druskos barstytuvas, už kurį buvo permokėta net keliasdešimt kartų. Buvusio Švenčionių mero Vytauto Vigelio bičiulį Kazimierą Džiaukštą savivaldybės įmonėje „Švenčionių švara“ pakeitę nauji vadovai, atrodo, turi daugiau ką kuopti savo valdose nei gatvėse.

Savivaldybėse barstytuvai daugiausia darbo turi žiemą, kai reikia sumažinti vairuotojų vargus gatvėse.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Savivaldybėse barstytuvai daugiausia darbo turi žiemą, kai reikia sumažinti vairuotojų vargus gatvėse.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Švenčionyse skandalą sukėlęs surūdijęs barstytuvas keliavo iš rankų į rankas.
Švenčionyse skandalą sukėlęs surūdijęs barstytuvas keliavo iš rankų į rankas.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

2015-09-17 09:58, atnaujinta 2017-10-15 10:51

Vasaros pradžioje prie įmonės vairo stojęs Juozas Šiaudinis jau kitą dieną sulaukė bendrovės „Corpora“ reikalavimo sumokėti beveik 13 tūkst. eurų skolą už esą pernai lapkritį įsigytą druskos barstytuvą.

Bet ėmęs ieškoti šio pirkinio, kuris dokumentuose įvardijamas kaip naujas ir kompiuterizuotas, J.Šiaudinis aptiko tik gerokai aplūžusį, rūdžių apgraužtą įrenginį, kuris ištemptas į miesto gatves pats subyrėtų greičiau, nei spėtų išbarstyti druską.

Kol buvo narpliojamas detektyvas dėl šio metalo laužo, Švenčionių komunalininkus pasiekė pribloškiama žinia – Vilniaus apygardos teismas patenkino bendrovės „Corpora“ prašymą savivaldybei priklausančiai įmonei iškelti bankroto bylą.

Švenčionių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Arūnas Čenkus ir J.Šiaudinis šį teismo sprendimą ketina skųsti.

Įtaria fiktyvų sandorį

A.Čenkus neabejoja, kad pernai sudarytas sandoris dėl barstytuvo – apsimestinis, juo siekiama pasisavinti įmonės lėšas.

„Šios sutarties nėra registracijos žurnale.

Kokio velnio ją reikėjo slėpti, jei sandoris buvo skaidrus, o ne dar vienas įmonės pinigų pasisavinimo atvejis“, – antrino J.Šiaudinis.

Gavęs bendrovės „Corpora“ sąskaitą naujasis „Švenčionių švaros“ direktorius pasakojo iš karto ėmęsis aiškintis su darbuotojais, tačiau niekas apie jokį naują pernai įsigytą barstytuvą nieko nežinojo.

„Vienas vairuotojų patvirtino, kad barstytuvą, už kurį dabar reikalaujama 13 tūkst. eurų, jis prieš penkerius metus pats parvairavo iš Milkuškų kaimo.

Tai patvirtino ir padalinio vadovas – prisiminė, kad įmonės darbuotojams savo rankomis teko virinti parsigabentą nenaują, korozijos pažeistą įrenginį“, – sakė J.Šiaudinis.

Jis išsiaiškino, jog tą naudotą barstytuvą 2009 metų pradžioje vykusiame aukcione buvo įsigijęs vienas Milkuškų kaimo gyventojas, o iš jo 2011-aisiais įrenginį nupirko „Corpora“, sumokėjusi 4 tūkst. litų.

Kreipėsi į prokurorus

Kad tas barstytuvas toli gražu nepanašus į tokį įrenginį, koks nurodomas sutartyje ir už kurį reikalaujama solidžios pinigų sumos, įsitikino ir speciali savivaldybės komisija.

„Apžiūrėjus tariamai 2014 metų lapkritį pirktą druskos barstytuvą, nustatyta, kad jo metalo konstrukcijos stipriai paveiktos korozijos, sulūžusios, agregatai nusidėvėję, valdymo pulto nėra, laidai nukirpti, veikloje nenaudojamas“, – konstatavo komisija.

Be to, ši komisija nusprendė, kad tas įrenginys įsigytas už pernelyg didelę kainą.

„Akivaizdu, kad joks barstytuvas pernai nebuvo įsigytas, bendrovės „Corpora“ vadovas Vidmantas Venskaitis su buvusiu įmonės direktoriumi K.Džiaukštu sukčiauja ir bando neteisėtai pasisavinti įmonės pinigus“, – tokius įtarimus išdėstė į prokurorus kreipęsis J.Šiaudinis.

Kol vyksta tyrimas, naujasis „Švenčionių švaros“ vadovas išsiaiškino, jog K.Džiaukštą ir V.Venskaitį sieja ne vien šis barstytuvas, bet ir bendri pomėgiai – jie esą kartu medžioja.

Dokumentus išsinešė namo

Bet K.Džiaukštas jam mestus kaltinimus dėl esą fiktyvių sandorių neigė, aiškindamas, jog visa tai tik apkalbos: „Joks čia ne detektyvas, visa medžiaga policijoje ir viskas greitai paaiškės. Nebuvo padaryta jokio nusikaltimo ir gaila, kad ieškoma ko nepametus.

Dairantis druskos barstytuvo esą buvo atlikta apklausa ir rinktasi iš trijų pasiūlymų.

Visi dokumentai buvo, tik naujai atėjusiam direktoriui tai nerūpėjo. Jis kliovėsi kalbomis. Greitai gal kiemsargius ims apklausinėti.

Taip galima visko prisiklausyti. Jeigu kam vaidenasi, tegul eina į bažnyčią.“

Buvęs direktorius stebėjosi, esą atėjęs vadovauti įmonei J.Šiaudinis jo neprašė perduoti dokumentų, kaip paprastai daroma: „Man liepta susirinkti daiktus ir nešdintis.“

Anot K.Džiaukšto, jis taip ir padaręs, o kartu išsinešė ir visus stalčiuje esančius įmonės dokumentus – tarp jų buvusi ir su „Corpora“ sudaryta barstytuvo panaudos sutartis.

Leido naudotis už dyką?

K.Džiaukštas aiškino, kad barstytuvas įmonėje atsirado tikrai ne praėjusių metų pabaigoje, kaip nurodoma sutartyje.

Buvusio direktoriaus teigimu, su „Corpora“ buvo draugiškai susitarta, kad barstytuvas kurį laiką bus išbandomas ir tik jam pasiteisinus įsigytas: „Mes iškart už jį sumokėjome tūkstantį eurų, po to kurį laiką nieko nemokėjome. Žiūrėjome, ar jis geras, ar bus galima juo dirbti.“

Bet K.Džiaukštas blaškėsi kalbėdamas, kiek laiko įmonė taip nemokamai naudojosi įrenginiu. Iš pradžių minėjo vienus metus, vėliau – kad panaudos sutartis galbūt truko trejus, o gal ir daugiau metų.

Kodėl privati bendrovė nesiekė, kad „Švenčionių švara“ atsiskaitytų už ilgai naudojamą barstytuvą?

Į šį klausimą K.Džiaukštas taip ir nesugebėjo atsakyti, vis kartojo frazes apie draugystę.

Naujokus kaltino neūkiškumu

K.Džiaukšto teigimu, savivaldybės įmonę bankrotas ištiko ne dėl barstytuvo: „Ne jis čia kaltas, o naujojo vadovo nekompetencija. Jis iš pradžių žmogų vadina aferistu, o tada bando kalbėtis.“

Anot buvusio įmonės direktoriaus, bendrovės „Corpora“ vadovas V.Venskaitis siūlė J.Šiaudiniui skolą išdėstyti per ilgesnį laiką, bet šis esą nesileido į kalbas: „Ką pasisėjo, tą ir turi. Užuot vasarą dirbęs ir uždirbęs pinigų, jis ieško, kaip apjuodinti kitus. Dėl to ir bankrotas.

Mano laikais irgi buvo skolų, bet mokėjome susitarti ir jas atidėti.“

Giminaičių – visas pulkas

Nieko bloga buvęs „Švenčionių švaros“ vadovas neįžvelgia ir dėl to, įmonėje buvo įdarbinti jo sūnus Andrius Džiaukštas, duktė Jurgita Mamiūnienė, jos vyro motina Gražina Mamiūnienė, taip pat marti Neimantė Džiaukštienė.

Anot K.Džiaukšto, į darbą priimti giminaičiai jam tiesiogiai nebuvo pavaldūs, todėl esą nebuvo jokio pažeidimo.

„Švenčionių švara“ suteikė progą užsidirbti ir K.Džiaukšto marčios tėvui Vladislovui Miloševskiui. Iš jo ne vienus metus buvo nuomojamas automobilis, kuriuo gabentos atliekos.

Už tai kas mėnesį V.Miloševskiui buvo atseikėjama po 25 tūkst. litų (7,2 tūkst. eurų), nors rinkoje tokio automobilio nuoma bene perpus pigesnė.

Bet K.Džiaukštas tikino, jog ir šiuo atveju nepagrįstai pučiamas burbulas. Buvęs direktorius neneigė, kad automobilį nuomojo iš V.Miloševskio, bet sudarant sutartį jo sūnus dar nebuvo vedęs pastarojo dukters.

„Viską sumetus, ta mašina per mėnesį mums atsieidavo apie 5 tūkst. eurų.

Dabar sutartis nutraukta ir paslaugos perkamos iš kitos įmonės jau už 16 tūkst. eurų. Tai kur korupcija?“ – kalbėjo buvęs įmonės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.