Eišiškių siuvėjos per inspektorių vizitą užsisiuvo burnas

„Eisigos“ darbuotojos atvykus inspektoriams buvo nekalbios.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Eisigos“ darbuotojos atvykus inspektoriams buvo nekalbios.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Eisigos“ darbuotojos atvykus inspektoriams buvo nekalbios.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Eisigos“ darbuotojos atvykus inspektoriams buvo nekalbios.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Vainalavičiūtė

Sep 25, 2015, 12:47 PM, atnaujinta Oct 13, 2017, 9:03 PM

Naujienų portalui lrytas.lt aprašius situaciją Eišiškėse esančioje siuvykloje „Eisiga“, kai darbuotojas už viso mėnesio triūsą uždirba kiek daugiau nei 200 eurų, susidomėjo ir Valstybinė darbo inspekcija.

Nuvykę į siuvyklą inspektoriai čia dirbančių siuvėjų elgesio buvo nustebinti, o tiesiogiai pabendrauti su siuvyklos savininku Rišardu Počobutu, kuris prieš savaitę žurnalistams teigė, kad viskas jo vadovaujamoje įmonėje yra gerai, inspektoriams nepavyko.

Apsilankius inspektoriams siuvėjos tylėjo

Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėja Kristina Aksionova naujienų portalą lrytas.lt informavo, kad įmonėje „Eisiga“ buvo atliktas patikrinimas ir minėtos siuvyklos veikla bus domimasi ir ateityje.

Siuvykloje apsilankiusius inspektorius nustebino darbuotojų pasyvumas ir nenoras bendrauti. Inspektoriams nepavyko surasti ir paties siuvyklos savininko – R.Počobutas buvo išvykęs.

Darbuotojai kalbėti su mūsų specialistais nenorėjo, bet tai nėra tik šio atvejo problema – apskritai žmonės nelinkę bendrauti“, – situaciją komentavo K.Aksionova ir pridūrė, kad iš įmonėje šiuo metu dirbančių darbuotojų skundų nėra sulaukta.

K.Aksionova papasakojo, kad jos darbo praktikoje būta ne vieno pavyzdžio, kai net ir nutverti už rankos darbdaviai akiplėšiškai tvirtino nedarantys pažeidimo, o darbuotojai kruopščiai dangstė netinkamai besielgiančius darbdavius.

„Kartą gavome informacijos apie nelegalius darbuotojus vienoje Vilniaus rajono įmonių. Nuvykome į vietą, bet mūsų niekas neįleido, tad teko grįžti su policijos pareigūnais. Į įmonės patalpas buvo du įėjimai – prie vieno laukėme mes, prie kito – policijos pareigūnai. Kai atidarė duris, pamatėme, kad darbuotojai jau apsirengę ir pasiruošę bėgti. Sustabdėme, bet niekas kalbėti nenorėjo. Kai ėmėme aiškintis situaciją, paaiškėjo, kad visi darbuotojai įdarbinti, bet negali paaiškinti, dėl ko suskubo bėgti“, – kalbėjo K.Aksionova.

Tylintiems darbuotojams padėti sunku

Pašnekovė akcentavo, kad siuvykla įsikūrusi nedideliame miestelyje, gyventojų finansinė padėtis sunki, darbo vietų gyvenvietėje mažai, tad žmonės naudojasi bet kokia proga užsidirbti.

Įdomu tai, kad siuvyklos savininko istorija primena pasaką apie Markizą Karabasą: paklausus, kieno miestelio centre stūksanti parduotuvė, praeiviai atsako, kad R.Počobuto, taip pat kaip lentpjūvė ir degalinė.

„Stengėmės pabendrauti su įmonės vadovu ir paaiškinti jam, kad minimalus atlyginimas darbuotojams turi būti mokamas. Jis sakė, kad situacija įmonėje prasta“, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, kad kol patys darbuotojai nepasiryš kalbėti, jiems bus sunku suteikti pagalbą.

K.Aksionova teigė, kad pasitaiko atvejų, kai įmonių darbuotojai noriai bendradarbiauja su inspektoriaus, tuomet ir tyrimai atliekami greičiau.

„Kol neįprasime būti sąžiningi, nieko iš to nebus. Kol darbdavys matys prieš save tik darbo jėgą, o ne žmogų, situacija nesikeis“, – kalbėjo Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus skyriaus vedėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.