Nuvertėjęs rublis verčia rusus pamiršti tikro šokolado skonį

Rusijos gyventojai vis dažniau suka akis nuo šokolado plytelėmis nukrautų parduotuvių lentynų. Jie vis dažniau išsižada kakavos ir pačių skaniausių šokoladinių saldainių. Nieko nepadarysi – saldumynai Rusijoje pastaruoju metu taip smarkiai pabrango, kad jų skonį gali tekti ilgam pamiršti.

Rusai iki embargo mėgavosi šokoladu, negailėdami jam pinigų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusai iki embargo mėgavosi šokoladu, negailėdami jam pinigų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Per metus – nuo pernykščio iki šių metų rugpjūčio šokolado importas Rusijoje susitraukė maždaug perpus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Per metus – nuo pernykščio iki šių metų rugpjūčio šokolado importas Rusijoje susitraukė maždaug perpus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Būtiniausios rusų prekės: degtinė, sviestas ir vis dar – mažas šokoladinis importuotas gardėsis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Būtiniausios rusų prekės: degtinė, sviestas ir vis dar – mažas šokoladinis importuotas gardėsis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiuos saldainius Novosibirsko fabrikas „Šokoladinės tradicijos“ pagamino iš importinių žaliavų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Šiuos saldainius Novosibirsko fabrikas „Šokoladinės tradicijos“ pagamino iš importinių žaliavų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Oct 15, 2015, 3:55 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 8:31 PM

Iki šiol rusų namuose nepritrūkdavo nei tikro šokolado, nei kakavinių saldumynų. Teigiama, kad net 72 proc. Rusijos gyventojų, šokoladinius gardėsius pirkdavo kiekvieną kartą, kai tik užsukdavo į maisto prekių parduotuvę. Tačiau įpročiai pastaruoju metu keičiasi. Kaip ir kodėl? Atsakymų į šiuos klausimus ieškojo „Radio Svoboda“ ekonominių laidų kūrėjai.

Paskaičiuota, kad Rusijoje būdavo suvalgoma tiek šokolado, kad vienam gyventojui per metus tekdavo jų net po 5 kilogramus.

Tie šokolado šiemet rusai nebesuvalgys. Prekybos tinklų savininkai jau pajuto, kad nuvertėjus rubliui ir susitraukus žmonių pajamoms, sparčiai ėmė mažėti rusiškų ir užsienietiškų konditerijos gaminių poreikis. Per pastaruosius metus – nuo pernykščio iki šiųmečio rudens jis susitraukė maždaug ketvirtadaliu.

Plantacijas puola ligos

Maždaug pusė ingredientų, kuriuos, gamindamos šokoladinius gardėsius naudoja Rusijos konditerijos įmonės, yra importuoti.

Pasaulio rinkose jie taip pat nuolat brangsta, pavyzdžiui, kakava.

Didžiausios įtakos kakavos kainoms šiemet turi gamtos sąlygos, pavyzdžiui, Vakarų Afrikos valstybėse kakavos pupelių derlius buvo itin prastas.

Be to, šiose valstybėse – pagrindinėse kakavos tiekėjose – siaučia ebolos viruso epidemija, kuri, pasirodo, yra mirtinai pavojinga ne tik žmonėms, bet ir kakavmedžiams.

Netrūksta ir kitų augalus pražudančių ligų. Tarptautinių tyrimų agentūros prognozuoja, kad per 2015-uosius augalus puolančios ligos Vakarų Afrikoje sunaikins dalį kakavmedžių plantacijų, tad kakavos pupelių bus surinkta maždaug 30-40 proc. mažiau nei 2014-aisiais.

Tai dar labiau išpūs kakavos kainas.

Kai kurie pasaulio ekspertai teigia, kad per porą dešimčių metų šokoladas taps ypač brangiu pasismaguriavimu, ir juo tegalės mėgautis turtuoliai.

Netrūksta priešpriešos

Rusijos konditerijos fabrikams šiuo metu gana riesta. Ne mažiau kaip 65 proc. produkcijos jie iki šiol gamindavo iš importinių žaliavų. Ir jie neįsivaizduoja, kaip apskritai galėtų be jų išsiversti. Tačiau žaliava – brangsta, gaminius tenka taip pat branginti.

O atremti kokybiškų importinių šokoladinių saldumynų konkurencijos jie neįstengia.

Nors iš Vakarų šokolado importuojama vis mažiau ir mažiau, vis tiek birželį Rusijos konditeriai kreipėsi į Rusijos veterinarijos ir fitosanitarijos priežiūros tarnybą „Rosselchoznadzor“ prašydami, kad ši užsienietiškus šokoladinius gaminius įrašytų į embargo produktų sąrašą.

Esą, Rusijos maisto produktų gamintojams žūt būt reikalinga parama.

Tačiau net šioje pramonės srityje netrūksta priešpriešos.

Kone tuo pačiu metu Rusijos konditerijos įmonių asociacija paprašė Rusijos ekonominės plėtros ministerijos, kad ši panaikintų importo užkardas – sumažintų muito mokesčius žaliavai, pavyzdžiui, kakavos sviestui, pastai ar milteliams.

Importuoja daug mažiau

Per metus – nuo pernykščio iki šių metų rugpjūčio šokolado importas Rusijoje susitraukė maždaug perpus.

Nepriklausomos tyrimų agentūros duomenimis (juos pateikė Rusijos konditerijos rinkos tyrimų centras), pernai importiniai gaminiai sudarė apie 20 proc. visų šokolado gaminių, kuriais buvo prekiaujama Rusijoje.

Tai šokoladiniai saldainiai iš Šveicarijos, Belgijos, Vokietijos ir Italijos.

Šiemet jų importuota ir parduota gerokai mažiau.

Kainos toliau pučiasi

Pasak minėto tyrimų centro vadovės Elizavetos Nikitinos, per pastaruosius metus – nuo pernykščio iki šiųmečio rudens smarkiausiai pabrango juodasis Rusijoje išvirtas šokoladas – net 37 procentais.

Savaime suprantama. Nes jo savikaina labiausiai priklauso nuo importinių, už valiutą perkamų žaliavų kainos.

Maždaug 35 proc. pabrango ir šokoladiniai saldainiai, kurių sudėtyje be kakavos ir šokolado yra karamelės, riešutų, džiovintų vaisių, vaflių.

Mažiausiai pakilo miltinių konditerijos gaminių kainos – sausainiai, biskvitai, nes juos kepant naudojama gerokai mažiau importuotų ingredientų.

Kaltas „neįgalus“ rublis

Pasak E.Nikitinos, visa žaliava, kurią konditeriai perka užsienyje, labiausiai pabrango kritus rublio kursui.

„Nuvertėjęs rublis – viena iš svarbiausių konditerijos pramonės bėdų. Tai turi tiesioginės įtakos gaminių savikainai.

Gaminiai ėmė brangti. Todėl neturėtų stebinti ir tai, kad jau per pirmąjį pusmetį šokolado vartojimas sumenko maždaug 5 proc. Juk saldumynų kainos lentynose kyla tiesiog pirkėjų akyse.

Vartotojai rečiau beperka šokoladą ar apskritai išsižada brangių šokoladinių gaminių ir griebiasi pigesnių saldumynų.

Užuot už 100 g šokolado plytelę sumokėję 70 rublių (apie 1 eurą), jie gali nusipirkti du 200 g svorio sausainių pakelius“, – kalbėjo E.Nikitina.

Kol kas Rusijos gamintojai neįstengia kompensuoti besitraukiančio šokoladinių gaminių importo. Jo apimtys smarkiai sumenko. Palyginti su praėjusiais metais, atsižvelgiant į gaminių rūšį, į Rusiją buvo importuota 2-2,5 karto mažiau šokolado.

Perka tai, kas pigu

„Rusiškų šokolado ir konditerijos gaminių gamybos apimtys išliko maždaug tos pačios. Nes dramatiškai nesikeitė pigesnių gaminių vartojimo įpročiai“, – sakė E.Nikitina.

Jos teigimu, maždaug pusė importuotų saldėsių sudaro labai brangus, premium klasės šokoladas, gabenamas iš ES valstybių – belgiškas, šveicariškas, prancūziškas, vokiškas, itališkas.

Tuo tarpu rusiški gaminiai nėra ypač aukštos klasės. Juose yra ir tokių pakaitalų, kurie sumenkina savikainą, pavyzdžiui, palmių aliejaus.

„Žinoma, kai kurios ir Rusijos konditerijos įmones verda itin kokybišką, aukštos klasės šokoladą, tačiau tokios gamybos apimtys yra labai nedidelės.

Dauguma jų gaminių yra tiesiog „vidutinės“ klasės.

Norint gaminti premium klasės šokoladą, reikia ir vartotojus įpratinti jį pirkti.

Bet kol kas tokio poreikio konditerijos įmonės nejaučia. Nes joms į valias ir kasdienių neįveikiamų sunkumų, tokių kaip nuolat brangstančios žaliavos, didėjanti gaminių savikaina ar smunkantis vartojimas“, – kalbėjo E.Nikitina.

Tuomet, kai ekonomika šliaužioja dugnu, kai žmonių pajamos vis dar mažėja, pragyvenimo lygis – smunka, argi žmonės vietoj pieno ir duonos ims graibstyti premium šokoladą?

Parengė Audrė Srėbalienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.