V.Putino aplinkos žmonės plauna pinigus per „Deutsche Bank“?

Keletas artimų Rusijos prezidento Vladimiro Putino žmonių, tarp kurių ir vienas giminaitis, galėjo turėti naudos iš vadinamųjų veidrodinių sandorių, sudarytų tarpininkaujant „Deutsche Bank“ 2011–2015 metais ir patraukusių JAV teisėsaugos institucijų dėmesį, rašo agentūra „Bloomberg“, remdamasi neįvardintais šaltiniais.

JAV teisingumo ministerija tiria, ar Vokietijos bankas deramai išanalizavo prekybinius sandorius, kurių bendra suma siekia beveik 6 mlrd. dolerių ir kurie galėjo būti priedanga pinigams nutekinti iš Rusijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV teisingumo ministerija tiria, ar Vokietijos bankas deramai išanalizavo prekybinius sandorius, kurių bendra suma siekia beveik 6 mlrd. dolerių ir kurie galėjo būti priedanga pinigams nutekinti iš Rusijos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 19, 2015, 10:31 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 6:54 AM

JAV teisingumo ministerija tiria, ar didžiausias Vokietijos bankas deramai išanalizavo prekybinius sandorius, kurių bendra suma siekia beveik 6 mlrd. dolerių ir kurie galėjo būti priedanga pinigams nutekinti iš Rusijos.

Veidrodinio sandorio esmė yra ta, kad vienos ir tos pačios bendrovės akcijos iš pradžių perkamos vienoje vietoje už vieną valiutą, po to parduodamos kitoje vietoje už kitą valiutą, paaiškina straipsnio autoriai. Šiuo atveju akcijos buvo perkamos Maskvoje, o pardavimo sandoriai buvo sudaromi Londone.

Tokias operacijas iš esmės galima vykdyti nepažeidžiant įstatymų, tačiau jos „taip pat gali būti panaudotos kaip alternatyvus būdas konvertuoti rublius į užsienio valiutą ir juos perkelti į užsienį, kas teoriškai gali palengvinti kapitalo „pabėgimą“ ir išvengti kontrolinių procedūrų, kliudančių plauti pinigus“.

„Deutsche Bank“ atliekant žinybinį patikrinimą, apie kurį sužinota birželio mėnesį, buvo analizuojamos „sąskaitos, susijusios maždaug su tuzinu juridinių asmenų, kurių interesais bankas vykdė veidrodinius sandorius tarp Maskvos ir Londono“, pranešė agentūrai „Bloomberg“ gerai informuoti šaltiniai.

Pasak jų, turima informacijos, kad kai kurios šios sąskaitos priklauso artimiems Putino žmonėms, tarp kurių yra prezidento giminaitis ir du seni jo draugai – Arkadijus ir Borisas Rotenbergai, pralobę iš sandorių su valstybinėmis įmonėmis, o JAV juos yra įtraukusios į „juodąjį sąrašą“.

Jokių požymių, kad Rotenbergai ar kiti asmenys, galimai susiję su šiomis sąskaitomis, būtų tardomi ryšium su veidrodiniais sandoriais, kaip teigia šaltiniai, nėra. Apie kokį konkrečiai Putino giminaitį kalbama, nepatikslinama, bet gerai informuoti žmonės agentūrai pranešė, kad tai nėra artimas giminaitis.

Kaip sužinota rugpjūčio mėnesį, JAV tyrėjams kilo klausimas, „ar bankas nepažeidė JAV bankų įstatymų, ir ypač – ar buvo laikomasi teisėsaugos institucijų informavimo procedūrų, kuriomis siekiama užkirsti kelią pinigų plovimui“. Be JAV teisingumo ministerijos veidrodiniais sandoriais susidomėjo Didžiosios Britanijos finansinio elgesio priežiūros tarnyba (FCA) ir Niujorko valstijos Finansinių paslaugų departamentas. „Ar tokie sandoriai nepažeidžia valiutinių operacijų taisyklių, kurias yra nustatęs Rusijos Centrinis bankas, neaišku“, – pažymi „Bloomberg“ (Rusijos CB komentuoti atsisakė).

„Kaip pranešė aukštas pareigas užimantis Rusijos valdininkas, Putinas yra informuotas apie „Deutsche Bank“ tyrimą ir apie pareiškimus dėl Rotenbergų prisidėjimo prie šių sandorių. Pasak jo, aukščiausi pareigūnai baiminasi, kad ši byla gali sukelti tokį skandalą, koks daugiau kaip prieš penkiolika metų kilo dėl Rusijos piliečių sąskaitų banke „Bank of New York Co.“

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paprašytas pakomentuoti situaciją, atsakė sms žinute: „Niekas nematė jokios rimtos informacijos šiuo klausimu – tokios, kad ji eitų iš kokio nors rimto šaltinio“.

„Bloomberg“ duomenimis, „2011 metais Arkadijaus Rotenbergo verslo partneriai užmezgė kontaktą su žmonėmis iš Ciuricho banko „UBS“ Maskvos filialo, paprašydami jų pasiekti, kad būtų sudaryti veidrodiniai sandoriai bent jau vieno iš brolių interesais. Bankas atsisakė šio pasiūlymo“.

Arkadijaus ir Boriso Rotenbergų atstovas spaudai Andrejus Baturinas atmetė prielaidas, kad jie yra kaip nors susiję su veidrodiniais sandoriais arba kapitalo nutekinimu iš Rusijos per „Deutsche Bank“. Jis taip pat pareiškė, kad į „UBS“ jų vardu niekas nesikreipė.

Kaip šiandien informuoja pasaulio žiniasklaida, „Deutsche Bank“ paskelbė radikalų restruktūrizacijos planą, kuriuo siekiama susigrąžinti investicinės institucijos reputaciją ir pelningumą.

Kaip informuoja BBC, investicinis bankas „Deutsche Bank“ bus suskaidytas, postus paliks keletas aukštesnės grandies bankininkų.

Banko pirmininkas Paulas Achleitneris pavadino tokius planus „esmine reorganizacija“, kuriai atlikti būtini sunkūs sprendimai.

Naujajam vadovui Johnui Cryanui, perėmusiam postą liepos mėnesį, daromas spaudimas ryžtis radikalioms reformoms po banką sudrebinusių skandalų.

Šiais metais bankas buvo nubaustas 2,5 mlrd. dolerių bauda už jos vaidmenį LIBOR palūkanų skandale. 2011 metais JAV ir Europos Sąjunga (ES) pradėjo tyrimą, susijusį su LIBOR palūkanų normų manipuliacijomis. Neteisėti veiksmai leisdavo banko darbuotojams užsidirbti papildomų pinigų išfinansinių operacijų.

Naujajam banko Pasaulio rinkų padaliniui, atsakingam už pardavimus ir finansinių instrumentų prekybą, vadovaus Garthas Richie. Korporacinės ir investicinės bankininkystės padalinio naujuoju vadovu paskirtas britas Jeffas Urwinas, kurį „Deutsche“ šiais metais paviliojo iš „JP Morgan“. Postus paliks investicijų padalinio viršininkas Colinas Fanas ir turto valdymo padalinio vadovas Michele Faissola. Pastarąjį pakeis Quintinas Price`as, buvęs investicijų valdymo korporacijos „Blackrock“ vadovas.

Banko valdybą taip pat paliks Stephanas Leithneris, Stefanas Krause ir Henry Ritchotte.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.