Kiek turto turi Lietuva?

Skirtingu turtu disponuoja ne tik žmonės, bet ir valstybės. Valstybės turtas – ne tik finansinis, bet ir tokie dalykai, kaip valstybinė žemė, miškai, vandenys, keliai, kultūrinės, muziejinės vertybės, nekilnojamieji objektai ir panašiai.

Lietuva turi apie 5 tonas 800 kg aukso.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Lietuva turi apie 5 tonas 800 kg aukso.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT televizijos laida „Laba diena, Lietuva“, lrt.lt

Oct 29, 2015, 7:58 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 4:07 AM

„Valstybė turi labai įvairių turtų ir tai apibrėžia Konstitucija. Paprastai kalbant, valstybės turtas susideda iš ilgalaikio materialaus, ilgalaikio nematerialaus, finansinio, trumpalaikio turto“, – vardijo Turto valdymo departamento direktorė Aušra Vičkačkienė.

Visą turtą įvertinus pinigine išraiška, tai sudarytų apie 50 mlrd. eurų.

„Reikia nepamiršti, kad, vertinant valstybės turtą, vertinami ir valstybės įsipareigojimai. Šiandien jie sudaro apie 18 mlrd. eurų. Jeigu palygintume – čia daug, ar mažai, tai visgi turto vertė viršija įsipareigojimų sumą“, – pabrėžė A.Vičkačkienė.

„Taip pat Lietuvos bankas valdo ne tik užsienio atsargas, bet ir vietines investicijas. Trečiojo ketvirčio pradžioje ta suma viršijo 3,5 mlrd. eurų“, – apie kitus valstybės turtus pasakojo Lietuvos banko bankininkystės tarnybos vadovas Mindaugas Vaičiulis.

Taip pat Lietuva turi apie 5 tonas 800 kg aukso. Tačiau šis rezervas nesudaro didelės dalies. Jis šiandien turi labiau simbolinę svarbą, nes tai auksas, kurį grąžino arba kompensavo užsienio bankai. Vis dėlto esant ekstremaliai situacijai aukso rezervas būtų panaudojamas.

Kaip padidinti pradinį rezervą, ieškoma investuojant į vertybinius popierius.

Mnaoma, kad JAV – galingiausia ir tuo pačiu turtingiausia valstybė. Tačiau jokio oficialaus turtingiausių šalių sąrašo nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.