ES investicijomis budins regionus ir smulkųjį verslą

Ekonomiškai augantys regionai – vienas svarbiausių ES fondų investavimo principų, kurio bus laikomasi 2014─2020 m. finansavimo laikotarpiu. Todėl pagal Ūkio ministerijos administruojamas priemones nemaža dalis ES investicijų bus skiriama remti ne didmiesčiuose, o būtent regionuose veikiančioms įmonėms.

Mažos bei vidutinės įmonės (MVĮ) bus skatinamos investuoti į įrenginius bei technologijas, kurie leistų sumažinti neigiamą veiklos poveikį aplinkai.<br>123rf nuotr.
Mažos bei vidutinės įmonės (MVĮ) bus skatinamos investuoti į įrenginius bei technologijas, kurie leistų sumažinti neigiamą veiklos poveikį aplinkai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Nov 19, 2015, 1:59 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 8:02 PM

Ūkio ministerijos ES paramos koordinavimo departamento direktorė Rita Armonienė informavo, kad paisant regionų augimo principo naujuoju finansavimo laikotarpiu didelės galimybės atsivers periferijoje veikiančioms įmonėms.

„Pavyzdžiui, naujuoju finansavimo laikotarpiu smulkiajam bei vidutiniam verslui atsiveria galimybė dalį paskolų palūkanų padengti ES lėšomis. Jeigu projektas, kurio paskolos palūkanų dalį prašoma kompensuoti, yra įgyvendinamas regione, jam gali būti kompensuojama didesnė palūkanų dalis. Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje veikiančios įmonės į regionų augimui skirtą paramą apskritai negalės pretenduoti“, ─ aiškino R.Armonienė.

Regionuose veikiančios smulkios ir vidutinės įmonės gali siekti paramos pastato rekonstrukcijai ar moderniai įrangai, taip pat – darbuotojų darbo užmokesčiui bei apmokymo išlaidoms.

Viena iš naujojo finansavimo laikotarpio priemonių, kuria siekiama įgyvendinti prioritetą „Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas“ – priemonė „Regio Invest LT+“. Pagal šią priemonę labai mažoms, mažoms ir vidutinėms įmonėms gali būti finansuojamas naujų gamybos ir paslaugų teikimo pajėgumų, kurie skirti naujiems produktams gaminti ir inovatyvioms paslaugoms teikti, kūrimas ir įrengimas.

Jei projektas yra skirtas įrangai, įrenginiams, technologijoms įsigyti, jam gali būti skiriama iki 0,9 milijono eurų ES investicijų. Jei projektas skirtas tiek įrangai ir technologijoms įsigyti, tiek ir pastatui statyti ar rekonstruoti, tuomet parama gali siekti iki 2,1 milijono eurų.

Šių metų spalio 14-ąją ūkio ministro Evaldo Gusto pasirašytu įsakymu finansavimas pagal priemonę „Regio Invest LT+“ jau skirtas 19 bendrovių.

2014─2020 m. finansavimo laikotarpiu įmonės regionuose galės pasinaudoti ir kitomis galimybėmis gauti finansavimą. Pavyzdžiui, priemone „Eco-inovacijos LT+“ mažos bei vidutinės įmonės (MVĮ) bus skatinamos investuoti į įrenginius bei technologijas, kurie leistų sumažinti neigiamą veiklos poveikį aplinkai. Jeigu įmonė veiklą vykdo regione, pagal šią priemonę taip pat numatoma finansuoti darbuotojų darbo užmokestį, mobilumą bei kvalifikacijos kėlimą ir mokymus. Iš viso pagal priemonę „Eco-inovacijos LT+“ 2014–2020 m. numatoma investuoti 86,9 mln. eurų ES paramos.

Įgyvendintų projektų naudą bus galima išmatuoti ne tik įdiegtomis inovacijomis, paspartėjusiais gamybos procesais, bet ir naujai įkurtomis darbo vietomis. Šios savo ruožtu dar labiau paspartins ekonominį regionų augimą ir ženkliai kilstelės gyvenimo kokybės lygį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.