Kuo vilioti turistus? Paskelbtas Lietuvos virtuvės karalius

Kaip pristatote lietuvišką virtuvę viešėdami svetur ar atvykusiems užsieniečiams? Didžkukuliai? Vėdarai? Silkė pataluose? Šaltibarščiai? Šių patiekalų Lietuvos virtuvės karaliaus rinkimuose nebuvo nė kvapo. Tačiau valgomų nugalėtojų teko ragauti visiems Lietuvos gyventojams. Na, jei ir ne visų, tai bent didžiosios dalies.

Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Kuris patiekalas labiausiai pristato mūsų šalį, kuris gastronominis regionų projektas tas, per kurį geriausia pažįstame mūsų virtuvę?
Kuris patiekalas labiausiai pristato mūsų šalį, kuris gastronominis regionų projektas tas, per kurį geriausia pažįstame mūsų virtuvę?
Kuris patiekalas labiausiai pristato mūsų šalį, kuris gastronominis regionų projektas tas, per kurį geriausia pažįstame mūsų virtuvę?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kuris patiekalas labiausiai pristato mūsų šalį, kuris gastronominis regionų projektas tas, per kurį geriausia pažįstame mūsų virtuvę?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Virtuvės karaliaus rinkimuose būta daug pretendentų.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Akimirkos iš geriausio gastronominio projekto renginio.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (20)

lrytas.lt

2015-11-19 15:48, atnaujinta 2017-10-03 19:29

Kuo Lietuva didžiuojasi? Senuoju paveldu. Tikrai žuvienei vis dar naudojamas ežero ar marių vanduo, bandos kepamos ant kopūstlapio, čia sukamas kiaulpienių medus, verdama duonzupė ir abriedukai, senų tradicijų ir paslapčių neišduoda aludariai bei vaisvynių darytojai.

„Niekada negerk vienas, visuomet gerk su protu“, – vieną iš paslapčių vis dėlto atskleidė vaisvynių gamintojai anykštėnai.

Paskelbė geriausiąjį

Valstybinis turizmo departamentas paskelbė geriausią Lietuvos gastronominį projektą.

Kaip labiausiai Lietuvą pristatantį, tą, kuriuo labiausiai didžiuojamės ir mėgstame, komisija išrinko šakotį.

Mūsų šalies vizitine kortele paskelbtą šakotį konkurse pristatė dzūkai. Druskininkuose įsikūręs šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas ir didžiausias pasaulyje 3,72 m aukščio šakotis.

Geriausia Lietuvos gastronominis projektas peržengs mūsų šalies sienas ir bus pristatytas Briuselyje, kur bus suvežti visų Europos Sąjungos šalių garsiausi tradiciniai valgiai.

Paraiškas šiam konkursui pateikė 16 dalyvių. Iš viso konkurse buvo pristatyta 10 gastronominių projektų.

Valstybinio turizmo departamento vadovė Jurgita Kazlauskienė pasidžiaugė, kad visi konkurso gastronominiai projektai buvo įdomūs ir puikiai pristato mūsų šalį.

Interneto naršytojai balsavę „Facebook“ paskyroje „Likeable Lithuania“ kaip geriausią išrinko Pamario žuvėjų giliukių (Pamario žvejų laimikių) projektą.

Visi konkurso projektai

1 vieta. Šakotis – Lietuvos vizitinė kortelė

Jaskonių kaime (4 km nuo Druskininkų) galite išvysti ir patys išbandyti, kaip kepamas lietuviško švenčių stalo pasididžiavimas – šakotis, paragauti ką tik iš židinio ištraukto deserto bei dalyvauti edukacinėse programose „Pieno kelias“ ir „Lietuviškų patiekalų gamybos subtilybės“. Šakočiai kepami nuo XV amžiaus.   Taip pat jūsų laukia vienintelis Rytų Europoje šakočių muziejus, kuriame eksponuojamas pasaulio rekordas – įspūdingas 3,72 m aukščio šakotis!

2 vieta. Žavus vaisių vyno kraštas – Anykščiai

  Anykščiai – vaisvynių kraštas, kurio vyndarystės tradicijos siekia 1926 metus, kviečiantis užuosti, pamatyti ir, žinoma, paragauti tai, dėl ko kadaise svaigo visa Europa.

  Organizuojamos kelionės Anykščių siauruku „Siauruko pakelės legenda – Balio Karazijos vyndarystės istorija“ bei originalios degustacijos ne tik vyno gamykloje, bet ir gražiausiuose Anykščių gamtos ir istorinio paveldo kampeliuose.

3 vieta. Pakruojis – lietuviško alaus tradicijų sostinė

  Unikali galimybė patirti tikrą Lietuvos dvariškių gyvenimą: vaidybinė ekskursija po Pakruojo dvaro erdves bei originali „Gyvojo muziejaus“ programa, kurios metu pasijusite tarsi laiku nukeliavę į svajinguosius 1896-uosius – dvaro klestėjimo laikotarpį.

  Taip pat turėsite unikalią galimybę susitikti su alaus daryklos šeimininku Žaldoku ir paragauti jo verdamo autentiško alaus (pirmoko, antroko ir trečioko) bei pasivaišinti originaliais iš šio gėrimo ruošiamais patiekalais.

4 vieta. Zanavykų ragaučius – maisto tradicijos iš zanavykų krašto

  Unikali gastronominė bei kultūrinė patirtis laukia Šakiuose, kur jus pasitiks gaspadinė su mergučėmis, pavaišins autentiškais Suvalkijos patiekalais: naminiais lašinukais, duonzupe, abriedukais ir, žinoma, šeimininkių pasididžiavimu – kopūsto galva, kepta krosnyje. Ragaudami gardžiuosius patiekalus klausysitės tarmiško pasakojimo apie vietos tradicijas bei papročius.

5-6 vieta. Kulinarinis kruizas žuvies keliais, Pamario žuvėjų giliukiai (Pamario žvejų laimikiai)

  Pamaryje, keturių vandenų krašte, jūsų laukia išskirtinis maršrutas nuo Drevernos iki Kintų, kurio metu galėsite ne tik gėrėtis vienais gražiausių Lietuvos gamtovaizdžių (Kuršių mariomis, kanalais, lietuviškąja Venecija), bet ir paragauti šviežiai sugautos žuvies patiekalų.

Net kelių rūšių skirtingos žuvienės, verdamos ant laužo, tenykščių žvejų išrūkyti delikatesai, kapitono buriniame laive troškintas ungurys bei kiti vietinių kulinarų šedevrai nustebins net išrankiausią gurmaną!   Taip pat derėtų apsilankyti rudens pradžioje Šilutėje organizuojamame tarptautiniame žuvienės virimo čempionate, kurio metu būsite vaišinami gardžiausiomis žuvienėmis, sužinosite, kuo gi skiriasi tikra žuvienė nuo žuvies sriubos.   7 vieta. Medaus slėnis

  Jurbarko rajone, Šilinėje, įkurta tikra oazė visur skubančiam šiandienos žmogui. Čia galima ne tik apsistoti įspūdingos gamtos prieglobstyje (kempingas, įkurtas Panemunėje, miškų apsuptoje teritorijoje), bet ir paragauti bei įsigyti natūralaus medaus iš vietinio bitininko ūkio. Jo prižiūrimos bičių šeimos medų neša iš netoliese esančių miškų ir pievų.

„Medaus slėnyje“ organizuojamos unikalios edukacinės programos apie medų bei saldžiosios šio gamtos turto degustacijos.

8 vieta. Dzūkų bandos

Alytaus rajone, Punios Panemunės dzūko pirkioje, jūsų laukia egzotiškos kulinarinės – edukacinės programos: autentiškas dzū  kiškų bulvinių bandų ir razavų blynų kepimas bei advento ir gavėnios pasninkinių valgių ir papročių pristatymas. Tautiniais drabužiais pasidabinusios šeimininkės dzūkų tarme pasakoja apie tenykštes tradicijas, papročius bei gyvenimo kasdienybę, vaišina arbata iš vaistažolių, rinktų ant Punios Margirio piliakalnio.

9 vieta. Žuvienė – tautinio paveldo valgis iš Rytų Aukštaitijos

Ginučiuose, ant Sravinaičio ežero kranto, jūsų laukia senųjų Lietuvos žvejų istorijos, Rytų Aukštaitijos legendos ir padavimai bei pagal autentišką senolių receptą paruošta, garuojanti žuvienė. Žuvienei vis dar naudojamas ežero vanduo. Tai vieta, kur vis dar gyvas sakralus Žmogaus ir Gamtos santykis.

10 vieta. Agurkų šventė – gimusi iš istorijos ir tradicijos

  Kėdainiai – teisėtai gali vadintis Lietuvos agurkų sostine. Ši daržovė čia masiškai auginama nuo XIX amžiaus.

Šiandieną miesto svečiai gali aplankyti ne tik istorinį žydų senamiestį, bet ir jau tradicija tapusią, nuo 1997 m. organizuojamą „Agurkų šventę“ (antrąjį liepos mėnesio šeštadienį), kurioje originaliai prista – tomi agurkų auginimo, paruošimo, apdorojimo, konservavimo bei patiekalų gamybos procesai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.