Ateities Lietuva: specialistai ją piešia tamsiomis spalvomis

Nieko nestebina žinios apie prastą Lietuvos demografinę padėtį – mūsų mažėja ir mažės toliau. Apie Lietuvos gyventojų skaičiaus mažėjimą itin svarbu susimąstyti verslininkams, nes tai ne tik blogins situaciją verslo rinkoje, bet apskritai gali ją visą pakeisti.

„Eurostat“ Lietuvai paišo dar liūdnesnes prognozes, nes atsižvelgia į emigraciją. Šiais duomenimis, 2100 m. Lietuvoje gali būti vos 1,84 mln. gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Eurostat“ Lietuvai paišo dar liūdnesnes prognozes, nes atsižvelgia į emigraciją. Šiais duomenimis, 2100 m. Lietuvoje gali būti vos 1,84 mln. gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Valentinaitienė

Mar 17, 2016, 2:11 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:01 AM

„Moderniame pasaulyje svarbu kiekybė, o ne kokybė. Tačiau kalbant apie darbo rinką, jeigu nebus kiekybės, neturėsime kur instaliuoti kokybę“, – ISM Magistrų klubo konferencijoje kalbėjo VDU Socialinių mokslų fakulteto Demografinių tyrimų centro vadovė Vlada Stankūnienė.

Lietuvai – liūdnos žinios

Gimstamumas, mirtingumas ir migracija – trys kriterijai, lemiantys demografinę padėtį, o kartu ir žmogiškuosius išteklius darbo rinkoje. Atsižvelgiant į šiuos kriterijus, Lietuvai nieko gero žadėti negalima.

Jungtinių tautų organizaija (JTO) prognozuoja, kad 2100m. Lietuvos gyventojų bus vos 2,01 mln. Tiesa, ši prognozė yra paremta nuline migracija. Tai reiškia, kad norint ją pasiekti, mums pirmiausia reikėtų susitvakyti su emigacijos mąstais.

„Eurostat“ Lietuvai paišo dar liūdnesnes prognozes, nes atsižvelgia į emigraciją. Šiais duomenimis, 2100 m. Lietuvoje gali būti vos 1,84 mln. gyventojų.

Ar dar galima pakeisti situaciją?

V.Stankūnienė pripažįsta, kad ne: „Norint palaikyti normalią amžiaus struktūrą, kad kartos keistų kartas, vienai moteriai vidutiniškai turėtų tekti 2,1 vaikas.“ Šiuo metu Lietuvoje vienai moteriai tenkantis vaikų skaičius siekia 1,6.

Kas bus su darbo rinka?

V.Stankūnienė teigia, kad dėl gyventojų skaičiaus mažėjimo problema itin skaudžiai atsiliepia verslui: „Mažėja tik vienos amžiaus grupės gyventojų. Problema yra ta, kad ateityje mažės 16-64 amžiaus žmonių, o tai yra ta grupė, kuri gali dirbti ir daugiausia vartoja.“

Mažėjant darbingo amžiaus žmonių, šio šimtmečio viduryje Lietuva atsidurs tokioje padėtyje, kad pagyvenusių žmonių šalyje bus daugiau negu jaunų žmonių.

„Vienintelis dalykas, kuris šiek tiek „gelbsti“ Lietuvą yra gana didelis vyrų mirtingumas. Vyrai Lietuvoje vidutiniškai gyvena iki 69 metų. Tai nėra daug, todėl vyresnioji karta Lietuvoje formuojasi ne taip greitai ir šiek tiek subalansuoja situaciją“, – liūdnai juokavo V.Stankūnienė.

Ką ir kam gaminsim?

Mažėjantis darbingo amžiaus žmonių skaičius nėra vienintelė problema, kurią turės išspręsti Lietuvos darbo rinka.

„Tokia deformuota amžiaus struktūra atsilieps visam darbo rinkos modeliui“, – teigė V.Stankūnienė. Atsakyti į tris verslo klausimus – kas, ką ir kam gamina – ateities verslininkams gali tapti itin sunku. Trūkstant darbingo amžiaus žmonių, gali atsitikti taip, kad paprasčiausiai nebebus kam gaminti.

Paslaugos bei prekės, kurios šiuo metu yra gaminamos, taip pat turi keistis, nes šiuo metu daugiausia vartoja darbingo amžiaus žmonės, o ateityje vis daugiau jų turės būti orientuota į vyresnius žmones.

Jei šiandien kalbama apie švietimo sistemos plėtrą ar startuolius, gali būti, kad ateityje pelningiausi verslai bus susiję su sveikatos industrija.

„Visuomenei senstant neabejotinai keisis paslaugų, būsto bei kiti poreikiai, – įsitikinusi V.Stankūnienė, – mūsų verslininkams reikės kažkokiu būdu prie to prisitaikyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.