„Google“ parduoda robotų-pabaisų kūrėją

„TechCrunch“ juokauja, kad tikroji pardavimo priežastis yra ta, jog robotai pasirodė esą tokie baisūs, kad net „Google“ pasidarė nejauku.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„TechCrunch“ juokauja, kad tikroji pardavimo priežastis yra ta, jog robotai pasirodė esą tokie baisūs, kad net „Google“ pasidarė nejauku.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 21, 2016, 8:45 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:47 AM

Kompanijos „Boston Dynamics“ robotai tuo pačiu metu kelia ir siaubą, ir susižavėjimą, jie vadinami bjauriausiais robotais pasaulyje. Nepaisant viso jų bjaurumo (o gal kaip tik dėl jo) „Boston Dynamics“ buvo labiausiai žinoma iš tuzino robotų technika užsiimančių bendrovių, kurias „Google“ įsigijo šiek tiek daugiau nei prieš metus.

Kovo viduryje paaiškėjo, kad iš „Google“ išaugusi kontroliuojančioji bendrovė „Alphabet“ nusprendė parduoti mechaninių monstrų gamintoją, praneša agentūra „Bloomberg“ su nuoroda į du žmones, gerai informuotus apie kompanijos planus.

Šaltiniai neatskleidė, už kokią kainą turtas gali būti parduotas, bet įvardijo galimus pirkėjus – „Amazon.com Inc.“, gaminanti robotus savo užsakymų atlikimo centrams, ir „Toyota Motor Corp.“ padalinys „Toyota Research Institute“. Pasak agentūros, „Google“ ir „Toyota“ komentuoti atsisakė, o „Amazon“ į prašymus pakomentuoti nereagavo.

Tad kas gi nutiko, kad „Boston Dynamics“, kurią 2013 metų gruodį „Google“ nusipirko už 500 mln. dolerių, yra parduodama?

Prieš gerus dvejus metus atrodė, kad „Google“ ir „Boston Dynamics“ drauge yra pajėgios iš pagrindų pakeisti robotų technikos pasaulį. Bet realybė buvo kitokia: pasak agentūros šaltinių, „Alphabet“ vadovybė kompanijos padaliniams kelia uždavinius gauti pajamų, o „Boston Dynamics“ nepagamina tokio gaminio, kurį būtų galima parduoti rinkoje. Ir manoma, kad tokio gaminio nepagamins per artimiausius keletą metų.

„TechCrunch“ juokauja, kad tikroji pardavimo priežastis yra ta, jog robotai pasirodė esą tokie baisūs, kad net „Google“ pasidarė nejauku.

Vasario mėnesį, kai „YouTube“ pasirodė „Boston Dynamics“ eilinis filmukas, kuriame dvikojis robotas „Atlas“ vaikštinėja po mišką ir atsistoja ant kojų, kai žmogus jį pastumia lazda, „Alphabet“ ryšių su visuomene skyrius pasijuto labai nepatogiai: juk kompanija dabar bus siejama su humanoidais.

„Nepaisant gerų atsiliepimų technologijų leidiniuose, mes jau pradedame matyti diskusijas apie tai, kad jis (robotas) gana klaikus ir pasirengęs atlikti darbą vietoje žmogaus“, – parašė korporacijos darbuotojams adresuotame laiške „Google“ komunikacijų direktorė Courtney Horne.

Iš tiesų tenka konstatuoti, kad per dvejus metus, kai kompaniją „Boston Dynamics“ valdė „Google“, didelių permainų neįvyko. Nepaisant to, kad kompanija reguliariai supažindina su naujomis savo kūrinių galimybėmis, moko keturkojes pabaisas šuoliuoti ir šokinėti per kliūtis, o dvikojes – atidarinėti duris ir kilnoti krovinius iš vienos vietos į kitą, tikslas, kurį „Google“ vadovybė buvo iškėlusi „Replicant“ projektą įgyvendinančiai kompanijai, – sukurti gaminį, kuris turėtų paklausą, – kol kas nepasiektas.

„Boston Dynamics“ kūriniai buvo pristatomi kaip robotai, skirti kariuomenei, tačiau gruodį JAV ginkluotosios pajėgos atsisakė pirkti „Didįjį Šunį“ (Big Dog“) dėl to, kad jis per daug kelia triukšmo ir nėra tinkamas naudoti realiomis sąlygomis.

O „Tech Insider“ teigia, kad tarp kitų dalykų, robotų gamyba pradeda pritraukti politikų dėmesį. Šie yra susirūpinę, kad mašinos atims darbą iš žmogaus. Tik prieš savaitę JAV prezidentas Barackas Obama Kongresui pareiškė, kad robotai jau visai netrukus pradės išstumti iš darbo rinkos žmones, uždirbančius mažiau nei 20 dolerių per valandą, taigi, pavojuje atsidūrė 62 proc. visų darbo vietų Jungtinėse Valstijose. Besivystančiose šalyse toks pavojus gresia net 84 proc. darbo vietų.

Galų gale, nebuvo paslapties, kad „Google“ santykiai su „Boston Dynamics“, švelniai tariant, galėjo būti geresni. Kompanija taip ir nebuvo įtraukta į pusiau slaptą „Google“ padalinį „Google X“ ir dirbo Masačusetso valstijoje – kitame šalies pakraštyje, nei yra JAV informacinių technologijų lopšys – Silicio slėnis, kuriame įsikūrusi ir bendrovė „Google“.

Pastarosios robotų technikos padalinio direktorius Aaronas Edsingeris sakė, kad jis bandė dirbti su „Boston Dynamics“, kad sukurtų pigų elektrinį keturkojį robotą, bet atsimušė tarsi į sieną.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.