Migrantai Vokietijos baseinuose: ką jie ten krečia?

Vokietijoje vis netyla kalbos apie migrantų seksualinį priekabiavimą baseinuose. Duodamas interviu Vokietijos laikraščiui „Die Welt“ šios šalies baseinų asociacijos ir įmonės „KölnBäder GmbH“ vadovas Bertholdas Schmittas sakė, kad tai apmaudūs pavieniai atvejai.

Kur kas opesnė problema, su kuria susiduria daugiau kaip 6 tūkstančiai baseinų Vokietijoje, yra ta, kad migrantai beveik nemoka plaukti.<br>AP nuotr.
Kur kas opesnė problema, su kuria susiduria daugiau kaip 6 tūkstančiai baseinų Vokietijoje, yra ta, kad migrantai beveik nemoka plaukti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 2:59 PM, atnaujinta May 30, 2017, 11:58 PM

Kur kas opesnė problema, su kuria susiduria daugiau kaip 6 tūkstančiai baseinų Vokietijoje, yra ta, kad migrantai beveik nemoka plaukti.

„Naujieji piliečiai“, kaip mes juos vadiname, susiduria su trimis problemomis: jie nemoka vokiškai, jie nesusipažinę su vokiška ar europietiška maudymosi kultūra, ir, galų gale, tik nedaugelis iš jų moka plaukti“, – pastebi B.Schmittas.

Pasak jo, baseinuose budintys gelbėtojai ir instruktoriai akylai stebi svečių elgesį ir prireikus ištiesia pagalbos ranką. Jis tvirtina, kad problema yra ne vagystės ar seksualinis priekabiavimas, bet saugumo taisyklių pažeidimai.

Atsakydamas į žurnalisto Kristiano Frigeljo klausimą apie migrantų seksualinį priekabiavimą, B.Schmittas sakė: „Čia, Kelne, mes nepastebime, kad maždaug 13 tūkstančių naujųjų piliečių didintų tokio pobūdžio problemų skaičių baseinuose. Taip, vienas atvejis viename iš Kelno baseinų oficialiai buvo pripažintas teisių pažeidimu. Vyriškis prisiartino prie merginos. Bet budrūs mūsų darbuotojai sureagavo tinkamai ir iškvietė policiją. Įvykis nemalonus, bet taip galėjo nutikti bet kur.“ 

B.Schmittas mano, kad dar tuomet, kai pabėgėlių stovyklose ieškoma „naujųjų piliečių“, būtina atlikti aiškinamąjį darbą kaip prevencinę priemonę.

„Kelne toks darbas atliekamas. Mes aiškiname atvykėliams elgesio ir saugumo taisykles, kurių reikia laikytis baseine. Šios taisyklės iškabinėtos ir pačiuose baseinuose įrengtuose stenduose.“ Pirmiausia, pastebi B.Schmittas, migrantai turi turėti bent jau reikiamą aprangą ir apavą. Ypač tai aktualu, kai netrukus pradės veikti atviri baseinai.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą apie konfliktų tarp vietinių ir atvykėlių riziką ekspertas sakė, kad panašių situacijų pasitaikydavo.

„Baseinai yra visuomenės veidrodis. Turime vokiečių, kurie krečia kvailystes, taip pat ir italų, turkų, afganų, olandų, ir t.t. Ir tai nesusiję nei su odos spalva, nei su lytimi, amžiumi ar tautybe. Mūsų darbuotojai yra apmokyti ir sugeba rasti išeitį iš tokių padėčių, o jeigu konfliktas įsiplieskia, jie renka numerį 110.“ 

Pasak B.Schmitto, nuo 2015 metų sausio iki 2016 metų kovo vidurio oficialiai buvo užfiksuoti septyni atvejai, susiję su lyties ar seksualinio gyvenimo tema.

Vieną kartą baseino darbuotojas aptiko tualete besimasturbuojantį lankytoją, bet tai nebuvo migrantas. Kitą kartą du vyrai abipusiu sutarimu nusprendė užsiimti seksu, o dar kitą kartą moteris be sutikimo buvo filmuojama persirengimo kabinoje. Šie viešosios tvarkos pažeidėjai buvo išprašyti ir jiems uždrausta lankytis baseine.

Pokalbio pabaigoje B.Schmittas išreiškė viltį, kad ateityje viešieji baseinai taps saugūs visiems lankytojams, nepriklausomai nuo šalies, iš kurios jie atvyko, jų lyties ir amžiaus. Jo nuomone, lankytis baseinuose migrantams neturi būti uždrausta.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.