Vyriausybė siūlo lengvinti užsieniečių priėmimą Lietuvoje

Vyriausybė pritarė ir teikia

Vyriausybė pažymi, kad „imigracijos procedūrų palengvinimo tikslas nėra skatinti darbdavių įsivežti pigesnės darbo jėgos ir prastinti vietos darbuotojų sąlygas bei užmokestį“.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vyriausybė pažymi, kad „imigracijos procedūrų palengvinimo tikslas nėra skatinti darbdavių įsivežti pigesnės darbo jėgos ir prastinti vietos darbuotojų sąlygas bei užmokestį“.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 13, 2016, 3:42 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:30 AM

„Dėmesys visų pirma skiriamas inovatyvaus verslo kūrėjams, trūkstamų profesijų atstovams bei tiems, kurie studijuoja ir įgyja kvalifikaciją Lietuvoje“, – aiškina Vyriausybė.

Parengtomis įstatymo pataisomis siūloma nustatyti naują leidimo gyventi išdavimo pagrindą – leisti laikinai gyventi startuolių kūrėjams ir jų šeimų nariams, leidimus jiems išduoti greičiau. Gavusieji tokius leidimus privalėtų įsteigti įmonę bei pradėti veiklą, o to nepadarius, leidimas būtų panaikintas.

Siūloma pavesti Vyriausybei tvirtinti profesijų, kurioms būtina aukšta profesinė kvalifikacija ir kurių darbuotojų trūksta Lietuvoje, sąrašą. Tokių profesijų užsieniečiams leidimai laikinai gyventi (mėlynosios kortelės) irgi būtų išduodami greičiau: per 1 mėnesį arba skubos tvarka per 15 dienų. Šiuo metu šis terminas yra 1-4 mėnesiai.

Taip pat siūloma, kad mėlynąsias korteles galėtų gauti mažiau uždirbantys užsieniečiai – dabar reikalaujama, kad darbdavys įsipareigotų aukštą profesinę kvalifikaciją turinčiams užsieniečiui mokėti 2 mėnesinio darbo užmokesčio dydžių darbo užmokestį, siūloma jį pamažinti iki 1,5 (maždaug nuo 1470 iki 1102 eurų).

Kartu Vyriausybė pažymi, kad „imigracijos procedūrų palengvinimo tikslas nėra skatinti darbdavių įsivežti pigesnės darbo jėgos ir prastinti vietos darbuotojų sąlygas bei užmokestį“.

Parengtomis pataisomis, be kita ko, siūloma leisti mūsų šalyje studijuojančiam užsieniečiui, gavus leidimą, dirbti ne daugiau kaip 20 val. per savaitę nuo studijų pradžios, o ne antrųjų studijų metų, kaip nustatyta šiuo metu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė Vyriausybės posėdyje perspėjo dėl augančios nelegalaus darbo grėsmės. Ji sakė mananti, kad kartu su šiuo įstatymu būtina stiprinti Darbo inspekcijos pajėgumus ir skirti jai papildomų lėšų.

„Aš manau, kad vis dėlto tos komandos, kurios dirba, tai yra grupės, kurios dirba dėl nelegalaus darbo išieškojimo, turės darbo. Nes 2013 metais mes kažkur turėjome apie 4-5 atvejus, o 2015 metais apie užsieniečius kalbant mes jau turėjome daugiau kaip 150 (nelegalaus darbo atvejų)“, – aiškino ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.