Kaip Vladimiras Putinas ramino skurdan klimpstančią Rusiją

Savo tradicinėje kasmetinėje kalboje Vladimiras Putinas pažadėjo, kad kitąmet Rusijos ekonomika vėl pradės augti. Ekspertai tiki, kad Rusijos vadovas jaučia artėjančius rinkimus, todėl bando raminti šalį dėl ją smaugiančių ekonominių problemų, praneša „Bloomberg“.

Savo kasmetinėje kalboje Vladimiras Putinas pažadėjo, kad kitąmet Rusijos ekonomika vėl pradės augti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Savo kasmetinėje kalboje Vladimiras Putinas pažadėjo, kad kitąmet Rusijos ekonomika vėl pradės augti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 15, 2016, 2:03 PM, atnaujinta May 28, 2017, 8:22 PM

„Situacija dar nėra sutvarkyta, bet judama teisinga linkme. Turime pagrindo optimizmui“, – kalbėjo V.Putinas, rodydamas į ekonomines prognozes, teigiančias, kad šiais metais Rusijos ekonomika susitrauks 0,3 proc., bet kitais metais paaugs 1,4 proc.

Ekonominė situacija kiša koją

Nepaisant beveik dvigubai nukritusių naftos kainų, Rusija vėl pradėjo kaupti savo tarptautinius resursus, kurių nauja vertė siekia daugiau nei 387 milijardus dolerių. V.Putinas taip pat džiaugėsi mažu nedarbingumju šalyje.

Nepaisant to, žmonių padėtis negerėja. 2015 m. skurdžiai šalyje gyvenančių žmonių skaičius išaugo nuo 3,1 milijono iki 19,2 milijonų.

Gyventojai nerimauja ir dėl kylančių maisto kainų. V.Putinui klausimą pateikusi gyventoja skundėsi, kad jos išlaidos maistui per metus išaugo dvigubai. Prezidentas atsakė, kad dėl kylančių maisto kainų iš dalies kalti importo draudimai, bet jie būtini ir ateityje sukurs „galimybes mūsų žemės ūkio plėtrai.“

Rusijos centrinis bankas prognozuoja, kad Rusijos ekonomika pradės augti, tačiau be ekonominių reformų augimas nebus didesnis bei 2 proc. per metus, net jei ženkliai pakils naftos kainos.

Ruošiasi rinkimams

Ekonominių reformų galima tikėtis, nes artėjantys parlamento rinkimai – didžiausias rinkiminis iššūkis V.Putinui nuo pat 2012m., kai jis, po didžiulių protestų, grįžo į Kremlių.

Nors V.Putiną vis dar palaiko daugiau nei 80 proc. šalies gyventojų, jų nepasitenkinimo taikiniais tampa vyriausybė ir vietos valdininkai.

Rugsėjį vyksiantys parlamento rinkimai pradės rinkimų ciklą, kuris bus užbaigtas 2018 m. vyksiančiais prezidento rinkimais, kuriuose V.Putinas ko gero tikėsis valdžioje išlikti ketvirtą kadenciją valdžioje.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.