Įspūdinga: „Achemos grupės“ pajamos artėja prie milijardo

Pirmadienį įvykęs koncerno „Achemos grupė“ akcininkų susirinkimas patvirtino galutinę įmonės finansinę atskaitomybę, kurios auditą atliko „Pricewaterhouse Coopers“.

„Achemos grupės“ būstinę puošia jos įkūrėjo Bronislovo Lubio bareljefas.<br>D.Umbraso nuotr.
„Achemos grupės“ būstinę puošia jos įkūrėjo Bronislovo Lubio bareljefas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 5:01 PM, atnaujinta May 27, 2017, 4:42 PM

Remiantis audituotais duomenimis, 2015 metais koncernas uždirbo 814 mln. eurų pajamų – 6 proc. daugiau nei 2014 metais (768 mln. eurų) ir padidino pelną prieš mokesčius iki 101 mln. eurų – tai yra 34 proc. daugiau nei 2014 metais.

Vienos didžiausių verslo grupių Lietuvoje veiklos rezultatai yra geriausi per pastaruosius ketverius metus.

„Koncernas nuosekliai įgyvendino dar 2013 metais pasirinktą veiklos strategiją, nukreiptą į verslo išgryninimą ir veiklos efektyvumo didinimą. Koncernas atsisakė neperspektyvių ir sinergijos nekuriančių bendrovių ir verslų, buvo sustiprinta vadovų komanda ir suformuotos naujos įmonių valdybos. Laiku priimti teisingi strateginiai sprendimai, kryptingas visų koncerno įmonių darbas bei pasiekti susitarimai su „Gazprom“ dėl gamtinių dujų kainos 2014-2015 metams suteikė įmonių grupei stabilų pagrindą ir leido pasiekti geriausius rezultatus per pastaruosius kelerius metus“,- sakė koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius Audrius Bendaravičius.

Visos įmonės dirbo sėkmingai

Rekordinius rezultatus savo veiklos istorijoje pasiekė net kelios bendrovės: polipropileninius didmaišius gaminanti „Achempak“, žaliosios energijos gamintoja „Renerga“, Belgijoje veikianti BVBA „Fertigent“, Lenkijoje– Sp.z.o.o. „Liteximp“ ir viešbučius valdanti „Palangos vėtra“.

Didžiausia koncerno įmonė „Achema“ 2015 metais pasiekė 562,6 mln. eurų apyvartą, arba 6 proc. didesnę nei 2014 metais (530,5 mln. eurų) ir pagamino 2,6 mln. tonų produkcijos (2014 m. – 2,3 mln. tonų). Įmonės rezultatui įtaką darė pasiteisinusios investicijos į gamybos pajėgumų didinimą, efektyvumą, konkurencingumo stiprinimą bei sumažėjusi žaliavų kaina.

Didžiausia Klaipėdos uosto krovos kompanija – Klaipėdos jūrų krovinių kompanija (KLASCO) gavo 44,8 mln. eurų pajamų, daugiau nei 2014 metais (44,4 mln. eurų) ir perkrovė 12,2 mln. tonų krovinių, tiek pat, kiek ir 2014 metais.

Bendrovė „Renerga“ 2015 metais gavo 12,7 mln. eurų pajamų, 15 proc. daugiau, nei 2014 metais ir pagamino 142 mln. kWh elektros energijos (2014 m. – 125 mln. kWh). Įmonė nuosekliai didina vertę investuodama į vėjo ir saulės energijos parkų vystymą, mažindama įsiskolinimo bankams rodiklius bei dirbdama pagal aukštus gamybos ir įrangos eksploatavimo standartus.

Puikiai dirbo remonto ir inžinerinių įrenginių projektavimo, statybos, remonto ir priežiūros paslaugų bendrovė „Iremas“, šviesiųjų naftos ir naftos chemijos produktų krovą vykdantis „Krovinių terminalas“ ir kitos grupės įmonės.

Veiklos variklis – investicijos

2015 metais grupės įmonės įgyvendino ne vieną svarbų investicijų projektą: „Achema“ atidarė moderniausią ir vienintelį tokį Lietuvoje oro skaidymo bloką bei užbaigė azoto rūgšties cecho statybą.

KLASCO įsigijo naują jūrinį vilkiką „KLASCO-3“, o BVBA „Fertigent“ praplėtė esamus pajėgumus, pastatydama papildomą 5 tūkst. kubinių metrų talpyklą.

Ženklios investicijų sumos buvo nukreiptos ir į kitus verslus.

Naujasis etapas – plėtra ir augimas

2015 m. pabaigoje pirmą kartą per veiklos istoriją koncernui „Achemos grupė“ priklausančios įmonės parengė ilgalaikes penkerių metų strategijas.

„Šiandieninė koncerno situacija leidžia svarstyti didesnių investicijų į bendroves ir naujų verslų įsigijimo galimybes. Mūsų žvilgsnis pirmiausia krypsta į tas įmones, kurios kurtų sinergiją su kitomis koncerno veiklomis ir kur turime ilgametę patirtį. Per ateinančius kelerius metus planuojame įgyvendinti šimtamilijoninę investicijų programą, kuri bus nukreipta į trąšų ir agroverslus: „Achemos“ plėtrą ir modernizaciją, naujų produktų įvedimą, agroverslo bendrovės „Agrochema“ vystymą, distributorių tinklo Vidurio ir Vakarų Europoje plėtrą“,- koncerno planus pristatė A.Bendaravičius.

Pasak koncerno vadovo, logistikos srityje planuojama investuoti tiek į uosto krovos bendrovių KLASCO, „Krovinių terminalo“, „Centrinio Klaipėdos terminalo“ veiklos vystymą, tiek į geležinkelio vežėjos – „Transachemos“ veiklą. Naftos ir chemijos produktų terminalas – bendrovė „Krovinių terminalas“ planuoja išplėsti terminalo pajėgumą ir padidinti savo konkurencingumą.

Koncernas taip pat planuoja sustiprinti savo pozicijas energetikos srityje. 2016 metais energijos iš atsinaujinančių išteklių – saulės, vėjo ir vandens – gamintoja, bendrovė „Renerga“ pastatys 7,2 MW vėjo elektrinių parką Anykščių rajone ir toliau aktyviai dalyvaus konkursuose dėl gamybos kvotų pagal laukiamą naująją gamybos rėmimo sistemą.

Ilgalaikėje koncerno strategijoje numatytas aktyvus ir vadinamųjų nepriklausomų verslų plėtra. Šioms saldainių ir pakuočių gamybos, remonto, inžinerines, projektavimo, saugos, draudimo, žiniasklaidos ir kitas paslaugas teikiančioms įmonėms keliami ne mažiau ambicingi tikslai.

„Achemos grupė“ yra nacionalinio kapitalo įmonė, valdanti daugiau kaip 50 Lietuvoje ir užsienyje veikiančių bendrovių, kuriose dirba virš 4800 darbuotojų. Koncerno bendrovės sėkmingai konkuruoja ne tik su Lietuvos, bet ir kitais pasaulinio lygio gamintojais. Jų produkcija eksportuojama į daugiau nei 40 pasaulio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.