Europiečiai vengia Turkijos, o lietuviai – bebaimiai?

Europiečiai gerokai bailesni už mūsų tautiečius: jie atsisako kelionių į Turkiją, Prancūziją ir renkasi Ispaniją, Portugaliją bei Italiją. O štai lietuviams visa tai nė motais: į Turkiją skraido ir toliau.

Europiečiai gerokai bailesni už mūsų tautiečius.<br>G.Šiupario nuotr.
Europiečiai gerokai bailesni už mūsų tautiečius.<br>G.Šiupario nuotr.
Turkija ir toliau išlieka populiariausia atostogų kryptimi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Turkija ir toliau išlieka populiariausia atostogų kryptimi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rimvydas Širvinskas-Makalius negali teigti, kad lietuviai nesirūpina savo saugumu.<br>T.Bauro nuotr.
Rimvydas Širvinskas-Makalius negali teigti, kad lietuviai nesirūpina savo saugumu.<br>T.Bauro nuotr.
Prancūzija praėjusių metų paskutinį ketvirtį sulaukė 8,7 proc. mažesnio turistų srauto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prancūzija praėjusių metų paskutinį ketvirtį sulaukė 8,7 proc. mažesnio turistų srauto.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Kristina Rancaitė

Jul 27, 2016, 4:54 PM, atnaujinta May 17, 2017, 3:30 PM

Tarptautinio kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė Elena Dumpienė tikino, kad Turkija ir toliau yra populiariausia atostogų kryptis

„Tarp poilsiautojų iš Lietuvos Turkija išlieka populiariausia atostogų kryptis. Tiesa, pastaruoju metu prieš išvykdami poilsiautojai dažniau nei anksčiau teiraujasi, ar kurortuose ramu, ar skrydžiai vyksta pagal grafiką. Žmonės nėra linkę keisti atostogų planų, tačiau domėjimasis saugumu padidėjęs“, – pasakojo ji.

Kainos nepasikeitė

Ieškantys alternatyvių variantų Turkijai renkasi Bulgariją, Graikijos salas, Kiprą.

E.Dumpienė teigia, kad įvykiai Turkijoje kelionių kainų nepaveikė. Kainų svyravimų yra, bet jas daugiau lemia sezoniškumas.

„Dabar, per patį atostogų įkarštį, įsigyti kelionę į Turkiją vidutiniškai kainuotų nuo 300 eurų, nors pasiūlyti galėtume tik likučius – lietuviai perka keliones prieš 3–6 mėnesius, daugelis – per išankstinius pardavimus, kai kelionės pigesnės“, – sakė „Tez Tour“ atstovė.

Lietuviai ir toliau be išimčių aktyviai skrenda į visus užsienio kurortus. Kelionių pardavimo rodikliai kasmet auga:  praėjusiais metais „Tez Tour“ aptarnavo daugiau nei 80 tūkst. turistų, o šiemet šis skaičius, planuojama, didės iki 100 tūkstančių.

Vis daugiau poilsiautojų iš Lietuvos atostogauja svetur – tai lemia pagerėjusi ekonominė situacija, daugeliui prieinamesnės kelionių kainos ir neprognozuojamos lietuviškos vasaros. Be to, vis daugiau žmonių keliauja bent du kartus per metus, vis populiariau atostogauti su šeima, dėstė pašnekovė.

Lietuviai rūpinasi saugumu

O štai kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius negali teigti, kad lietuviai nesirūpina savo saugumu, kadangi yra įvairios rekomendacijos, o žmonės domisi dėl saugumo internete, kelionių agentūrose.

„Užsieniečiai taip pat vyksta į Paryžių, Turkiją. Manau, kad žmogus turi nuspręsti, ar skristi, ar ne. Aš negaliu rekomenduoti. Bet neteisūs ir tie, kurie sako, kad nereikia ten vykti. Juk išpuoliai gali įvykti bet kur, negalima vietos nuspėti“, – sakė R.Širvinskas-Makalius.

Jo manymu, saugiausia šiuo metu yra Lietuvoje, tad bijančius skatina keliauti po mūsų šalį ir pailsėti bent čia.

„Aš važiuočiau, bet tai mano asmeninis sprendimas. Tikiu, kad kas lemta, įvyks. Ir namas gali sugriūti. Rekomenduoju atsisėsti, apgalvoti. Pastebiu, kad tautiečiai taip ir elgiasi, jie klausinėja apie alternatyvas. Pagrindinė alternatyva – Bulgarija, kur neramumų nėra“, – sakė pašnekovas.

Lietuviai renkasi Turkiją dar ir dėl to, kad šis kurortas – vienas pigiausių iš siūlomų rinkoje. Būsimieji keliautojai nurodo savo biudžetą ir jiems būna pasiūloma Turkija arba Bulgarija. Šios šalys arti, sąlygos geros, o kainos – žemos.

Be to, perversmo Turkijoje metu, šalies kurortuose neramumų nebuvo.

„Į neramumus nebuvo įtraukti turistai. Reikia žiūrėti statistiką, ar buvo išpuoliai kurortuose. Jie Turkijoje būna už 700-900 kilometrų nuo poilsio vietų, Stambule ir Ankaroje“, – įžvalgomis pasidalino R.Širvinskas-Makalius.

Europiečiai renkasi Ispaniją

Europoje pastebima priešinga tendencija. Turistai iš tiesų yra išsigandę dėl saugumo ir Turkiją iškeičia į Ispaniją bei Portugaliją, rašo „Bloomberg“.

Ispanijos kurortuose paskutinę minutę darytų rezervacijų skaičius išaugo iki 20 proc., viešbučiai priversti samdytis daugiau darbuotojų.

Po teroristų išpuolių Prancūzijoje ir nesėkmingo perversmo Turkijoje Ispanijoje bei Portugalijoje stebimas rekordinis saulės išsiilgusių turistų skaičius.

Portugalija visuomet europiečiams atrodė saugi kryptis, sako šalies ekonomikos ministras Manuelis Caldeira Cabralis.

„Šalis dirba ieškodama naujų būdų pritraukti turistų. Tai sportas, įvairūs renginiai. Taip bandome užpildyti viešbučius žiemą. Kitais metais visus metus stebėsime didesnį turistų srauto pasiskirstymą po visą šalį“, – sakė jis.

Turizmas labai svarbus abiejų šalių ekonomikai, jis sudaro maždaug 10 proc. abiejų šalių bendrojo vidaus produkto (BVP). Gegužę į Ispaniją atvyko 7,4 proc. daugiau turistų, jie išleido 7,8 proc. daugiau negu pernai.

Turistų srautai padidėjo ir Italijoje. O štai Turkijoje ir Prancūzijoje viskas priešingai. Šalių kelionių agentūros teigia, kad pajamos šioje srityje sumažėjo iki 40 procentų. Prancūzija, lankomiausia šalis pasaulyje, jau praėjusių metų paskutinį ketvirtį sulaukė 8,7 proc. mažesnio turistų skaičiaus negu įprastai šiuo laikotarpiu. Tai įvyko po to, kai Paryžiuje per teroro atakas buvo nužudyta 130 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.