Studentų antplūdis vėl kelia butų nuomos kainas Vilniuje

Šiemet butus nuomojančių savininkų lūkesčiai didesni nei pernai – už nuomą prašoma jau keliais procentais didesnės sumos.  Birželį Vilniuje butų nuomos kainos pakilo maždaug 5 proc., o Kaune – 7 proc.

Studentams patraukliausi mikrorajonai, esantys netoli universitetų.<br>V.Balkūno nuotr.
Studentams patraukliausi mikrorajonai, esantys netoli universitetų.<br>V.Balkūno nuotr.
Kainų didėjimas artėjant rugsėjui, kuomet miestus užplūsta studentai, yra stebimas kasmet.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kainų didėjimas artėjant rugsėjui, kuomet miestus užplūsta studentai, yra stebimas kasmet.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Rancaitė

Jul 27, 2016, 12:15 PM, atnaujinta May 17, 2017, 4:23 PM

Pasiūla didėja

Įprasta, kad kasmet, artėjant rugsėjui, kai didžiuosius miestus užplūsta studentai, pakyla ir būsto nuomos kainos. „Tačiau šiemet šis padidėjimas nėra toks ryškus“, – sakė nekilnojamojo turto bendrovės „Inreal“ investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius.

„Šiemet nuoma pabrango santykinai nedaug. Mat pasiūla rinkoje yra gerokai didesnė, nei ankstesniais metais. Žmonės, kurie įsigyja būstą, dažniausiai jį išnuomoja, ir taip augina pasiūlą papildo.

Dažniausiai nuomotojai kainas ima didinti jau liepą. Bet šiemet, išaugus pasiūlai, ne visada pavyks už nuomą gauti trokštamą pinigų kiekį“, - kalbėjo A.Antanavičius.

Praėjusiais metais, kai miestus užplūdo studentai, būsto nuoma pabrango 5-10 procentų.

Įdomu ir tai, kad vėlų rudenį, prasidėjus šildymo sezonui, kainos šiek tiek susitraukdavo, o pavasarį, kai radiatoriai atvėsdavo, vėl pakildavo. 

Tad ateinantys mokslo metai studentams gali būti gana palankūs. Anot A.Antanavičiaus, nors nuomos kaina šiek tiek pakilo, ją, tikėtina, pavyks sumažinti derantis dėl jos su būsto savininkais. Nes pasiūla – didelė. 

Kaina svarbesnė už atstumą

Studentams patraukliausi tie gyvenamieji rajonai, kurie supa universitetus.

„Sostinėje populiarus yra Antakalnis, Saulėtekis, Žirmūnai. Bet iš esmės viską nulemia kaina. Jeigu arčiau universiteto kainos didesnės, studentai ima ieškoti pigesnio būsto, nors jis ir būtų toli. Tačiau tam reikia ir patirties – reikia pažinti miestą“, – sakė A.Antanavičius.

Pasak jo, bendram nuomos kainų lygiui atstumas nuo laikinųjų namų iki mokslo institucijos didelės įtakos neturi. Svarbiausi kriterijai: tai būsto patrauklumas, atstumas iki miesto centro, o dirbantiems studentams – dar ir iki darbo vietos.

Nuomojasi kartu su bičiuliais  

Dažniausiai studentai yra linkę kooperuotis ir nuomotis butą, o ne kambarį. 

Nors kainų skirtumas tarp vieno kambario buto ir vieno kambario nuomos iš tiesų yra didokas, vis dėlto daug paprasčiau gyventi ir mokytis, kai greta nėra įsikūrusių svetimų žmonių.  

Kambario nuoma už buto nuomą gali būti pigesnė net 30-40 proc.

Studentas – nepatrauklus nuomininkas

Vis dėlto studentams ieškant būsto gali kilti problemų, nes jie savininkams nėra patys patraukliausi nuomininkai.

„Tie, kurie įsileidžia studentus, prašo didesnio užstato, garantijos iš tėvų. Juk patys jaunuoliai neturi pajamų.

Be to, jie nėra geidžiamiausi nuomininkai ir dėl to, kad mėgsta paūžauti, o šventės neretai baigiasi ir sulaužytais baldais ar aplaistytomis sienomis. Žmonių patirtis byloja, kad rizika yra didesnė - galima patirti nuostolių“, – užsiminė A.Antanavičius.

Tad iš studentų nuomotojai gali paprašyti didesnio užstato, padidinti reikalavimus, nors kainų, tikėtina, jiems nepakeltų.

Kainos neketina mažėti Anot pašnekovo, studentai be reikalo tikisi, kad, prasidėjus šaltajam sezonui, kainos kris. 

„Pastaraisiais metais, atėjus žiemai, jos išlikdavo tokios, kaip buvę. Nes būsto paklausa buvo didelė. Galbūt šiemet matysime tam tikrą kainų korekciją. Vis dėlto studentams verta atsiminti, kad nuoma nėra ilgalaikis dalykas. Ir būstą galima pakeiti kitu. Tik tiek, kad, nutraukiant sutartį, teks palikti užstatą. Todėl patariu gerai paskaičiuoti, ar verta ankščiau, nei baigsis sutartis, persikraustyti į pigesnį būstą“, – kalbėjo A.Antanavičius.

Butų nuomos kainos paaugo

Nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt  duomenimis, šiuo metu už vieno kambario buto nuomą sostinėje prašoma apie 300 eurų už mėnesį. 

Kaune ir Klaipėdoje vieno kambario butų nuomotojų lūkesčiai kuklesni – siekia atitinkamai 230 ir 170 eurų.  

Dviejų kambarių butų siūlomos nuomos kainos Vilniuje vidutiniškai siekia nuo 350 iki 450 eurų mėnesiui, Kaune tokio dydžio butą norima išnuomoti už 270-350 eurų. Klaipėdoje dviejų kambarių butų nuomos pasiūlos kainų vidurkis yra apie 320 eurų per mėnesiui.

Tai – vidutinės kainos, apskaičiuotos neatsižvelgiant į konkrečią būsto vietą bei ypatumus.

Ieškodami tinkamo būsto pasiūlymų ir turėdami kuklesnių finansinių galimybių, studentai gali rinktis pigesnius variantus.

Pavyzdžiui, vidutinė dviejų kambarių buto nuomos kaina Vilniaus Naujininkų mikrorajone siekia apie 250, Karoliniškėse – apie 280, Lazdynuose – apie 320, Fabijoniškėse – apie 330 eurų per mėnesį.

Yra skelbimų, kuriuose siūlomas ir pigiau kainuojantis būstas.

Pigesnis variantas – kambario nuoma

Studentams siūloma ir išsinuomoti kambarį. Šiuo metu yra net ir skirtingų kambario nuomos variantų – kambario nuoma nereiškia, kad būtinai tektų gyventi su šeimininkais.

Nemažai pasiūlymų, kai kambario draugo ieško kiti panašaus amžiaus asmenys. Tokiais atvejais vidutinė nuomos kaina mėnesiui siekia 100-120 eurų, nors yra pasiūlymų nuomotis kambarį ir už 70 eurų,  bet yra ir tokių, kur kaina daug didesnė – sukasi apie 200 eurų.

Skelbimuose nurodoma, kad paprastesnio būsto atveju komunaliniai ir kiti mokesčiai į kainą jau įskaičiuoti, prabangesnio – skaičiuojami papildomai prie nuomos sumos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.