Tarsi užkeikimas: Kretingoje įstrigo dar vienos statybos

Už neteisėtai pradėtas Sporto ir sveikatingumo centro statybas Kretingos rajono savivaldybei iš šių metų biudžeto gali tekti pakloti apie 700 tūkstančių eurų.

Kad žiemą nekiltų grėsmė konstrukcijoms, Kretingos valdžia nusprendė darbus finansuoti iš savo biudžeto.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Kad žiemą nekiltų grėsmė konstrukcijoms, Kretingos valdžia nusprendė darbus finansuoti iš savo biudžeto.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Aug 24, 2016, 9:22 AM, atnaujinta May 15, 2017, 1:44 AM

Su dešimtmetį užsitęsusia naujo bibliotekos pastato statyba vis dar vargstanti Kretingos rajono savivaldybė turės dar vieną valstybės pradėtą finansuoti amžiną statybvietę.

Klaipėdos apygardos teismas liepos viduryje nusprendė, kad Kretingos miesto stadiono pašonėje prasidėjusi Sporto ir sveikatingumo centro pastato statyba yra neteisėta.

Įkurtuvės tolsta

Teismo nuomone, pagal 2013 metų parengtą techninį projektą vykdomos statybos sutartis su rangove – Vilniaus bendrove „LitCon“ – yra negaliojanti.

Tai reiškia, kad neaišku, kuriam laikui tolsta kretingiškių viltys po keleto metų naudotis 830 vietų sporto sale ir 4,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto naujuoju Sporto ir sveikatingumo centru su 25 metrų ilgio baseinu.

Nors rajono valdžia šį dar neįsiteisėjusį sprendimą apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui, iš valstybės investicijų programos lėšų projektą finansuojantis Kūno kultūros ir sporto departamentas jau sustabdė šiems metams skirtų pinigų pervedimą.

Nutarė nestabdyti darbų

Pernai rudenį pradėjus centro statybą buvo panaudotos iš valstybės investicijų programos skirtos pirmosios lėšos – apie 150 tūkst. eurų.

Iš šįmet numatytų skirti 1,404 mln. eurų Kretingos rajono savivaldybė spėjo gauti tik apie 300 tūkst. eurų. Tačiau šiais metais „LitCon“ jau yra atlikęs 700 tūkst. eurų vertės darbų.

Savivaldybė nepakluso Viešųjų pirkimų tarnybos reikalavimui nutraukti sutartį su rangovu, nes tuomet jau iškilusioms ir žiemai nuo šalčio bei drėgmės neapsaugotoms pastato konstrukcijoms iškiltų grėsmė.

Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Virginijaus Domarko teigimu, norint, kad investuoti pinigai nebūtų išmesti į balą, o sustabdytą pastato statybą būtų galima tęsti vėliau, iki žiemos dar būtina atlikti 300 tūkst. eurų vertės darbų.

Tuomet skola rangovui pasiektų 700 tūkst. eurų, o ją savivaldybė turės padengti iš savo lėšų.

V.Domarkas visus ramino teigdamas, kad tam bus panaudotos viršplaninės rajono biudžeto lėšos. Pernai papildomai rajonas buvo gavęs apie milijoną eurų.

Panašaus rezultato tikimasi ir šiemet.

Pernelyg nenusiminė

„Vienaip ar kitaip šį 6,26 mln. eurų vertės projektą kartu su valstybe finansuoti buvo įsipareigojusi ir savivaldybė.

Mūsų dalis siekė apie pusantro milijono eurų – tiek, kiek reikia baseino statybai. Tad nieko baisaus nenutiko.

Tai, ką buvome numatę finansuoti trejus metus, būsime priversti sumokėti per metus“, – teigė rajono savivaldybės administracijos vadovas.

V.Domarkas sakė tikįs, kad tolesnis valstybės finansavimas bus atnaujintas paskelbus naują konkursą ir galbūt atėjus kitam rangovui.

Bet nekyla abejonių, kad tarptautinio konkurso procedūros, naujo techninio projekto rengimas ir išaugusio finansavimo paieškos gali užtrukti ne vienus metus.

Nutarta, kad savivaldybė pažeidė įstatymą

Nemalonumai Kretingos rajono savivaldybei prasidėjo šiemet pavasarį konkurso medžiagą patikrinus Viešųjų pirkimų tarnybos Kontrolės skyriui.

Buvo nustatyta, kad pirkdama Sporto ir sveikatingumo centro statybos darbus Kretingos savivaldybė pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą.

Sulaukus tiekėjų pasiūlymų, kurie apie 50 proc. viršijo objektui numatytas lėšas ir tarptautinio pirkimo vertės ribą, pirkimas buvo pratęstas vykdant supaprastintas neskelbiamas derybas.

Kai ir tuomet pasiūlyta mažiausia kaina viršijo pirkimui numatytas lėšas, savivaldybės sudaryta komisija pabrangino statybos darbų vertę, kuri vis tiek buvo didesnė nei tarptautinio pirkimo vertė.

Objekto kaina buvo padidinta jau įvykus deryboms. Derybų tikslas yra gauti pirkimui numatytų lėšų neviršijantį pasiūlymą, o ne didinti objekto darbų vertę, kad ji atitiktų tiekėjo siūlomą kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.