Išmani sistema gali išsaugoti... net protezus

Į elektroninę erdvę persikelia vis daugiau viešųjų paslaugų, taip sutaupant laiko ir pinigų tiek gyventojams, tiek institucijoms. Šiuolaikiškas elektroninis dokumentų pristatymo būdas gali ne tik sutaupyti laiko, bet ir užbėgti už akių dideliems nemalonumams.

Į elektroninę erdvę persikelia vis daugiau viešųjų paslaugų, taip sutaupant laiko ir pinigų tiek gyventojams, tiek institucijoms.<br>123rf. nuotr.
Į elektroninę erdvę persikelia vis daugiau viešųjų paslaugų, taip sutaupant laiko ir pinigų tiek gyventojams, tiek institucijoms.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-16 07:00, atnaujinta 2017-04-17 20:43

Tai savo patirtimi gali paliudyti vilnietė Eglė. Vadovės pareigas einanti moteris daug laiko praleidžia komandiruotėse, tačiau tuo pat metu turi pasirūpinti ne tik savo paaugle dukra, bet ir garbaus amžiaus mama. „Kaip ir daugeliui senų žmonių, mamai reikalinga ne tik finansinė parama, bet ir dėmesys bei pagalba sprendžiant ne kasdien iškylančius reikalus. Pavyzdžiui, mes kartu pildėme Valstybinei ligonių kasai skirtą prašymą įrašyti mamą į asmenų, kuriems reikalingas dantų protezavimas, sąrašus“, – pasakojo Eglė.

Ne paslaptis, kad valstybės kompensuojamųjų dantų protezų pensininkai ir neįgalieji eilėje laukia po kelerius metus. Per tą laiką Eglės mamai vienai gyventi kaime tapo pernelyg sunku, todėl dukra ją apgyvendino savo namuose Vilniuje.

Per kraustymosi rūpesčius moteris visai pamiršo apie pasikeitusį mamos adresą informuoti Valstybinės ligonių kasos atstovus. Tik po kurio laiko Eglė susigriebė, kad registruotą laišką apie mamos numerį laukiančiųjų sąraše paštininkai tikriausiai atneš senuoju adresu.

„Kai paskaičiau, jog tuo atveju, jei laukiantysis dantų protezavimo nurodytu adresu nebegyvena ir jam neįmanoma įteikti pranešimo, jis po kelių mėnesių išbraukiamas iš laukiančiųjų sąrašo, mane net karštis išpylė. Tuo metu buvau užsienyje, įtemptoje komandiruotėje, todėl pulti į paštą siųsti registruoto laiško Teritorinei ligonių kasai tiesiog fiziškai negalėjau“, – prisiminė moteris.

Tačiau kartu buvę kolegos informavo, kad yra galimybė vietoj registruotojo laiško operatyviai išsiųsti pranešimą per elektroninę sistemą. „Pasirodė, kad tai – labai paprasta. Kadangi naudojuosi elektronine bankininkyste, per ją prisijungiau prie savo dėžutės E. pristatymo sistemoje, tuoj pat surašiau ligonių kasoms laišką apie pasikeitusią mamos gyvenamąją vietą ir iškart išsiunčiau“, – pasakojo Eglė.

Valstybinė ligonių kasa bei teritoriniai jos padaliniai, taip pat Vyriausybės kanceliarija, „Sodra“, Valstybinė mokesčių inspekcija, ministerijos bei šalies savivaldybių administracijos – tos institucijos, kurios daugiausia sulaukia ir pačios išsiunčia laiškų E. pristatymo būdu.

Nebereikia kulniuoti į paštą

Inovatyvią E. pristatymo sistemą administruojančio Lietuvos pašto Strategijos ir plėtros departamento vadovo Miko Jovaišo teigimu, privalumų naudotis šia naujove turi ir siuntėjai, ir gavėjai.

„E. pristatymo sistema yra alternatyva registruotųjų laiškų siuntimui. Taip vadinamos e. siuntos turi teisinę ir įrodomąją galią. Tuo jos skiriasi nuo paprasto elektroninio laiško.

Dokumentas, pažyma ar kita informacija, išsiųsta per E. pristatymo sistemą atitinka įprasto registruoto laiško įteikimą adresatui. Be to, siunčiant dokumentus įprastu registruotu paštu yra užtrunkama iki trijų darbo dienų, o siunčiant per E. pristatymas sistemą tam tereikia sekundės.

Jau nekalbu apie tai, kad išsiųsti svarbų dokumentą, pasitelkiant E. pristatymo sistemą, žmogus gali bet kada ir kur, kur tik yra interneto ryšys“, – aiškino M. Jovaišas.

Norintiems pradėti naudotis E. pristatymo sistema, reikia prisiregistruoti internetiniame tinklalapyje www.epristatymas.lt ir susikurti elektroninę dėžutę. Tai padaryti žmogus gali naudodamasis savo elektroninės bankininkystės prisijungimais, mobiliuoju ar kitokiu elektroniniu parašu.

M. Jovaišas pabrėžia, kad tapęs E. pristatymo sistemos vartotoju žmogus ne tik pats greičiau išsiųs, bet ir gaus jam adresuotus laiškus.

„E. pristatymo sistema šiandien naudojasi jau visos didžiosios valstybinės institucijos. Jei institucija mato, kad žmogus naudojasi šia sistema, ji jam siųs ne popierinį, bet elektroninį registruotą laišką, kuris jį pasieks iš karto“, – teigė Lietuvos pašto atstovas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.