„Senukus“ bandę apvogti Kalėdų Seneliai: „Mes ieškojome dūmtraukio“

T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2016, 11:05 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:57 PM

Parduotuvėse su vagystėmis apsaugos darbuotojams tenka susidurti kasdien. Didelę patirtį turintys bendrovės „Kesko Senukai Lithuania“ specialistai patirtimi ir vis tobulėjančiomis priemonėmis, padedančiomis išaiškinti nusikaltimus versle, dalijasi ir su kolegomis iš didžiausių Lietuvos įmonių.

Kasdienės vagystės –  iššūkis, su kuriuo kartais susidoroti nepadeda net moderniausia apsaugos ir stebėjimo įranga. „Kesko Senukai Lithuania“ Saugos tarnybos viršininkas Vitalijus Latypovas pastebi, kad ilgapirščiai darosi vis išradingesni, kartais slėpdamiesi ir po Kalėdų Senelių kostiumais ar priklijuotais ūsais.

V.Latypovas pastebi tendenciją, kad didžiuosiuose Lietuvos miestuose nusikaltimų įvykdoma daugiau. Dažniausiai vagiamos rinkoje paklausiausios prekės, kurias galima lengvai realizuoti. Ilgapirščiai bando išsinešti pačias įvairiausias prekes: nuo augalų sėklų, žaislų iki kompiuterių ir buities prekių.

Saugos tarnybos viršininkas atkreipia dėmesį, kad nesąžiningų pirkėjų nevadina vagimis. „Manome, kad nėra blogų žmonių, kurie negalėtų pasikeisti, ir griežtomis bausmėmis vagysčių problemos neišspręsime, juk pasitaiko, kad vogdamas vaikas tiesiog tokiu būdu reikalauja tėvų dėmesio“, – sako V.Latypovas.

Nesąžiningus pirkėjus jis skirsto į kelias grupes. Pirmoji – nepilnamečiai, kurie nusikaltimus vykdo norėdami turėti išsvajotą daiktą ar bandydami pasirodyti kieti. Kiti netinkamai elgiasi dėl kleptomanijos. Momentiniais jis vadina tuos, kurie pasisavina svetimą nuosavybę be išankstinės nuostatos ar planavimo. Tačiau dažniausiai į parduotuvės nuosavybę kėsinasi vadinamieji profesionalai, žmonės turintys priklausomybių, kurie į tai žiūri kaip į darbą.

„Kad ir kokie būtų nesąžiningų pirkėjų tipai, svarbu užfiksuoti įvykį ir perduoti juos teisėsaugai. Šiuolaikinės vaizdo kameros, prekių žymekliai, apsaugos darbuotojai bei budrus personalas padeda išsiaiškinti nemalonias situacijas ir jų išvengti“, – sako V.Latypovas.

Jo darbo praktikoje pasitaikė ne vienas kuriozinis atvejis. Vieną jaunuolį apsauga aptiko užsitrenkusį šaldiklyje, kur jis ketino sulaukti parduotuvės uždarymo. Jam teko ten praleisti visą naktį, laimė, jis buvo neįjungtas, nes įvykis būtų turėjęs liūdnesnių pasekmių.

„Esame parduotuvėje sulaukę dešimtmečio, kuris nuo kamerų slėpėsi po vešliais priklijuotais ūsais, manydamas, kad taip neatkreips dėmesio. Kalėdų Seneliais persirengę vyrai bandė į prekybos centrą patekti pro stoglangį. Atvykus policijai jie teisinosi, kad ieškojo dūmtraukio, kuriuo nusileidę galėtų palikti parduotuvėje dovanas.“

Kai kurie įvykiai skamba juokingai, tačiau vagysčių problema yra didelė.

„Daugelis įmonių bando bendromis jėgomis kovoti su korupcijos, sukčiavimo, grobstymo apraiškomis“, – pasakojo Saugos tarnybos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.