Afrikinis kiaulių maras – ekstremali situacija atšaukiama

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje nutarus siūlyti Vyriausybei atšaukti valstybės lygio ekstremalią situaciją, paskelbtą dėl afrikinio kiaulių maro (AKM), specialistai pabrėžia, kad tai nereiškia, jog pavojinga liga įveikta ar atšaukiamos AKM prevencijai ir kontrolei taikomos priemonės.

Vis dar atsiranda užrašų, įspėjančių, kad teritorija užkrėsta maru. Šis – Utenos rajone.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Vis dar atsiranda užrašų, įspėjančių, kad teritorija užkrėsta maru. Šis – Utenos rajone.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-22 12:13, atnaujinta 2017-04-17 09:06

Šių metų lapkričio mėnesį Vidaus reikalų ministerijoje vykusiame Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai komisijos nariams pristatė išsamią ataskaitą apie esamą padėtį Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse, supažindino su taikomomis kovos su liga priemonėmis. Įvertinus šią informaciją, posėdžio metu buvo nutarta teikti siūlymą atšaukti ekstremalią situaciją.

„Svarbu pabrėžti, kad nepaisant to, ar ekstremali situacija šalies lygiu bus atšaukta ar ne, reikės ir toliau vykdyti AKM prevencijos ir kontrolės reikalavimus. Pavyzdžiui, visi reikalavimai kiaulių laikytojams liks galioti. Nebus atšaukti ir sprendimai priverstinai išskersti kiaules buferinėje zonoje“, – sakė VMVT Skubios veiklos skyriaus vedėjo pavaduotojas Paulius Bušauskas.

Pasak P. Bušausko, iki š.m. gruodžio 18 dienos kiaules gyventojai privalo išskersti šiose teritorijose:

Anykščių rajono savivaldybės. Jonavos rajono savivaldybės. Kaišiadorių rajono savivaldybės. Kauno rajono savivaldybės Karmėlavos, Lapių, Neveronių ir Vandžiogalos seniūnijose.

Kėdainių rajono savivaldybės Pelėdnagių sen., Šėtos sen., Vilainių sen. Aristavos k., Bajėniškio k., Bublelių k., Bublių k., Daukainių k., Gegužinės vs., Girelės k., Kėžių k., Melagių k., Milžemių k., Užlukių k., Puplaukių k., Stasinės k., Valkaičių k., Truskavos sen. Taujankų k., Taujėnų k..

Ukmergės rajono savivaldybės Siesikų sen. Manteikių k., Marašuvkos k., Tarakų k., Paliesės vs., Reniūnų k. Elektrėnų savivaldybės Gilučių sen. Gilučių k., Kalninių Mijaugonių k., Strošiūnų k., Talpūnų k., Kietaviškių sen. Ašakienių k., Bajorų k., Būdos k., Dainavos k., Dainiškių k., Gilūšio k., Gojaus k., Jagėlonių k., Kareivonių k., Kloninių Jagėlonių k., Kloninių Mijaugonių k., Krokšlių k., Lingių k., Naujųjų Kietaviškių k., Obenių k., Petrošiškių k., Poliesio k., Senųjų Kietaviškių k., Šilonių k., Šuolių k., Žikaronių k., Beižonių sen., Bendrių k., Būriškių k., Gailaičių k.

Nepaisant ekstremalios situacijos atšaukimo, medžiotojai, sumedžioję šernus II ir III zonose, kaip ir iki šiol, privalės juos saugoti su teritorinėmis VMVT suderintose vietose, kol bus gauti AKM tyrimų rezultatai. Sumedžioti šernai į gyvūnų pirminio apdorojimo aikšteles ir toliau bus gabenami sandariose dėžėse, maišuose ir kt., kad išvengti skysčių nutekėjimo. Išdorojus šernus, dorojimo vietos ir įrankiai privalo būti dezinfekuoti, o šernų atliekos sudėtos į gyvūninių atliekų duobes. Be to, medžiotojai turės pateikti informaciją VMVT apie rastas šernų gaišenas.

VMVT ir toliau vykdys nekomercinių kiaulių laikymo vietų kontrolę, stengsis kuo glaudžiau bendradarbiauti su medžiotojais bei kitomis suinteresuotomis institucijomis. Visa kiaulių laikytojams aktuali informacija apie AKM bus prieinama savivaldybėse, VMVT teritoriniuose padaliniuose bei privačiose veterinarijos gydyklose. VMVT ir toliau organizuos praktinius specialistų mokymus, kurių metu bus nagrinėjamos pagrindinės biologinio saugumo ir kitos apsaugos bei prevencijos priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.