„Pieno LT“ gamyklos įranga jau stovi, tačiau dėl jos tebeverda ginčai

Nors buvo žadėta, kad kooperatyvo „Pienas LT“ perdirbimo gamykloje jau šiemet pradės veikti visos linijos, kol kas lieka abejonių. Jo vadovams tenka ne tiktai rūpintis įranga, bet ir vaikščioti į teismus.

Kol kas abejojama, ar „Pieno LT“ gamykla jau šįmet veiks, kaip numatyta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kol kas abejojama, ar „Pieno LT“ gamykla jau šįmet veiks, kaip numatyta.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

2016-11-24 13:49, atnaujinta 2017-04-17 05:47

Keletą metų vėluojantys Kauno laisvojoje ekonominėje zonoje esančios gamyklos statybos darbai jau baigti, tačiau kol kas veikia ne visa įranga.

Bet ir dėl jos iki šiol tebeverda ginčai teismuose.

Šiuo metu nagrinėjamos iš karto dvi bylos, kuriose Vytautas Federavičius mėgina įrodyti, kad „Pieno LT“ naudojama technologija yra jo išradimas.

Pokyčiai sukėlė nerimo

V.Federavičiui, kuris turi patentą „Kazeino gamybos būdas ir įrenginys“, atstovaujantis teisininkas Andrius Iškauskas teigė, kad šiuo metu laukiama kooperatyvo „Pienas LT“ atsiliepimo.

„Pienas LT“ jau atsisakė ieškinio, kuriuo mėginta įrodyti, kad mano kliento patentas negalioja. Mūsų nuomone, tai – jau pripažinimas, kad su šiuo išradimu viskas gerai.

Bet dabar laukiame, kas bus atsakingas, jei paaiškės, kad sumontuota įranga pagaminta pasinaudojant V.Federavičiaus patentu. Gali būti, kad kooperatyvas suvers visą kaltę tiekėjams“, – pasakojo A.Iškauskas.

Anot jo, įrangą tiekiančios Vokietijos įmonės „Pentair Sudmo“ padėtis šiuo metu kelia abejonių. Mat, remiantis šios šalies federalinio registro duomenimis, neseniai buvo panaikinti šios bendrovės vykdomojo direktoriaus įgaliojimai, o generalinis direktorius išvis atleistas iš pareigų.

„Susidaro įspūdis, kad įmonėje niekas už nieką neatsako, o ji pati galėjo būti sukurta tik šiam projektui.

Tačiau jei ji nustos gyvuoti, kas atsakys už įrangą? Juk viskas kainavo apie 30 mln. eurų“, – svarstė teisininkas.

Už viską atsakys tiekėjai

Kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos pirmininkas Naglis Narauskas tvirtino nieko negirdėjęs apie pokyčius Vokietijos įmonėje.

„Buvau susitikęs su pačios „Pentair“ vadove iš JAV – įmonė gyvuoja ir rengiasi gyvuoti toliau. Mūsų sutartyse su įrangos tiekėjais numatyti jų įsipareigojimai, garantiniai laikotarpiai ir visa kita.

Galiausiai mes turime vieno Vokietijos banko laidavimą dėl sutarties įvykdymo“, – tvirtino N.Narauskas.

Pasak jo, „Pentair“ nusprendė, kad jų technologija niekuo nesusijusi su V.Federavičiaus išradimu, patarė atsiimti ieškinį, todėl „Pienas LT“ taip ir padarė.

„Galų gale mes patys nematome prasmės toliau ginčytis, nes tai – įrangos tiekėjų reikalas“, – aiškino N.Narauskas.

Tarsis dėl Kalėdų

Kooperatyvo valdybos pirmininkas pripažino, kad kol kas numatytos džiovyklos įmonėje nedirba. Šiuo metu čia gaminami vadinamieji šlapieji pieno produktai, kurie džiovinti gabenami kitur.

Numatoma, kad netrukus teks stabdyti visą gamyklą ir sujungti jau veikiančias linijas su džiovyklomis.

„Netrukus atvyks vokiečiai, su kuriais ir tarsimės dėl šių darbų. Aiškinsimės, ar jie gali pasistengti prieš Kalėdas, kad viską suspėtume suderinti“, – pasakojo N.Narauskas.

Neseniai kooperatyvui „Pienas LT“ buvo nuspręsta skirti paskutinę ES paramos dalį – 4 mln. eurų. Bet kol kas pinigai neišmokėti, nes gamykla dar neveikia, kaip numatyta projekte.

Gamyklos startas vėluoja jau trejus metus

Kooperatyvo „Pienas LT“ gamykla turėjo pradėti veikti dar 2013 metais.

Tačiau „Pienas LT“ pakoregavo ES remiamą gamyklos projektą po to, kai 2014-ųjų birželį bankrutavo džiovyklų įrangą gamyklai turėjusi tiekti Vokietijos bendrovė „Finnah GmbH Prozess-und Verpackungstechniks“, o kitas gamintojas paprašė didesnės kainos.

Bendra projekto vertė – 41 mln. eurų (įskaičius ir jau suteiktą 15 mln. eurų ES paramą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.